Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové žalují ČEZ. Arbitráž míří i na firmy ze Slovenska a Rakouska

Gazprom
ČTK
 ČTK

Ruská plynárenská společnost Gazprom u ruského soudu zažalovala tři středoevropské podniky, vedle české energetické firmy ČEZ také Západoslovenskou energetiku (ZSE) a rakouskou OMV, uvedla to agentura TASS, podle které to vyplývá ze soudních spisů.

Reklama

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž řekl, že firma dosud žádné informace k žalobě neobdržela. Podle něj zřejmě půjde o reakci na mezinárodní arbitráž, kterou ČEZ vůči Gazpromu loni zahájil kvůli neplnění dodávek. Mluvčí ZSE Energia Katarína Šulíková napsala, že firma se nebude k tématu vyjadřovat.

Žaloby proti těmto třem středoevropským firmám Gazprom podal ve čtvrtek. Žádné další podrobnosti k případu nebyly sděleny.

ČEZ loni v únoru zahájil proti Gazpromu arbitrážní řízení z důvodu krácení dohodnutých dodávek plynu, od ruského giganta žádá náhradu škody za více než miliardu korun. Situace kolem obchodu s plynem se zkomplikovala, když ruská vojska v únoru 2022 vpadla na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Gazprom a některé další ruské společnosti se tyto soudní spory snaží přesunout z mezinárodních arbitráží do Ruska, píše agentura Reuters. Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím sítě plynovodů. Kontrolu nad firmou má Kreml.

Michaela Chaloupková

Chaloupková z ČEZ: Boříme mýty, že jaderná energetika není pro ženy

Nerovnost odměňování žen je celospolečenský problém nejen v ČR, ale napříč Evropou. V určitých sektorech, které jsou tradičně vnímané jako mužské, jako například výroba, stavebnictví, či energetika, musí firmy a její management pracovat o to intenzivněji, aby tyto rozdíly odstranily. Jak na to jde energetickému gigantu ČEZ? O tom jsme hovořily s Michaelou Chaloupkovou, členkou představenstva ČEZ, ředitelkou divize správa a Chief Sustainability Officer.

Přečíst článek

Teplárna Chorzów v Polsku (ilustrační foto)

ČEZ postaví u Ostravy nízkoemisní teplárnu. V oblasti chce rozvíjet i modulární reaktory

ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026, uvedli zástupci skupiny ČEZ. Do roku 2040 chce ČEZ v Moravskoslezském kraji investovat desítky miliard korun, hodlá rozvíjet i malé modulární reaktory, obnovitelné zdroje a baterie.

Přečíst článek

E.ON

E.ON opět zlevňuje energie s fixací. Letos už potřetí

O stokoruny méně za megawatthodinu energie budou platit zákazníci energetické společnosti E.ON, kteří platí fixované ceny. Podnik letos zlevňuje energie už potřetí. A brzy se slev dočkají i klienti se smlouvami bez závazků.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Švýcaři hrozí Česku miliardovou arbitráží

Švýcaři hrozí Česku miliardovou arbitráží. V kauze figuruje i obviněný podnikatel Světlík

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme