Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Zdravé mitochondrie oddálí stárnutí

HiiT, fitness, trénink
iStock
Alžběta Shejbalová

Tloustnutí, únava, nemoci a předčasné stárnutí. To vše dokáží způsobit špatně fungující mitochondrie. Další díl seriálu o biohackingu řeší, jak zlepšit mitochondriální zdraví.

Reklama

Únava. Někdo jí zažije jen občas, někdo jí zná intimněji a u někoho je přítomná každý den, celý den. Standardně se objevuje po fyzickém či psychickém vypětí, po nedostatku spánku. Při chronické únavě lze vypozorovat různé druhy spouštěčů, ale většinou se s ní pojí dlouhodobé poškození mitochondrií. S nesprávně fungujícími mitochondriemi souvisí také snížená imunita a další fyzické i psychické problémy, protože snížená energie na buněčné úrovni se projeví i na procesech v těle. Organismus pak prioritizuje nezbytně nutné pochody, a člověk to pociťuje jako únavu či obecné projevy stárnutí nebo suboptimálního zdraví. Proto se poslední dobou ve světě biohackingu spousta technik koncentruje na mitochondriální zdraví. Je to totiž ten úplný základ. 

Biohacking (ilustrační foto)

Biohacking: Trend, jak „žít věčně" podle miliardářů. Dozvíte se v obsáhlém seriálu

Co to je biohacking? Nový lifestyle, který zahrnuje metody, jak si „vytunit" tělo a mozek, jak co nejzdravěji, nejefektivněji a nejlépe fungovat a žít. Seriál Biohacking na newstream.cz každý týden představuje nejzajímavější „hacky." Níže najdete odkazy na jednotlivé již vydané díly.

Přečíst článek

Mitochondrie jsou organely uvnitř téměř všech buněk, jejichž zásadní funkcí je přeměna jídla a vzduchu na pro tělo využitelnou energii, a to efektivněji než jakýkoliv jiný nástroj v těle. Každá buňka lidského svalu obsahuje až 2500 mitochondrií.  A poškodit je, či zpomalit jejich biogenezi nebo opravu jde celkem snadno. Ať už se to děje stárnutím organismu či nesprávným životním stylem v podobě nevyvážené či přímo nezdravé stravy, nedostatku pohybu a spánku či naopak přemíry stresu, alkoholu a podobně. Dobrá zpráva je, že zlepšením těchto každodenních praktik lze také mitochondrie do jisté míry napravit.  

Zdravé jídlo a půst

Mitochondrie generuje v buňce až 90 procent všech volných radikálů, které jsou odpadními látkami metabolického vzniku energie. Mitochondrie se tak v oxidantech přímo „koupou“. Aby si udržely správné fungování, je potřeba jim v jídle dodat dostatečné množství antioxidantů, a to nejlépe prostřednictvím co barevně nejpestřejší zeleniny a ovoce. Tomu lze pomoci také vhodnými doplňky stravy. Joseph Pizzorno, šéfredaktor amerického časopisu Integrativní medicína ve svém článku Mitochondrie – základ života a zdraví, doporučuje dodávat tělu koenzym Q10, a to zejména nad 50 let věku, kdy množství tělem vyráběného koenzymu Q10 významně klesá. Dále má Pizzorno v oblibě resveratrol, NAC (N-acetyl cystein), vitamín E a vitamíny skupiny B. Všechny tyto doplňky jde jednoduše sehnat na českém internetu, jsou lety prověřené a bez vedlejších účinků. 

Tomáš Kopečný šéf reklamní agentury S5IVE a značky Engelmüller

Dobříš má na to stát se rukavicovým centrem Evropy, říká tvůrce luxusních rukavic Engelmüller

Tomáš Kopečný se věnuje reklamní branži. V roce 2015 si ale začal plnit sen a vzkřísil tradiční značku řidičských rukavic Engelmüller. A s luxusními rukavicemi se mu povedlo prorazit do celého světa. „Ano, i v Česku lze vytvářet high-endový luxus. Na prodej značky v tuto chvíli nemyslíme. Na to bude čas tak za dva tři roky,“ prozrazuje Kopečný v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Kromě kvality jídla na mitochondrie působí množství a načasování stravy. Tudíž lze použít klasický půst, přerušovaný půst či přechodné snížení kalorií (jako u redukční diety) na posílení jejich funkce. Tyto stravovací vzorce je potřeba vyzkoušet, každému sedí něco jiného. Krátkodobý půst (1 až 3 dny bez jídla) lze úspěšně aplikovat při absenci chronických onemocnění, v opačném případě je třeba se na doporučení zeptat svého ošetřujícího lékaře. Přerušovaný půst či také „časově omezené jezení“ znamená, že se omezí okno, kdy se přes den jí, na většinou 4 až 8 hodin denně, zbytek dne se tedy drží takový malý půst. Někteří biohackeři úspěšně aplikují tzv. OMAD (One Meal A Day), kdy veškerou kalorickou denní potřebu uspokojí pouhé jedno jídlo denně. Proponenti těchto stravovacích technik jim přičítají hubnutí a vyrovnanější krevní cukr, zvýšení fyzické energie i bystřejší mozek. 

A cvičení

Každý pohyb pomáhá udržovat mitochondrie funkční. Ovšem několik studií dokázalo, že u silového tréninku a „vysoce intenzivního intervalového tréninku“ - HIIT nebo Tabata- se ve svalových buňkách zvýšil počet mitochondrií a zlepšila jejich funkce. Ve finále je ale nejdůležitější se vůbec hýbat, ideálně každou hodinu vstát a jít se projít. To alespoň radí Daniel Lieberman, evoluční biolog z Harvardu, ve své knize Exercised, který roky zkoumal divoké kmeny v Africe a Amazonii. Zjistil, že lidé v tradičních společenstvích přirozeně ujdou za den těch doporučovaných 10 000 kroků, víc na optimální metabolické zdraví z hlediska pohybu není potřeba. 

Ve stejné knize se Lieberman zabývá také spánkem. Vyhodnocuje, že je třeba spát alespoň 6 hodin za noc, aby mohly proběhnout všechny ozdravné procesy. Další minuty a hodiny navíc jsou již na jednotlivci a jeho nastavení – někomu stačí zmíněných 6 hodin, někdo potřebuje 9. Na mitochondriích – a to zejména těch v mozku – se každopádně málo spánku projeví, nejčastěji právě únavou a mentální „mlhou“. Lidský mozek spotřebuje obrovské množství energie a tím také vzniká velké množství odpadních látek, které jsou pro mitochondrie toxické a čistí se právě v průběhu spánku. Jedním z příkladů je amyloid beta, který je standardním komponentem mozkové struktury a v normálním množství tvoří ochranu neuronům a podporuje jejich funkci. Při jeho nedostatečném čištění během spánku je ale jeho akumulace stěžejním mechanismem Alzheimerovy choroby. 

Obecně lze zhodnotit, že pokud se necítíme optimálně (a to už většinou značí nějakou formu poškození mitochondrií), důležité je někde začít. Jak už Einstein řekl – je definicí šílenství dělat věci stejně znovu a znovu a očekávat jiný výsledek. 

kombucha tea

Stále populárnější kombucha má pověst všeléku. Je skutečně tak všemocná?

Do popředí zájmu se kombucha dostala z několika důvodů. Aktuálně jako jedna z tekutých alternativ, kterou si lze zpestřit suchý únor. Je také vyhledávaná jako „zázračný“ nápoj, který posílí imunitu a nejen ji, což je také víc než aktuální téma. Stále jedeme na vlně kvašení, i tady má kombucha co nabídnout. A z dlouhodobého hlediska je pak populární jako jedna z „DIY potravin“, které lze s trochou fištrónu vyrobit doma. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ženšen pomáhá na spoustu neduhů

Biohacking: Ženšen léčí téměř vše. Prospívá lidem s alzheimerem i ADHD

Přečíst článek
Japonci se dožívají vyššího věku

Biohacking: Co stojí za tajemstvím dlouhověkosti Japonců? Aminokyselina serin

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme