Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Koenzym NAD pomáhá zdravému spánku. A vede k dlouhověkosti

Lyžování v každém věku
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Zdravý spánek je základem kvalitního a dlouhého života. Vylepšit si jej můžete užíváním koenzymu se zkratkou NAD. Ten navíc zpomaluje stárnutí cév a podporuje fungování mnoha orgánů.

Reklama

NAD je zkratka pro nikotinamid adenin dinukleotid, což je typ koenzymu, který se vyskytuje v podstatě u všech živých organismů v každé živé buňce. Koenzymy v těle fungují jako podpora enzymů. Podílí se na energetickém metabolismu a řadě tělesných procesů, které vůbec umožňují život. 

Mezi další faktory, díky nimž je tento koenzym tak důležitý pro zdravé stárnutí, patří jeho vliv na anti-aging proteiny zvané sirtuiny, aktivitu mitochondrií a účast na regulaci oxidačního stresu (příčina mnoha chronických onemocnění) a cirkadiánního rytmu – našich vnitřních hodin.

Infarkt - ilustrační foto

Biohacking: Tělo vytváří nebezpečné látky. Homocystein musí odbourat, jinak hrozí infarkt

Až polovině populace hrozí závažný problém. V důsledku genetické mutace některých enzymů se jejich organismu nedaří odbourávat látku zvanou homocystein. Té se přitom tělo musí zbavit, jinak působí jako vnitřní zabiják. Biohackeři naštěstí vědí, jak organismu pomoct.

Přečíst článek

Dlouhověkost vědecky potvrzena

Rozpadem mitochondrií buňky a tkáně ztrácejí část svých schopností, a to přispívá k nemocem a příznakům spojeným se stárnutím, včetně srdečního selhání, poklesu kognitivních funkcí a neurodegenerace a únavy. Studie na myších zjistila, že zvýšení hladiny NAD může obnovit funkci poškozených mitochondrií. 

Sirtuiny, které jsou podle posledních výzkumů spojovány s účinky proti stárnutí, jsou pro svou správnou funkci závislé na NAD. Bylo zjištěno, že sirtuiny hrají roli při regulaci zdraví buněk a mitochondrií. Některé studie na zvířatech pak ukazují, že pomáhají udržovat délku telomerů ve šroubovici DNA, což souvisí s dlouhověkostí.

Vrásky - ilustrační foto

Biohacking: Vitamín nesmrtelnosti. B5 bojuje s alzheimerem, cholesterolem i vráskami

Vitamín B5 je jednou z klíčových látek, které si tělo nedokáže samo vyrobit, ale musí je přijímat v potravě. Podceňovaný vitamin přitom sehrává pozitivní roli v boji proti celé řadě civilizačních chorob.

Přečíst článek

NAD oddaluje stárnutí cév

Existují molekuly, které lze užívat ve formě doplňků ke zvýšení hladiny NAD v těle. Studie provedené v posledních šesti desetiletích naznačují, že s užíváním doplňků NAD je spojeno mnoho výhod. Studie na myších z roku 2018 zjistila, že tyto suplementy mohou napomáhat při obnově stárnoucích cév. Také mohou podpořit zvládání rizikových faktorů srdečních onemocnění, jako je vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu.

Další studie prokázala, že u myší, kterým byly podávány prekurzory NAD, došlo ke zlepšení kognitivních funkcí, učení a paměti. Zjištění vedla vědce k domněnce, že doplněk NAD může pomáhat chránit před poklesem kognitivních funkcí a Alzheimerovou chorobou.

Biohacking: Přibýváte bezdůvodně na váze? Možná máte v těle málo jódu

Málo jódu škodí, stejně tak jeho přemíra. Mít vyrovnanou hladinu jódu je extrémně důležité zejména v těhotenství. Jeho nedostatek může trvale poškodit mozek dítěte. Co jíst, abychom měli v těle jódu tak akorát?

Přečíst článek

Vitamín B3 pomůže

Zvýšit hladinu NAD lze zejména prostřednictvím vitaminu B3, zejména NR (nicotinamid ribozid) nebo NMN (nikotinamid mononukleotid). Jedna jediná jejich dávka může u lidí zvýšit hladinu NAD až 2,7krát. Dalšími formami vitaminu B3, které se ale zdají být pro zvýšení hladiny méně účinné, jsou kyselina nikotinová a nikotinamid.

Sledujte seriál Biohacking o zdravém životním stylu

NR a NMN jsou k dispozici ve formě tablet nebo kapslí. Typická dávka těchto doplňků stravy je přibližně 200 až 350 miligramů, které se užívají jednou nebo dvakrát denně. Bylo prokázáno, že dávky 100, 300 a 1000 miligramů NR a NMN denně mají pozitivní účinky a způsobují zvýšení hladiny NAD v krvi v závislosti na dávce. NR vyžaduje 2 kroky reakce pro přeměnu na NAD, NMN kroky tři. NR je o něco více prozkoumaná pro svoji bezpečnost a účinnost.

Avokádo je ideálním zdrojem draslíku

Biohacking: Trpíte únavou? Možná je za tím nedostatek draslíku

Vysoký tlak, únava, choroby srdce. To vše hrozí tělu, pokud trpí nedostatkem draslíku. V přirozené podobě jej můžeme získávat i docela příjemným způsobem, třeba v podobě avokádového toastu.

Přečíst článek

Biohacking: Anorektičky a alkoholici mohou mít jedno společné: nedostatek thiaminu

Biohackeři radí konzumovat několikrát týdně mořské řasy, třeba ve formě suši anebo další japonské delikatesy - polévky miso. Či cizrnovou pomazánku hummus a pasty a másla z ořechů a semínek.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Michal "Radar" Vrátný, zakladatel sítě posiloven Železná koule

Železná koule je pražský fitness hit. Recept na úspěch dle jejího zakladatele? Každý den se v něčem zlepšit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme