Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Tajemství zdravého ovoce odhaleno. Obsahuje fisetin, který omlazuje mozek i srdce

Jahody obsahují spoustu fisetinu
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Jednou z klíčových anti-aging molekul, která si stále významněji dobývá místo ve vědě a medicíně, je fisetin. Pomáhá předcházet řadě největších nebezpečí pro fyziologické stárnutí. Nejvíce jej obsahují jahody.

Reklama

Fisetin je antioxidant a žluté rostlinné barvivo, které se nachází v ovoci a zelenině. Je to jeden z nejprozkoumanějších flavonoidů vůbec. Nedávný výzkum naznačuje, že tento antioxidant má silnou senolytickou aktivitu a dokáže vyvolat smrt poškozených a nesprávně pracujících buněk. Tím předcházejí chronickým onemocněním a nemocem souvisejících s věkem, jako je cukrovka 2. typu, srdeční choroby a rakovina. 

Senolytika se v poslední době těší velkému zájmu expertů při výzkumu dlouhověkosti a co nejdelšího prodloužení zdraví do vysokého věku. Když vědci testovali deset flavonoidů – včetně resveratrolu, rutinu, luteolinu, kurkuminu a fisetinu – zjistili, že fisetin je nejsilnějším senolytikem.

Chřest, zdravá strava

Biohacking: "Mistr antioxidant", který předpoví délku našeho života

Experti zabývající se dlouhověkostí tvrdí, že je pro naše zdraví tak klíčový, že hladina glutathionu v našich buňkách se stává předpovědí délky života. Jeho produkci lze ale podpořit správnou stravou a vhodně zvolenými doplňky stravy.

Přečíst článek

Fisetin regeneruje mozek

Jedním ze zásadních benefitů fisetinu na lidské zdraví je jeho vliv na zdraví mozku. Fisetin ho podporuje tím, že aktivuje antioxidační mechanismy, které chrání mozkové buňky před poškozením. Zvyšuje také obsah glutathionu v mozkových buňkách, čímž dále chrání mozek a také podporuje detoxikaci a zvýšení buněčné energie a podporuje růst nových neuronů. 

Glutathion je klíčový antioxidant a detoxikační činitel v našich buňkách. Zvýšení hladiny glutathionu v mozku přináší nejrůznější výhody, protože mozek je lépe chráněn před poškozením a má vyšší hladinu buněčné energie. A dále fisetin stimuluje zlepšování funkce mozkových obvodů a signálních drah spojených s kvalitou dlouhodobé paměti.

Principem, kterým působí fisetin na mozek, je jeho role typu neurotrofického faktoru. Neutrofické faktory podporují přežití, diferenciaci a zachování funkčnosti mozkových buněk, čili podporují zdravý stav mozku, zvaný „plasticita“. Plasticita mozku označuje schopnost mozku vyvíjet nové mozkové obvody a obnovovat je. Mozková plasticita je významná pro správné fungování kognitivních funkcí, jako je učení a paměť. Ze všech flavonoidů testovaných na celé řadě zvířecích modelů ohledně změn mozku související s věkem se jako nejúčinnější ukázal právě fisetin.

Francouzka pije víno

Biohacking: Jak jíst, pít a nestárnout jako Francouzi

Anti-age je buzzword posledních let. Stárnou silné ročníky, takže výzkum o tom, jak zlepšit či dokonce oddálit stárnutí, jede na plné obrátky. V dalších dílech seriálu Biohacking se podíváme na poslední anti-age metody.

Přečíst článek

Bojujte s nejčastější příčinou smrti

Dalšími přínosy fisetinu je jeho působení na oběhový systém a srdce. Výzkumy ukazují, že fisetin může přispívat k podpoře kardiovaskulárního zdraví několika způsoby. Jedna analýza uvádí, že tento antioxidant může podpořit regeneraci srdce aktivací genů podílejících se na proliferaci buněk. Vědci se také domnívají, že může chránit před ischemickým poškozením po srdečním infarktu (právě to je přitom nejčastější příčina úmrtí u nás). Existují určité důkazy, že fisetin může pomáhat i při prevenci mrtvice - studie na zvířatech zjistila, že fisetin, quercetin a aspirin vykazují významné prodloužení doby srážení krve.

Chcete žít déle a kvalitněji? Sledujte seriál Biohacking o zdravém životním stylu

Údaje naznačují, že fisetin může také zastavovat růst nádorových buněk. Vědci se domnívají, že má potenciální význam v prevenci a léčbě rakoviny, protože může snižovat vznik nových cév v nádorech a tím potlačovat jejich růst. Jako antioxidant má schopnost likvidovat volné radikály, které mají významné zdravotní dopady. Tyto kyslíkové prooxidanty mohou poškozovat lipidy, aminokyseliny, sacharidy a nukleové kyseliny a zhoršovat tak zdraví na řadě úrovní. Jedna z nich je také podpora zánětlivých procesů, které stojí za celou škálou onemocnění v organismu.

Biohacking: Jezte jablka. Obsahují fantastický všelék quercetin

Biohacking: Jezte jablka. Obsahují fantastický všelék quercetin

Začátek roku je tradičně časem předsevzetí. Pokud jste si slíbili, že se budete lépe starat třeba o své tělo, v dalším pokračování seriálu Biohacking se dozvíte, jak využít antiaging molekulu quercetin (kvercetin). Jde o užitečnou látku, která je přítomná v řadě potravin a v řadě studií byly prokázány její antikarcinogenní, protizánětlivé a antivirové účinky.

Přečíst článek

Jahody mají spoustu fisetinu

Zdaleka nejbohatším zdrojem fisetinu jsou jahody. Dále to jsou jablka, kaki, hroznové víno, cibule, okurky či kiwi. Biohackeři v případě potřeby navýšení antioxidační hladiny v organismu doporučují doplňky v dávkách 100-500 miligramů denně. Toto doporučení je postavené na empirických zkušenostech, neboť neexistuje oficiální kvalifikovaná doporučení ohledně jeho dávkování. Ví se, že fisetin je nejlépe rozpustný v tucích, tudíž konzumace doplňku či i přirozené potraviny obsahující fisetin, nejlépe podpoříme vstřebání přídavkem tuků. 

Chcete-li posílit své zdraví pomocí antioxidantů, nejbezpečnější metodou je konzumace čerstvého ovoce a zeleniny. Ovocno-zeleninové smoothie s kokosovým mlékem či rozmixovanými ořechy nebo semínky je dobrým příkladem.

Hovězí maso je největším přirozeným zdrojem koenzymu Q10

Biohacking: Všichni jej známe, co ale skutečně umí koenzym Q10? Víc, než byste čekali

Koenzym Q10 je velmi známý doplněk stravy, který je běžně doporučován k užívání zejména starší generaci či pacientům se srdečními problémy. O jakou vlastně látku se ale vlastně jedná? K čemu je dobrá? A komu nejvíce pomůže k lepšímu zdraví a delšímu životu.

Přečíst článek

Infarkt - ilustrační foto

Biohacking: Tělo vytváří nebezpečné látky. Homocystein musí odbourat, jinak hrozí infarkt

Až polovině populace hrozí závažný problém. V důsledku genetické mutace některých enzymů se jejich organismu nedaří odbourávat látku zvanou homocystein. Té se přitom tělo musí zbavit, jinak působí jako vnitřní zabiják. Biohackeři naštěstí vědí, jak organismu pomoct.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vývar

Biohacking: Pořádný vývar z kostí a kůže dodá tělu glycin. Ten chrání svaly i střeva

Přečíst článek
Maso patří k hlavním zdrojům lysinu

Biohacking: Lysin se zkoumá při boji s rakovinou a depresemi. Najdete ho i v bůčku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme