Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zemědělští výrobci už s cenami šlapou na brzdu. Spotřebitelům ale potraviny dál zdražují

Zemědělští výrobci už s cenami šlapou na brzdu. Spotřebitelům ale potraviny dál zdražují
ČTK
 ČTK

Pokračující pokles cen zemědělských výrobců, o kterém informoval Český statistický úřad (ČSÚ), je nejvíce vidět u pšenice. Zemědělci ji prodávají i za poloviční cenu oproti loňsku, kdy se v letních měsících ceny přibližovaly až k 9000 korun za tunu. Klesá i cena mléka, za litr nyní dostávají chovatelé 10,35 korun, reagoval na dnešní údaje ČSÚ mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha. Loni koncem roku i letos v lednu byla podle něho cena přes 13 korun za litr. Pícha také poukázal na to, že spotřebitelské ceny jsou meziročně vyšší. V červenci byla u potravin meziroční míra inflace 9,5 procenta, v červnu to bylo 12 procent.

Reklama

Rostou ceny ovoce i zeleniny

Pícha zároveň upozornil, že rostou ceny komodit, u kterých je ČR závislá na dovozu, jako jsou ovoce, brambory, zelenina i vepřové maso. „U rostlinných i živočišných komodit se i přes nárůst cen některých z nich dostáváme pod únosnou mez ziskovosti a hrozí, že se pro české zemědělce vedle mléka a masa stanou ztrátovými i komodity jako obiloviny a řepka. Paradoxem je, že rozhodující cena tuzemských zemědělských komodit v měsíčním srovnání neustále klesají, ale v obchodech stále cena roste,“ dodal.

Ceny v zemědělství meziročně podle ČSÚ klesly o 14,3 procenta, v červnu byly nižší o 13,8 procenta. Ceny výrobců by měly naznačovat budoucí vývoj spotřebitelských cen. Výrazněji klesly ceny v rostlinné výrobě, meziročně o 24,5 procenta, v živočišné výrobě byly vyšší o 1,8 procenta vyšší.

Ve srovnání s loňským červencem zlevnily olejniny, a to o 37 procent, cena obilovin klesla téměř o třetinu. Naopak o 18,7 procenta zdražilo ovoce a o téměř 23 procent čerstvá zelenina. Cena brambor se meziročně zvýšila o dvě pětiny. O 29 procent stoupla cena prasat, vejce zdražila o 27,6 procenta. Naproti tomu klesly ceny mléka o 7,7 procenta a skotu o 1,3 procenta.

Růst českého průmyslu v červnu zpomalil. Nepomohla ani výroba automobilů

AKTUALIZOVÁNO: Růst českého průmyslu v červnu zpomalil, nepomohla ani výroba aut. Stavebnictví se odrazilo ode dna

Průmyslová produkce v červnu meziročně i meziměsíčně reálně vzrostla shodně o 0,9 procenta. Stavební produkce v červnu meziročně vzrostla o procento, meziměsíčně byla vyšší o 2,5 procenta, uvedl Český statistický úřad.

Přečíst článek

Mléko zlevnilo o tři koruny

Kravské mléko třídy Q podle ČSÚ letos v lednu zemědělci prodávali za 13,40 korun na litr, v červenci to bylo zhruba o tři koruny méně. Ministerstvo zemědělství v Zelené zprávě za loňský rok uvádí, že průměrná cena výrobců mléka loni dosáhla nevyšší hodnoty v prosinci, kdy se platilo 13,19 korun za litr. „První kupující včetně zahraničních subjektů zaplatili chovatelům v ČR v průměru 11,59 korun za litr,“ uvádí. Zpráva také uvádí, že podle odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) chovatelé dosahovali nákladové rentability, tedy poměru výsledku hospodaření k nákladů, na úrovni 10,50 procenta vlivem mimořádně vysokých cen.

Zpráva také uvádí, že loni výrazně vzrostly všechny náklady chovatelů. „Podíl nákladů na krmiva na celkových nákladech mléka se předpokládá ve výši 44,5 procenta, z toho podíl na vlastní krmiva 22,8 procenta,“ stojí v Zelené zprávě. Uvádí také, že chov skotu se tradičně soustředí především do větších podniků. Loni skot chovalo 18 200 firem a téměř 60 procent populace skotu se chovalo v podnicích nad tisíc kusů, což odpovídá 746 subjektům.

Peněženka, ilustrační foto

Konsolidační balíček zvýší lidem inflaci a firmám marže, prognózuje ČNB

Připravovaný konsolidační balíček zvýší lidem inflaci a firmám marže. Konstatuje to Česká národní banka ve své v pátek zveřejněné Zprávě o měnové politice.

Přečíst článek

Maurer: Kuchařky a knihy o jídle, které mám rád

Maurer: Kuchařky a knihy o jídle, které mám rád

Smažení skokani, nadívaná brukev, žabí karbanátky, šťáva z řapíkatého celeru, černé jelito s hruškou a rokfórem, třikrát bažant v ešusu, kvašený česnek, segedín z pečené hlívy… O tom všem vypráví pět kuchařek, které do svého knižního výběru zařadil gurmet Pavel Maurer.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Konec růstu cen je v nedohlednu

Konec růstu cen je v nedohlednu. I v zemědělství se po čtyřech měsících poklesu začalo zase zdražovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme