Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čechům by měly zlevnit potraviny. Jestli ne, tak si někdo mastí kapsu, míní analytici

Čechům by měly zlevnit potraviny, míní analytici. Nahrává tomu pokles cen zemědělských výrobců
Profimedia
 ČTK

Ceny zemědělských výrobců v Česku v srpnu meziročně klesly o 16,4 procenta. Pro spotřebitele je to příznivá zprava - trend cen v zemědělství se obvykle projeví i v konečných cenách v obchodech.

Reklama

Pokračující pokles cen zemědělských výrobců by měl vést ke zlevňování potravin pro spotřebitele. Shodují se na tom analytici oslovení ČTK. Naopak mírný růst cen průmyslových výrobců nepovažují za problém pro českou ekonomiku, ceny by podle nich mohly v budoucnu naopak meziročně klesat. Podle dnes zveřejněných dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) ceny zemědělských výrobců v srpnu meziročně klesly o 16,4 procenta, v průmyslu vzrostly o 1,8 procenta.

Teď se ukáže, kdo může za drahé potraviny 

Analytik Raiffeisenbank Martin Kron upozornil, že ceny zemědělských výrobců klesají čtvrtý měsíc v řadě, proti červenci se snížily o 4,5 procenta. „Z těchto čísel lze vyvodit, že ceny potravin by měly dále přispívat k nižší inflaci v dalších měsících. Pokud by tomu tak nebylo, tak ve sporu o tom, zda za vysoké ceny potravin jsou zodpovědní spíše zemědělci, zpracovatelé či obchodníci, o čemž se ve veřejném prostoru horečně diskutovalo, by zemědělci z této otázky vypadli," uvedl.

Drůbežář: Proč jsou drahé potraviny? Vláda nás v tom nechala vykoupat

Drůbežář: Proč jsou drahé potraviny? Vláda nás v tom nechala vykoupat

Energie ze dne na den zdražily o stovky procent. Obilí dvojnásobně. Nakonec zdražily před rokem a půl o desítky procent i potraviny. Češi byli v šoku, utáhli si opasky, začali nakupovat ve slevě. Maloobchodní tržby třináct měsíců klesají, inflace je v rámci Evropy rekordní. Dlouhé měsíce se řeší, kdo je viníkem drahých potravin. Bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula to dokonce nechal vyšetřovat, nezjistil nic, a nakonec byl vyměněn. Své se rozhodl k tomu říct David Bednář, ředitel drůbežářských závodů Klatovy, druhého největšího českého zpracovatele kuřecího masa. „Viníkem je vláda, neudělala v době krize vůbec nic,“ nebere si servítky Bednář.

Přečíst článek

Hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler poukázal na to, že ceny rostlinné i živočišné výroby v srpnu klesaly nad rámec běžné sezonnosti, která je zejména v rostlinné výrobě silná. „Ceny potravinářské výroby poklesly o 0,8 procenta, tedy nejvíce od konce minulého roku, a snížily tak tempo meziročního růstu z 4,9 na 3,3 procenta, což je pozitivní zpráva z pohledu dalšího vývoje cen potravin pro domácnosti," doplnil.

Jak zareagují potravináři a obchody? 

„Vzhledem k prudkému poklesu cen zemědělských výrobců a zlepšující se situaci na energetických trzích již nic nebrání zlevňování potravin v obchodech. Jestliže potravináři a obchodníci přesto nebudou zlevňovat, tak budou zneužívat svého postavení na úkor zákazníků," uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Jestliže potravináři a obchodníci přesto nebudou zlevňovat, tak budou zneužívat svého postavení na úkor zákazníků," uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Ceny průmyslových výrobců rostly rychleji než analytici předpokládali. „Meziměsíční růst byl tažen zejména růstem cen rafinovaných ropných produktů, což souvisí s růstem cen ropy na světových trzích. Naopak bez energií ceny průmyslových výrobců klesaly o 0,4 procenta, tedy obdobným tempem jako v předchozích měsících," uvedl Seidler.

Marek Výborný, ministr zemědělství, Martin Kuba, hejtman, Petr Fiala, premiér, politik, Země živitelka 2023, mezinárodní agrosalon

Fiala zuří. Potravináři měli rekordní zisky. Přitom žádali pomoc

V Česku klesají ceny másla, cukru i mléka, zlevnit ale musí i další potraviny, řekl premiér Petr Fiala (ODS). Firmy mají velké zisky, lidé to ale musí pocítit na poklesu cen, řekl premiér. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nesmí být marže nepřiměřené. Vláda bude apelovat na řetězce, aby nabízely víc českých potravin. Firmy z koncernu Agrofert mají za loňský rok nepřiměřeně vysoké zisky, předseda hnutí ANO Andrej Babiš by podle Fialy mohl jedním rozhodnutím ceny potravin snížit. Babiš dříve Agrofert vlastnil, pak ho převedl do svěřenských fondů. Agrofert podle mluvčího Pavla Heřmanského ale nemá takovou tržní sílu, aby ovlivnil koncové ceny na maloobchodním trhu, neurčuje ceny v obchodech.

Přečíst článek

„Mírné srpnové zrychlení meziročního růstu cen v průmyslu nepředstavuje pro výhled inflace v tuzemské ekonomice žádné drama," míní hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

„V září by měl meziroční růst cen v tuzemském průmyslu vykázat opětovné zpomalení. V prvních měsících roku 2024 by mohly ceny v průmyslu vykázat meziroční poklesy," dodal.

Čepované pivo v Praze za 70 korun? Po zvýšení DPH realita, tvrdí asociace firem.

Pivo bude stát 70 korun. Smiřte se s tím

Lidé v Praze letos platí v průměru za jedno čepované dvanáctistupňové pivo přes 64 korun, o devět procent více než loni. V celém Česku dosáhla průměrná cena 54 korun. A s aktuálním rozhodnutím vlády a sněmovny o zvýšení DPH u piva se cena v hlavním městě dostane přes psychologickou hranici 70 korun, varuje Asociace malých a středních podniků.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Ceny v zemědělství se propadly. Znatelné zlevňování potravin v obchodech je na dohled

Lukáš Kovanda: Konec covidové i inflační krize u potravin. Znatelné zlevňování v obchodech je na dohled

Přečíst článek
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) komentuje ceny cukru. Sníměk pochází z února.

AKTUALIZOVÁNO: Cukr v Česku zdražil o 98 procent. Nejvíce v EU, hlásí Eurostat

Přečíst článek
Konec růstu cen je v nedohlednu

Konec růstu cen je v nedohlednu. I v zemědělství se po čtyřech měsících poklesu začalo zase zdražovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme