Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Maurer: Kuchařky a knihy o jídle, které mám rád

Maurer: Kuchařky a knihy o jídle, které mám rád
iStock
Pavel Maurer

Smažení skokani, nadívaná brukev, žabí karbanátky, šťáva z řapíkatého celeru, černé jelito s hruškou a rokfórem, třikrát bažant v ešusu, kvašený česnek, segedín z pečené hlívy… O tom všem vypráví pět kuchařek, které do svého knižního výběru zařadil gurmet Pavel Maurer.

Reklama

Měsíc srpen by se měl určitě odehrávat v poklidnějším prázdninovém tempu (tedy pokud se neplazíte po D1 nebo centrem Prahy, Brna, Prostějova, Olomouce atd.). A tak bych vám chtěl pro volné chvíle doporučit pár kuchařských knih, které mám poslední dobou v oblibě, k nimž se vracím a které považuji za pozoruhodné a výjimečné.

Není třeba je hned celé přečíst, nejsou tak koncipovány, ale stojí za to v nich občas namátkou zalistovat a zamyslet se nad svými stravovacími návyky. Co, jak, kdy, s kým a za kolik jíme a pijeme?

Hugo Hromas: Oheň a dým

Hugo Hormas připravuje jídlo na otevřeném ohni. Stejně otevřené jsou též jeho průpovídky, osobní projev, způsob jednání i psaní. Cituji z jeho knihy Oheň a dým: „Místo abychom si o víkendu dali pečené kuře z naší nové horkovzdušné trouby s párou a dotykovým displejem, raději rozpálíme kouřící uhlí a grilovací brikety a studujeme návody, jak nachystat jídlo nějakým rurálním způsobem. Asi máme pocit, že v tu chvíli žijeme nějak víc doopravdy, nebo co. Jakmile si osvojíte základy přípravy jídla na otevřeném ohni, už se vám nejspíš nebude moc chtít zpátky.”

Pavel Maurer: Pražské prodejny Bezobalu končí. Je to obrovská škoda, budou mi chybět

Nečekané loučení zastihlo v tomto týdnu gurmeta Pavla Maurera. Jeho oblíbené pražské bezobalové prodejny ohlásily, že neustály náročnou finanční situaci a postupně zavřou.

Přečíst článek

Zuzana Ouhrabková, Vláďa Sojka: Zkvašeno: Kuchařka na doma

Mikrobiom, kvasinky, fermentace - probiotický elixír zdraví. To vše dnes hodně frčí, ale je to také dost zásadní informace o našem zdraví a životě vůbec. Když se totiž „splaší“ miliardy našich hodných i zlých bakterií v trávícím traktu, tak v podstatě přestává fungovat celý člověk. V poslední době bylo na téma našeho „druhého mozku v břiše a ve střevech“ napsáno mnoho knih a namluveno hodně podcastů. Jisté však je, že fermentované potraviny, kvašáky, kysané zelí, korejské kimčchi, to všechno je pohlazení pro naši střevní mikroflóru sužovanou antibiotiky, stresy, polotovary a konzervačními prefabrikáty. Kniha Zkvašeno (kuchařka na doma) od autorského dua Zuzany Ouhrabkové a Vládi Sojky je plná celkem jednoduchých rad, jak si celoročně vylepšit svůj domácí jídelníček.

Vědci šlechtí „nenáročné“ rajče

Pavel Maurer: Vědci šlechtí „nenáročné“ rajče. A já se ptám, bude mi chutnat?

Rajčata, původně označovaná jako rajská jablka, jsou pro gurmeta Pavla Maurera něco jako pozemský zázrak, rostou téměř všude a v kuchyni umí udělat velkou parádu. Má to ale háček, při pěstování jsou náročná na přísun vody. A ta se s postupující klimatickou změnou stává stále vzácnější. Vědci nelení a šlechtí odrůdy, které tolik závlahy nepotřebují. Co myslíte, ztratí takové nežíznivé rajče na chuti? přemítá Maurer.

Přečíst článek

Čeněk Zíbrt: Česká kuchyně za dob nedostatku

Mouka z lesních žaludů nebo z islandského a sobího lišejníku, zadělávaný šípek, veveřice, potápky, žáby-skokani, vrány a další delikatesy pro chudé. Zní to šíleně, ale když je hlad - jí se všechno! Kuchařka Česká kuchyně za dob nedostatku je z roku 1917 a nabízí recepty, které už dnes asi nikdo moc nepoužije. Pro mne je však jakýmsi mementem doby, protože jsme v čase potravinových přebytků a současně obrovského tlaku na rodinný rozpočet a neustálého zdražování všeho. Přesto pevně věřím, že do této kulinární nouze se už nevrátíme.

Pavel Drdel: Postní kuchařka - od kořene až po nať

Bezmasé recepty na celý rok, udržitelný přístup k vaření, lokální suroviny, nakládaní, fermentování a sušení. Tatarák z pečeného celeru, kroupové rizoto s červenou řepou nebo chipsy z mrkvové natě. Dnes už mediálně známá tvář Pavla Drdela, tohoto skromného kreativního muže, mi připadá jako z nějakého filmu. Jeho přístup k jednoduchým surovinám, cit pro místo původu, ale také celkem nenáročná příprava - to je nejen okouzlující, ale dnes také velmi nutné! Jeho Postní kuchařku vřele doporučuji.

Pavel Maurer: Facebook mě naučil, že buřty s cibulí lidi zajímají víc než fine dining

Na Facebooku se Pavel Maurer pohybuje už nějaký ten pátek. Posledních deset let na něm zveřejňuje příspěvky výhradně spojené s gastronomií. Přesto ho stále ohromuje a šokuje, jak nepředvídatelné reakce mohou tyto vzkazy vyvolat. A jak sám říká, vůbec neplatí, že čím více úsilí, času a peněz do sdělení investujete, tím více reakcí sklidíte. Haute cuisine v tomto zápase o pozornost jasně prohrává s buřty s cibulí.

Přečíst článek

Anthony William: Mystický léčitel: Šťáva z řapíkatého celeru

Řapíkatý celer máme u nás doma prakticky pořád k dispozici, aniž bych kdy tušil, že mystický léčitel z USA o ní napsal celou knihu (podle New York Times autor mnoha bestsellerů). Byť je to nejtenčí kniha, kterou si od Anthonyho Williama můžete u nás v překladu koupit, já ji doporučuji. Snad jen, aby to člověk s tím celerem nepřehnal. Nevyváženost a jednotvárnost se v gastronomii nikdy nevyplácí. Publikace nabízí spoustu příkladů jak tato zázračná šťáva z obyčejné zeleniny pomohla lidem. Ale jsou tu návody i na šťávy okurkové, aloe vera vodu nebo zázvorovou vodu a samozřejmě mnoho dalších návodů jak se udržet v dobré kondici.

Doufám, že pro vás bude můj knižní výběr dobrou inspirací nejen pro blížící se konec prázdnin. 

Čtěte pravidelný sloupek Nejezte blbě! s Pavlem Maurerem na newstream.cz

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

pizza

Gastronomickému světu vládnou pevnou rukou tři kuchyně. Proč jsou tak úspěšné?

Přečíst článek
Mezinárodní kuchařská olympiáda IKA

Pavel Maurer: Kuchařská olympiáda? I cukráři mají stejný stres, jako sportovci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme