Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Konec růstu cen je v nedohlednu. I v zemědělství se po čtyřech měsících poklesu začalo zase zdražovat

Konec růstu cen je v nedohlednu
Michal Nosek/Newstream
 ČTK

Ceny většiny výrobců v Česku v září dál rostly. U průmyslových výrobců meziročně stouply o 0,8 procenta, ve stavebnictví o 3,7 procenta a ve službách o 5,1 procenta. V zemědělství sice ceny meziročně ještě zamířily dolů, jejich pokles ale zpomalil na 13,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců signalizují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

Reklama

Ceny většiny výrobců rostou vytrvale už několik let. Například u tržních služeb trvá růst od roku 2016 a v průmyslu a zemědělství ceny rostly zhruba od začátku roku 2021. Zdražování v zemědělství ale bylo přerušeno letos v květnu, kdy ceny klesly. Od té doby až do září pokles cen zrychloval. Po srpnovém zlevnění v zemědělství o 16,4 procenta se však v září zrychlování poklesu cen zastavilo, a meziměsíčně ceny zemědělců dokonce stouply.

„Ceny v zemědělství meziměsíčně po sedmi měsících poklesů vzrostly o necelá dvě procenta. V meziročním srovnání však nadále klesaly,” sdělil vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

Oproti loňsku klesly v zemědělství ceny v rostlinné i živočišné výrobě. V rostlinné výrobě se snížily o 17,9 procenta, zlevnily například olejniny o 34,4 procenta a obiloviny o 32,2 procenta. Zdražila naopak čerstvá zelenina o 9,6 procenta, ovoce o 15,2 procenta, a brambory až o 58,3 procenta. V živočišné výrobě byly ceny nižší o 5,7 procenta. Klesly třeba ceny mléka o 16,1 procenta. Stouply ceny prasat o 14,7 procenta, vajec o 11 procent a drůbeže o 2,5 procenta.

Jiří Blažek prodává zeleninu z farmy

Obyčejný byznys: Brambory budou brzy vzácnost, říká farmář

V Česku je mnoho zajímavých provozů a podniků, prodejen a trhů, které zákazníci milují a majitelé pro ně dělají maximum. Představujeme je na newstream.cz v novém seriálu Obyčejný byznys. Tentokrát se vydáme mezi farmáře a prodejce domácí zeleniny.

Přečíst článek

Ceny dřeva spadly až o pětinu

V průmyslu meziročně stouply ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 4,4 procenta a černého a hnědého uhlí a lignitu o 67,1 procenta. Motorová vozidla zdražila o 3,5 procenta. Ceny energií celkově vzrostly o 3,8 procenta, bez započítání energií ceny průmyslových výrobců meziročně klesly o 0,2 procenta. Poklesly ceny koksu a rafinovaných ropných produktů a základních kovů o 16,2 procenta a třeba ceny dřeva, dřevěných a korkových výrobků až o 20,4 procenta.

Inflace, ilustrační foto

Prostor pro zlevňování. Růst cen v průmyslu ztrácí konečně dech

Růst výrobních cen může podle analytiků i v dalších měsících zpomalovat. Zároveň však nepředpokládají návrat k cenám před pandemií. Upozorňují také, že vývoj výrobních cen bude argumentem proti zvýšení úrokových sazeb České národní banky na srpnovém zasedání její bankovní rady. Podle čerstvých údajů Českého statistického úřadu v červnu dál zpomalil meziroční růst cen většiny výrobců, v zemědělství se prohloubil pokles cen.

Přečíst článek

Ve stavebnictví se mírně snížily ceny spotřebovávaných materiálů a výrobků, a to o 0,1 procenta. V tržních službách pro podniky vzrostly třeba ceny za služby v zaměstnání o 22,9 procenta, za poštovní a kurýrní služby o 13,2 procenta, za programování o 7,2 procenta a za služby v oblasti nemovitostí o 6,8 procenta. Zlevnily naopak reklamní služby o 1,5 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby tak byly vyšší o 5,5 procenta.

Zleva: Leoš Anderle (šéf Sekyra Group), Dalibor Martínek a Petra Jansová

Šéf Sekyra Group: Stavební materiály zásadně nezlevňují

Ceny stavebních materiálů jsou stále vysoké, významně prodražují celkové náklady na stavbu. Objemné skladové zásoby se do jejich ceny nepropisují, říká šéf developerské společnosti Sekyra Group Leoš Anderle v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Meziměsíčně ceny zemědělských výrobců vzrostly o 1,7 procenta. Ceny průmyslových výrobců oproti srpnu stouply o 0,3 procenta a ceny stavebních prací o 0,2 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky se meziměsíčně zvýšily o 1,2 procenta.

Opatrný optimismus

„Zářijové výsledky cen v průmyslu a v zemědělství vytvářejí příznivé předpoklady pro zeslabení inflačních tlaků v ekonomice. Jde tradičně jen o to, jak rychle tento trend vstřebá vertikála,” uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. Výrobní inflace podle něj reaguje na příznivý vývoj cen vstupů i na slabou poptávku. „Pro další vývoj výrobní a spotřebitelské inflace však bude zásadní, jak budou vypadat ceníky pro příští rok. Jde o tradiční lednové přeceňování, které do značné míry určí laťku pro vývoj inflace v příštím roce,” dodal Dufek.

FED zatím nemění úrové sazby

Týden tradera: Investoři sázejí na poklidný podzim, sazby ale zůstanou vyšší

Trhy se v uplynulém týdnu poměrně zotavily. Přes nárůst rizik v kontextu konfliktu Izraele s Gazou se zdá, že investoři sázejí na silný konec roku. Výnosy amerických dluhopisů tak klesaly v návaznosti na „holubičí“ spekulace o konci růstu sazeb. A jaké události hrály v daném období prim?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme