Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Český statistický úřad - informace o tématu

Bankovka v hodnotě 2000 korun

Statici zpřesnili údaje. Česká ekonomika loni klesla o 0,2 procenta

Česká ekonomika v loňském roce klesla o 0,2 procenta, zpřesnil Český statistický úřad (ČSÚ) svůj dřívější odhad, podle kterého se hrubý domácí produkt (HDP) loni snížil o 0,4 procenta. Lepší než v odhadu z počátku března jsou také údaje za loňské čtvrté čtvrtletí. Česká ekonomika se v něm meziročně zvýšila o 0,2 procenta a mezičtvrtletně stoupla o 0,4 procenta.

Přečíst článek
Tržby v maloobchodě v Česku v lednu zrychlily meziroční růst na 2,4 procenta

Lidé konečně utrácí. Tržby za potraviny zaznamenaly po 20 měsících poklesu růst

Přečíst článek

Reálná mzda klesla podeváté v řadě. Dvě třetiny zaměstnanců nedosáhnou ani na tu průměrnou

Přečíst článek
peníze, ilustrační foto

Takhle ekonomika nevzkvétá. České HDP se loni propadlo

Česká ekonomika loni klesla o 0,4 procenta po růstu o 2,4 procenta v roce 2022. V posledním čtvrtletí loňského roku se hrubý domácí produkt (HDP) mezikvartálně zvýšil o 0,2 procenta, meziročně klesl o 0,2 procenta. Předběžný odhad vývoje ekonomiky zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytiků je loňský hospodářský pokles důsledkem vysoké inflace, údaje za čtvrté čtvrtletí ale dávají naději na obrat k lepšímu. V evropském srovnání česká ekonomika loni zaostávala, Evropská unie jako celek loni podle Eurostatu hospodářsky rostla o 0,5 procenta.

Přečíst článek

Inflace v prosinci zpomalila. Její průměrná míra loni činila 10,7 procenta, uvedli statistici

Spotřebitelské ceny v prosinci meziročně stouply o 6,9 procenta. Tempo růstu tak zpomalilo z listopadových 7,3 procenta. Meziměsíčně se ceny snížily o 0,4 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Za celý loňský rok činila průměrná míra inflace 10,7 procenta. Bylo to o 4,4 procentního bodu méně než v roce 2022, kdy ovšem byla druhá nejvyšší inflace od vzniku samostatné ČR.

Přečíst článek
Výroba automobilů Škoda v Mladé Boleslavi

Český průmysl meziročně vzrostl skoro o dvě procenta. Nálada v něm ale zůstává pesimistická, uvádí analytici

Průmyslová výroba v Česku v říjnu meziročně reálně stoupla o 1,9 procenta. Předtím tři měsíce v řadě klesala, v září téměř o pět procent. K říjnovému růstu přispěla hlavně výroba automobilů. Meziměsíčně byla průmyslová produkce vyšší o 2,8 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ), který zároveň představil i výsledky tuzemské stavební výroby i zahraničního obchodu.

Přečíst článek
Pokles tržeb obchodníků v září zrychlil na čtyři procenta

Lidé šetří a méně nakupují. Tržby obchodníků klesly sedmnáctý měsíc v řadě

Meziroční pokles tržeb v maloobchodě v září zrychlil na čtyři procenta ze srpnových 2,8 procenta. Tržby obchodníků klesají 17. měsíc v řadě, uvedl Český statistický úřad. Meziměsíčně klesly tržby obchodníkům v září o 0,4 procenta.

Přečíst článek
Peníze, ilustrační foto

Česká ekonomika dále klesá, už třetí kvartál v řadě

Česká ekonomika klesla ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně o 0,6 procenta, uvedl v předběžném odhadu Český statistický úřad. V poklesu je tak třetí kvartál za sebou. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím byl hrubý domácí produkt nižší o 0,3 procenta.

Přečíst článek
Meziroční inflace zpomaluje osmý měsíc v řadě

Inflace klesla na 6,9 procenta, zpomaluje osmý měsíc v řadě

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v září zpomalil na 6,9 procenta ze srpnových 8,5 procenta. Inflace zpomaluje osmý měsíc v řadě a její zářijová hodnota je nejnižší od prosince 2021, uvedl Český statistický úřad. V porovnání se srpnem klesly v září ceny o 0,7 procenta.

Přečíst článek
Pokles průmyslové produkce pokračoval i v srpnu

Český průmysl dále klesá. Zápornou bilanci má i zahraniční obchod, uvedli statistici

Meziroční pokles průmyslové výroby v Česku v srpnu zpomalil na 1,7 procenta z červencových 2,8 procenta. Pokles zaznamenala většina průmyslových odvětví, uvedl to Český statistický úřad. Ten zveřejnil i výsledky českého stavebnictví i zahraničního obchodu, který se v srpnu propadl do schodku.

Přečíst článek
Aleš Michl, guvernér ČNB

Lukáš Kovanda: Češi se bojí utrácet. ČNB tak možná po letech sníží základní úrok

Tuzemská ekonomika v letošním druhém čtvrtletí vůbec nerostla. Vyplývá to z dalších zpřesněných údajů k jejímu vývoji, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad. Podle statistiků tuzemské hospodářství od dubna do června v porovnání s prvním letošním čtvrtletím jen stagnovalo. Předchozí jejich odhad ovšem hovořil o růstu 0,1 procenta.

Přečíst článek
Česká ekonomika klesá. Výsledky jsou horší, než dřívější odhady

Česká ekonomika klesá. Výsledky jsou horší, než dřívější odhady

Česká ekonomika klesla v letošním druhém čtvrtletí meziročně o 0,6 procenta. Ve srovnání s předchozím kvartálem hrubý domácí produktu stagnoval. Výsledky jsou horší, než statistici odhadovali koncem srpna. Tehdy uváděli meziroční pokles o 0,4 procenta a mezičtvrtletní růst o 0,1 procenta.

Přečíst článek
Dělnice obsluhuje řezačku ve výrobní hale společnosti Strojírna Litvínov, 20. ledna 2023.

Český průmysl klesl. Nedařilo se ani stavební výrobě, uvedli statistici

Český průmysl klesá. V červenci to bylo meziročně o 2,8 procenta. Výrazný podíl na celkovém poklesu měla výroba a rozvod elektřiny a plynu, uvedl to Český statistický úřad, který zároveň ukázal i výsledky české stavební výroby a zahraničního obchodu. Ani tyto hodnoty však nevykázaly pozitivní hodnoty.

Přečíst článek
Reklama

News box

Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme