Reklama

V Praze po pěti měsících dohadů vznikla koalice. Zástupci Spolu, Pirátů a STAN podepsali smlouvu

V Praze po pěti měsících dohadů vznikla koalice. Zástupci Spolu, Pirátů a STAN podepsali smlouvu
ČTK
 ČTK

Zástupci Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN dnes podepsali koaliční smlouvu na pražském magistrátu.

Reklama

Koalice má v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. Strany koaliční smlouvu podepsaly po téměř pěti měsících od komunálních voleb, což je nejdéle v historii České republiky, a Praha zůstala poslední obcí, která po volbách dosud nemá nové vedení. Volba radních a primátora je plánována na čtvrteční jednání zastupitelů. Kandidátem na primátora je lídr Spolu Bohuslav Svoboda (ODS).

V jedenáctičlenné městské radě bude mít pět zástupců Spolu, přičemž ODS bude mít tři včetně primátora a TOP 09 dva. KDU-ČSL obsadí namísto pozic v radě místa předsedů dvou magistrátních výborů. Piráti budou mít čtyři radní a STAN dva.

Komunální volby na magistrát loni na podzim vyhrála koalice Spolu, získala 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů získalo hnutí STAN a tři SPD.

Dalibor Martínek: Prokletí vládního půdorysu. Daně, stavební zákon a další. Vše se nekonečně vleče

Skloubit tak rozdílné strany jako jsou Piráti na jedné straně a ODS nebo TOP 09 na druhé vyžaduje sloní dávku diplomacie a trpělivosti zároveň. Účastníci současné pětikoalice se před víc než rokem rozhodli, že do toho půjdou, že jim vládnutí stojí za nějaké ty ústupky. Vytvořili takzvaný vládní půdorys. Mocným katalyzátorem byla omamná vůně moci podpořená sto osmičkou.

Přečíst článek

Reklama

Související

Sledování výsledků komunálních a senátních voleb ve volebním štábu koalice Spolu, 24. září 2022, Praha. Uprostřed lídr pražské kandidátky Bohuslav Svoboda (ODS).

Dalibor Martínek: Tanec kolem pražského magistrátu. Napínavý příběh zakázané lásky mezi ODS a ANO

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Auta dovnitř, auta ven. Zdivočelá Praha. Pár zvolených anarchistů chce ušlapat milion vlastníků aut

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme