Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Tanec kolem pražského magistrátu. Napínavý příběh zakázané lásky mezi ODS a ANO

Sledování výsledků komunálních a senátních voleb ve volebním štábu koalice Spolu, 24. září 2022, Praha. Uprostřed lídr pražské kandidátky Bohuslav Svoboda (ODS).
profimedia.cz
Dalibor Martínek

Výsledky prvních jednání kolem nového složení pražské rady jasně ukazují, že vše směřuje ke spojení ODS a ANO. Z hlediska matematiky by to dávalo smysl, devatenáct a čtrnáct zastupitelů, to je v 65tičlenném zastupitelstvu většina s číslem 33. Je to většina o jediný hlas. Což nevypadá jako příliš pevná většina. Nicméně, když vládu, v tomto případě nad Prahou, vytvoří místo pěti stran jenom dvě, mohlo by to být pevnější.

Reklama

Současné vedení města v čele s pirátem Hřibem patrně nerozumí matematice, klade ODS požadavky. Možná nerozumí ani diplomacii. Do diplomacie se Hřib svou podporu Tchaj-wanu zapojil. Nic proti tomu. Nicméně jinak byl v Praze neviditelný. Novinářů se bál, nechal Pražanům proti jejich vůli všude kreslit cyklistické pruhy, a je těžké si vzpomenout, co důležitého či zajímavého tento rodák od Zlína pro Pražany udělal.

Vždy, když veřejně mluví, a ne že by to bylo nějak často, člověk se bojí, zda svým toporným způsobem neřekne nějakou pitominu. V tom se moc neliší od své předchůdkyně Adriany Krnáčové.

Čižinského aktivistické hnutí Praha Sobě je s jedenácti mandáty až na čtvrtém místě. Další kreslič cyklo pruhů. Jazýčkem na vahách může být absurdně Hlaváčkovo STAN, které i po kauze Hlubuček s pěti mandáty proklouzlo do zastupitelstva.

Petr Hlaváček

Hlaváček: Když bude Praha stavět vlastní byty, ovlivní to ceny realit. Ale až za dlouho

Celá západní Evropa má různé formy městské výstavby. „Byl by hřích, kdyby se Praha zbavovala vlastních pozemků, kterých nemá mnoho, a nevyužila je jako základ městské výstavby. Zároveň si uvědomuji, že k vytvoření kvalitního městského prostředí potřebujeme rozumné developery,“ říká urbanista Petr Hlaváček, známý jako ideový otec Pražské developerské společnosti, který v komunálních volbách obhájil za STAN post v pražském zastupitelstvu.

Přečíst článek

Bez ODS se to však evidentně neobejde. A všichni věřme, že je to již jiná strana, než jaká v Praze dvacet let vládla. Osobně tomu moc nevěřím. Ale o mě nejde. Bohuslav Svoboda, který již primátorem tři roky byl, evidentně touží spojit se s ANO. Ví, jak se dělá moc. Vítězství v Praze je pro něj i jistá satisfakce za trestní stíhání kvůli opencard. Které, po pravdě, bylo trochu pofidérní. Nicméně faktem je, že s ODS je spojeno až příliš mnoho kauz.

Je zřejmé, že Svoboda nemá nadšení spojovat se s aktivisty, z kterých čiší, že by kolem každého návrhu dělali problémy. Nicméně má smůlu, že na těchto nadšeneckých stranách stojí Fialova vláda. Rodící se pražské lásce tím stojí v cestě těžko překonatelná překážka. Bude to složitý oříšek pro píáristy obou vítězných stran. Určitě už přemýšlejí o větičkách o „programovém průniku“.

Ale, a to je klíčové, bude záležet na pokynech z nejvyššího velení ODS. Zda takové spojení v největším českém městě dopustí. Fiala by z toho rozhodně nebyl nadšený. Naopak Babiš ano. Zdá se, že ani porozumění při vyjednávání, ani „průnik“ programů, nebudou stačit. Téhle lásce (k moci) štěstí nebude přát.

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Sledování výsledků komunálních a senátních voleb ve volebním štábu koalice Spolu, 24. září 2022, Praha. Uprostřed lídr pražské kandidátky Bohuslav Svoboda (ODS).

Obecní volby v Praze vyhrála Spolu pro Prahu před ANO a Piráty

Komunální volby v Praze vyhrála Spolu pro Prahu, získala 19 mandátů v zastupitelstvu, které má 65 členů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Voleb se zúčastnilo 43,91 procenta voličů.

Přečíst článek

Poslanecká sněmovna

Jana Havligerová: Politika aneb Samý hněv a sem tam rvačka

Tak máme nového ministra školství. Stanaře Petra Gazdíka, byť není přímým aktérem, zdiskreditovala kauza Dozimetr, nahradil ho expert na ústavní a mezinárodní právo, poslanec za STAN Vladimír Balaš. Prezident republiky ho jmenoval bez průtahů, neopomněl ovšem zdůraznit, že tak de facto učinil pouze z lítosti k premiéru Fialovi. Jinak hlava státu na Fialově kabinetu nenechává nit suchou. Nad samotným předsedou vlády ovšem Miloš Zeman roztahuje ochranná křídla tak okatě, až se to začíná blížit polibku smrti.

Přečíst článek

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala

Dalibor Martínek: Dva roky vysoké inflace rozdělily Čechy na chudé a bohaté. A za rok budou volby

Přečíst článek
Začala předvolební válka. Zleva ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), premiér Petr Fiala (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jurečka na mejdanu, Rakušan v šatně, Fialův milion. Zvířátka se začala požírat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme