Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Praha nekoupí od České pošty její hlavní sídlo v Jindřišské ulici. Nevyhovuje

Praha nekoupí od České pošty její hlavní sídlo v Jindřišské ulici
Česká pošta / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
 ČTK

Praha nakonec nekoupí od České pošty její hlavní budovu v Jindřišské ulici. Pro potřeby magistrátu tam není dost prostoru a modernizace objektu by byla příliš nákladná, uvedl magistrát. Prodejem nemovitostí se pošta snaží stabilizovat své hospodaření. V dřívějším tendru na koupi hlavní budovy v Jindřišské s vyvolávací cenou 1,538 miliardy korun se v závěru loňského roku neobjevil žádný zájemce.

Reklama

Mluvčí České pošty Matyáš Vitík nyní řekl, že s prodejem hlavní budovy pošta dál počítá a nyní analyzuje možnosti.

Do tendru na koupi budovy pošty v Jindřišské ulici se zájemci měli registrovat do 20. prosince, jinak nemohli podávat obálky s nabídkami. Na začátku ledna pošta oznámila, že se nepřihlásil žádný zájemce. Vedení Prahy, které již dříve projevilo zájem o několik nabízených budov pošty, mělo možnost dorovnat nejvyšší nabídku ve výběrovém řízení na sídlo pošty v centru města. Nakonec dnes ale město oznámilo, že se o budovu nemůže dále ucházet.

„Důvodem je především nedostatek prostoru pro úřad při zachování pobočky České pošty v objektu, ale také nevyhovující dispoziční řešení nebo skutečnost, že nejsou splněny veškeré požadavky na objektovou bezpečnost,” sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Celková podlahová plocha objektu v Jindřišské ulici je podle něj sice srovnatelná se stávajícími prostorami úřadu, ale po odečtení plochy potřebné pro pobočku pošty už je zbývající část budovy pro magistrát nedostatečná. Až po podrobném nastudování dokumentace k tendru se také podle mluvčího města projevily nedostatky v dispozičním řešení budovy pro potřeby magistrátu. Rozsah úprav nutných pro modernizaci a související náklady převyšují původní předpoklady. Dispozice objektu podle Hofmana rovněž neumožňuje zabránit prolínání jednotlivých provozů a nelze zajistit nezbytná bezpečnostní opatření.

Praha koupí budovu České pošty v ulici Na Strži

Praha koupí za půl miliardy budovu České pošty v ulici Na Strži

Hlavní město koupí budovu České pošty v ulici Na Strži v Praze 4. Zaplatí za ni 425 milionů korun. Smlouvu chce město s poštou podepsat ještě dnes, řekl radní Adam Zábranský (Piráti). Nákup podpořilo všech 57 přítomných zastupitelů. Jde o sedmipodlažní budovu z roku 1984 s přilehlými pozemky.

Přečíst článek

Pošta nespěchá

Česká pošta přes dosavadní neúspěchy stále s prodejem své nynější hlavní budovy počítá a věří, že se najdou jiní zájemci. „Náš záměr prodat celou tu nemovitost nadále trvá. Analyzujeme nějaké další možnosti, jakým způsobem budovu prodat,” řekl mluvčí pošty Vitík. „Není to něco, na co bychom museli spěchat. Co se týká financí, tak nejsme závislí na tom, jestli tu budovu prodáme, nebo ne v nějakém krátkém časovém horizontu,” dodal.

V roce 2022 skončilo hospodaření České pošty ztrátou 1,7 miliardy korun a propad podnik očekává i za loňský rok. Do dvou let se má podnik transformovat na provozovatele poboček a komerční Balíkovnu.

Nový šéf České pošty Miroslav Štěpán

Miroslav Štěpán se oficiálně stal novým šéfem České pošty

Výběrové řízení na generálního ředitele České pošty vyhrál Miroslav Štěpán, který byl poslední rok pověřený řízením podniku. Předtím v něm působil jako ředitel divize poštovních služeb. Do tendru se přihlásili čtyři kandidáti. Nominaci předloží ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ještě vládnímu výboru pro personální nominace.

Přečíst článek

Návrh architektonického studia OVA architekti

Fotogalerie: Kousek od „zlaté“ Masaryčky vyroste nová kancelářská budova. Dříve tam stávala pošta

Na místě pošty na nároží Hybernské a Opletalovy ulice bude stát nová kancelářská budova podle návrhu architekta Jakuba Klašky, který byl dlouhou dobu součástí týmu Zaha Hadid Architects a podepsal se také pod podobu nedaleké Masaryčky.

Přečíst článek

Česká pošta bude zachráněna. Za čtyři a půl miliardy

Česká pošta bude zachráněna. Za čtyři a půl miliardy

Vláda ve středu večer schválila plán transformace České pošty. Vydělí se z ní poskytovatel logistických služeb, zbývající podnik bude kontaktním místem státu s občanem. Po jednání kabinetu to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), podrobnosti hodlá představit dnes. Na záchranu České pošty podle něj stát bude muset vynaložit v letech 2024 až 2026 celkem 4,5 miliardy korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Prodej budovy hlavní pošty v Jindřišské by byl správným krokem

Prodej „černé díry” v Jindřišské by byl správným krokem. Trápící se České poště může vynést miliardy

Přečíst článek
Bratislavský projekt Sky Park

Lukáš Kovanda: Z Prahy se stal „skanzen“, výškové budovy v ní nevznikají. To tlačí cenu bydlení nahoru a poškozuje i životní prostředí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme