Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

koalice - informace o tématu

Premiér Petr Fiala

Fiala: Naše vláda zatím naplnila 60 procent úkolů, které jsme si stanovili

Vláda pětikoalice, tedy ODS, lidovců, TOP 09, Starostů a Pirátů, má podle premiéra Petra Fialy splněno 60 procent z úkolů, které si před více než dvěma lety zadala. Delegátům volebního kongresu ODS v Ostravě v kandidátském projevu řekl, že není pochyb o tom, že do konce mandátu splní vláda naprostou většinu toho, co si předsevzala.

Přečíst článek
Robert Fico a Robert Pellegrini

Pellegrini půjde s Ficem a národovci. Na Slovensku se už rýsuje nová vláda

Deset dnů od parlamentních voleb na Slovensku se rýsuje vznik vládní koalice složené z vítězné strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica, z Hlasu-sociální demokracie (Hlas-SD) a z nacionalistické Slovenské národní strany (SNS).

Přečíst článek

Pohľad Kataríny Krajčovičovej: Fico dáva bozky smrti

Slovensko sa začervenalo. Na mape i pocitovo. Je to tragédia? Až tak taká nie. Zažili sme i horšie. Nebolo to po prvýkrát čo Róbert Fico so svojou politickou stranou Smer - sociálna demokracia ovládol volebné okrsky. Po kauze Kuciaka a obrovskom prepade popularity, odchode celej skupiny okolo Petra Pelegriniho zo strany, čelil nielen straníckemu rozkolu ale i vážnym zdravotným problémom. A dnes tu stojí ako politický Fénix. Držiteľ viac ako pol milióna preferenčných hlasov. Čo je najviac zo všetkých slovenských politikov v týchto voľbách. 

Přečíst článek
Petr Fiala, premiér

Koalice se dohodla na úpravách ozdravného balíčku, týkají se benefitů či výnosů z daní

Vládní strany se dohodly na některých úpravách ozdravného balíčku, které mají neutrální dopad na rozsah konsolidace, oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Koalice například zachová daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů s omezením do výše poloviny průměrné mzdy v předcházejícím období. Zachování daňového zvýhodnění požadovali zaměstnavatelé i odbory. V koalici je podle premiéra naprostá shoda na postupu při dalším projednávání balíčku ve Sněmovně.

Přečíst článek
Lék na tristní způsob přijímání studentů do škol. Teenageři budou moci podat více přihlášek

Lék na tristní způsob přijímání studentů do škol. Teenageři budou moci podat více přihlášek

Vládní koalice se dohodla, že na střední školy by bylo možné podat až tři elektronické přihlášky. Deníku N to řekl poslanec TOP 09 Pavel Klíma, který se jednání vládních stran o podobě přijímacího řízení zúčastnil. Změna má platit od příštího roku. Dosud mohli studenti podávat v prvním kole maximálně dvě přihlášky, a to v papírové formě.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Koalice si podivnou hrou kolem valorizací znepřátelila i skalní fanoušky

Vláda Petra Fialy chce nižší valorizaci důchodů protlačit na sílu v režimu takzvané legislativní nouze. Přitom chce jen napravit chybu, kterou sama udělala. Tábor vládních fanoušků se tak opět o něco ztenčí.

Přečíst článek

V Praze po pěti měsících dohadů vznikla koalice. Zástupci Spolu, Pirátů a STAN podepsali smlouvu

Zástupci Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN dnes podepsali koaliční smlouvu na pražském magistrátu.

Přečíst článek
Zleva lídr koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda a dosavadní primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Piráti rozbili jednání o vedení Prahy. Co bude dál?

Koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) se nedohodla s Piráty o koalici v Praze a v jednáních pokračovat nebude. Namísto toho zahájí jednání o podpoře menšinové rady, osloví všechny strany v zastupitelstvu s výjimkou SPD. Uvedli to členové vyjednávacího týmu Spolu po dnešní schůzce se zástupci Pirátů a STAN. Podle dosluhujícího primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) Spolu stále trvá na tom, že bude mít pozici primátora i většinu v jedenáctičlenné radě města, což je pro Piráty nepřijatelné.

Přečíst článek
Petr Gazdík, bývalý ministr školství, má novou roli. Je náměstkem svého nástupce

Politický diář Jany Havligerové: Co politik, to náměstek. Když ne teď, tak příště

Fialově vládě se skoro podařilo opravit zásadní chybu českého volebního systému – nutnost skládat koaliční kabinety.

Přečíst článek
zleva: Marian Jurečka, Petr Fiala, Tomáš Czernin

Jana Havligerová: Koalice Spolu se lekla efektu studených radiátorů

Vládní koalice Spolu do prezidentské volby vlastního kandidáta nepostaví. V prvním kole dokonce ani nehodlá doporučit voličům, kterému z uchazečů o funkci hlavy státu by měli dát svůj hlas. Favority má ale hned tři. V abecedním pořadí - senátora Pavla Fischera, bývalou rektorku Danuši Nerudovou a generála Petra Pavla.

Přečíst článek
Sledování výsledků komunálních a senátních voleb ve volebním štábu koalice Spolu, 24. září 2022, Praha. Uprostřed lídr pražské kandidátky Bohuslav Svoboda (ODS).

Dalibor Martínek: Tanec kolem pražského magistrátu. Napínavý příběh zakázané lásky mezi ODS a ANO

Výsledky prvních jednání kolem nového složení pražské rady jasně ukazují, že vše směřuje ke spojení ODS a ANO. Z hlediska matematiky by to dávalo smysl, devatenáct a čtrnáct zastupitelů, to je v 65tičlenném zastupitelstvu většina s číslem 33. Je to většina o jediný hlas. Což nevypadá jako příliš pevná většina. Nicméně, když vládu, v tomto případě nad Prahou, vytvoří místo pěti stran jenom dvě, mohlo by to být pevnější.

Přečíst článek
Reklama

News box

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Francie a Německo dnes podepsaly memorandum o 🤝 společném vývoji a výrobě tanku budoucnosti, který má nahradit současné válečné stroje obou zemí. Miistři zahraničí Sébastien Lecornu a Boris Pistorius to během schůzky v Paříži označili za významný milník, od něhož však k hotovému tanku zbývá podle nich ještě dlouhá cesta, informovaly tiskové agentury.
Soud na ruském Dálném východě odsoudil podnikatele 👨 Olega Kana, známého jako krabí král, k 17letému vězení za objednání vraždy konkurenta. Informovala o tom list Kommersant, podle kterého byl Kan souzen v nepřítomnosti. Před ruskou spravedlností se skrývá na neznámém místě v cizině, přičemž kolují zvěsti, že zemřel v Británii.
Britská těžební společnost Anglo American  odmítla nabídku na převzetí, kterou jí předložil australský rival BHP Group. Firma uvedla, že částka 31,1 miliardy liber (zhruba 912 miliard korun), kterou BHP nabízí, ji výrazně podhodnocuje. Nebere ani v potaz potenciál, který má podnikání firmy do budoucna, uvedl podnik ve zprávě určeném regulačním orgánům. Spojením by vznikl největší producent mědi na světě.
Největší ruská banka Sberbank v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 11,3 procenta na 397,4 miliardy rublů (téměř 101 miliard korun). Banka současně v dnešním oznámení výrazně zvýšila prognózu růstu úvěrů pro drobné zákazníky na letošní rok.

Antimonopolní úřad povolil holdingu CE Industries Jaroslava Strnada nákup potravinářské společnosti 🍏 Fruta Podivín, kterou dosud vlastnil koncern Orkla Foods. Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, uvedl úřad.

Čínská společnost ByteDance navzdory tlaku ze Spojených států nemá v úmyslu prodat svoji videoaplikaci TikTok. Spojené státy přijaly zákon, který firmu k takovému postupu nutí, jinak bude v Americe TikTok zakázán. Uvedl to server zpravodajské televize BBC. Odvolává se na oznámení firmy na jejím oficiálním účtu na sociální síti Toutiao, kterou ByteDance vlastní. Číst více
Německá společnost Thyssenkrupp prodá 🤝 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme