Reklama

Z napětí na finančních trzích těží vedle zlata i bitcoin. Už zase stojí skoro 600 tisíc

Zlato a bitcoin, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Nejznámější kryptoměna bitcoin dnes čtvrtým dnem posiluje, odpoledne se dostala až na 26 533 dolarů (asi 588 tisíc korun), a je tak nejvýše od loňského června. Podle analytiků těží z chaosu na globálních trzích po krachu amerických finančního ústavů Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank. Kryptoměnová burza Binance zároveň oznámila, že pozastavuje vklady a výběry v britských librách.

Reklama

Kolem 14:30 SEČ si bitcoin podle specializovaného serveru CoinDesk připisoval za uplynulý den asi deset procent. V neděli cena bitcoinu vzrostla o 7,6 procenta a v pondělí o dalších 9,1 procenta.

Napětí v bankovním sektoru posiluje důvody k tomu, aby americká centrální banka (Fed) příští týden ustoupila od záměru zvýšit úrokové sazby, uvedla analytička Noelle Achesonová. „Z napětí na finančních trzích budou patrně těžit zlato a bitcoin,” dodala.

bitcoin, ilustrační foto

I přes vzlety a pády je bitcoin digitálním zlatem i pojistkou, míní experti

Bitcoin vznikl v roce 2009, od té doby mnohokrát jeho cena vystřelila nahoru a zase dolů. Část lidí v něm vidí budoucnost finančního systému a zajištění svobodné společnosti. Pro druhé je to však v lepším případě pouhá spekulace, v tom horším podvod až Ponziho schéma. Tak či onak, kryptoměny již několik let čeří vody světa financí i technologií. Zeptali jsme se finančních expertů na kryptoměny, jak na bitcoin aktuálně nahlíží a jakou mu předpovídají budoucnost.

Přečíst článek

Společnost Paysafe, která je partnerem burzy Binance pro převody v librách, od 22. května zastaví své služby, uvedl mluvčí burzy. „Binance zajistí, že dotčení uživatelé budou mít stále přístup ke svým zůstatkům v librách,” dodal. Změna se podle něj týká méně než jednoho procenta klientů Binance. Společnost se teď podle něj snaží pro převody v librách najít alternativní řešení.

Binance je největší kryptoměnovou burzou světa a má více než 128 milionů klientů. V únoru krátce pozastavila transakce v dolarech.

Ceny kryptoměn loni prudce klesly, podle analytiků zejména proto, že růst úrokových sazeb investory přiměl částečně se stáhnout z rizikových aktiv. Série bankrotů ve významných kryptoměnových firmách, včetně velké burzy FTX, způsobila klientům značné ztráty.

Kryptoměny v roce 2021

Bitcoin už zase roste na ceně, navzdory sílící regulaci

Ceny kryptoměn se ve čtvrtek navzdory přísnějšímu regulačnímu postoji americké vlády zvyšují. Bitcoin se pozdě odpoledne pohyboval kolem 24 400 dolarů (asi 541 200 korun), a proti předchozímu dni si připisoval více než sem procent. Nad ránem se dostal těsně pod 24 900 dolarů, a byl tak nejvýše od loňského srpna.

Přečíst článek

Jsme na prahu další kryptorevoluce? Sledujte seriál Young Money

Jsme na prahu další kryptorevoluce? Sledujte nový seriál Young Money

Mladé, nové a atraktivní projekty přitahují pozornost investorů. A právě na ně se bude zaměřovat seriál Young Money na newstream.cz. Každý týden vám budeme přinášet tematické články a rozhovory o startupech, technologiích, moderních investicích a kryptoměnách. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin po roce pokořil hranici 30 tisíc dolarů. Svědčí mu otřesy a pády amerických bank

Přečíst článek
Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme