Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Bitcoin se ve čtvrtek ráno opět ocitl pod psychologickou hranicí 19 tisíc dolarů (asi 447 tisíc korun). Oproti svému loňskému listopadovému rekordu je to o 50 tisíc dolarů méně. Důvodem je rostoucí inflace a zvyšování základních sazeb ze stran centrálních bank i tlak, pod kterým zůstávají standardní akciové trhy, uvedl server CNBC.

Reklama

Bitcoin ve čtvrtek krátce klesl pod 19 tisíc dolarů, protože největší světová digitální měna zůstává pod tlakem makroekonomických obav a krize likvidity mezi vysoce profilovanými krypto společnostmi. Podle údajů CoinDesk se digitální měna jen letos propadla o 58 procent a klesla o více než 70 procent ze svého historického maxima ve výši 68 990,90 dolaru, kterého dosáhla v listopadu, uvedl server CNBC.

Bitcoin, ilustrační foto

Kolik aktuálně stojí bitcoin, ethereum, stablecoin, litecoin, „psí“ krypotoměny?

Cena kryptoměn se na rozdíl od akcií mění nejen ve dne, ale i v noci. Burza digitálních měn funguje stále. Jaká je aktuální cena vybraných kryptoměn? Najdete níže.

Přečíst článek

Bitcoin je i nadále pod tlakem stejně jako ostatní aktiva. Kombinace vysoké inflace, rostoucích úrokových sazeb a recese kryptoměny tíží,” řekl CNBC vedoucí výzkumu v SEBA Bank zaměřené na digitální aktiva Yves Longchamp. Globální akciové trhy zůstávají pod tlakem, přičemž americký index S&P 500 je na cestě k nejhorší první polovině roku od roku 1970.

Neblahý vliv burz

Bitcoin úzce souvisí s pohybem akciových indexů a zejména burzy Nasdaq. Akcie byly pod tlakem, který oslabil i cenu bitcoinu. Investoři se také obávají bující inflace, která nutí globální centrální banky zvyšovat úrokové sazby. To také vyvolává obavy z recese v USA a dalších zemích.

Kryptoměny v roce 2021

Krachuje bitcoin? V korunách oproti loňsku odepsal přes milion

Krachuje bitcoin? Cena jednoho bitcoinu se propadla pod psychologickou hranici 20 tisíc dolarů, poprvé od prosince 2020. V české měně za poslední půlrok odepsal přes milion korun, jako nikdy v historii, vyplývá z dat agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Propad cen kryptoměn také odhalil vysoce zadlužený charakter tohoto odvětví a způsobil problém s likviditou napříč společnostmi, podotkl CNBC. Kryptoměnový hedgeový fond Three Arrows Capital se tento týden dostal do likvidace, řekl CNBC informovaný zdroj. Společnost byla vystavena nyní zhroucenému algoritmu stablecoinu terraUSD a sesterskému tokenu luna. 

Burza CoinFlex pozastavila výběry

Mezitím kryptoměnová burza CoinFlex minulý týden pozastavila výběry pro zákazníky s odvoláním na „extrémní podmínky na trhu“. Generální ředitel CoinFlex Mark Lamb také řekl, že dlouholetý krypto investor Roger Ver dluží společnosti 47 milionů dolarů (asi 1,1 miliardy korun). Ver to však popírá.

Burza, ilustrační foto

Trhy zachvátila panika. Výprodeje jen tak neustanou

Akciové trhy mají za sebou chaotický týden, který se nesl v duchu zpřísňování měnových politik jejich autoritami. Americká, britská ale překvapivě i švýcarská centrální banka sáhly ke zvýšení úrokových sazeb. To je špatná zpráva pro akcie, které zažily nejhorší týden srovnatelný s nejslabšími týdny v roce 2020, kdy svět zasáhla koronavirová pandemie s obřími ztrátami na životech.

Přečíst článek

CoinFlex proto vydal novou digitální měnu zvanou Recovery Value USD nebo rvUSD, aby schodek 47 milionů dolarů vyrovnal. Lamb ve středu v rozhovoru pro CNBC řekl, že CoinFlex jedná s několika velkými fondy, které mají zájem o koupi tokenu. Řekl také, že výběry pro zákazníky nebudou ve čtvrtek obnoveny, jak bylo plánováno.

V tomto prostředí tlak na bitcoiny a další kryptoaktiva zůstává,” řekl Longchamp vzhledem k nejistotě, zda je snižování zadluženosti v tomto odvětví u konce.

Bill Gates během Global Investment Summit v Londýně 19. října 2021

Gates: Do krypta investují jen blázni a ještě větší hlupáci

Fenomén kryptoměn a NFT je stoprocentně založen na teorii většího blázna, řekl miliardář a jejich vrchní odpůrce Bill Gates. Do komentáře se pustil v době, kdy zejména bitcoin zažívá velký propad své ceny.

Přečíst článek

Elon Musk

Pět set nejbohatších na světě letos ztratilo přes bilion dolarů, nejvíce Musk a zakladatel Binance

Pět set nejbohatších lidí na světě podle indexu miliardářů agentury Bloomberg letos ztratilo dohromady 1,4 bilionu dolarů (asi 33,1 bilionu korun), včetně 206 miliard dolarů jen toto pondělí. Mezi pěti nejvíce postiženými nechybí již tradiční lídr žebříčku Elon Musk, Jeff Bezos či Mark Zuckerberg. Letošní vývoj je tak zcela opačný než loni, kdy jmění pětistovky nejmovitějších na světě stouplo úhrnem o bilion dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kryptoměna bitcoin

Lukáš Kovanda: Bitcoin za 100 tisíc dolarů začíná vypadat dosažitelně

Přečíst článek

Rok 2024 přinese finančním trhům úlevu. Dařit by se mohlo opět technologickým akciím

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme