Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bitcoin po roce pokořil hranici 30 tisíc dolarů. Svědčí mu otřesy a pády amerických bank

bitcoin (ilustrační foto)
Profimedia
Lukáš Kovanda

Bitcoin pokořil hranici 30 tisíc dolarů, poprvé od června. Svědčí mu otřesy a pády bank euroamerického okruhu a související záchranné akce centrálních bank, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Nejstarší a nejrozšířenější kryptoměna bitcoin dnes pokořila psychologickou hranici 30 tisíc dolarů (asi 643 500 korun). Stalo se tak poprvé od loňského června. Bitcoin se tak ocitl takřka na dvojnásobku své ceny z loňského listopadu, kdy se propadl k úrovni pod 15 500 dolarů. Od začátku letošního roku si připsal již přes 80 procent.

Bitcoin se odpojil od technologických akcií

Převážně technologický akciový ukazatel Nasdaq 100 přitom od začátku roku přidal „pouze“ necelých dvacet procent. Bitcoin přitom v posledních letech vykazuje poměrně zřetelný sklon pohybovat se s technologickými akciemi v určitém tandemu. Letos tedy tomu tak úplně není, jelikož bitcoin technologické akcie výrazně překonává. Na druhou stranu se ani tak nebyl dosud s to vrátit byť jen na polovinu ceny z doby své historicky rekordní úrovně, které dosáhl v listopadu 2021, kdy se prodávala i za bezmála 69 tisíc dolarů.

bitcoin, ilustrační foto

Jak z Česka udělat technologickou mocnost? Začněme třeba tím, že bitcoin budeme danit jako akcie

Dnes platí, že se musí danit zisk z každého prodeje kryptoměny, tedy ať už za ni člověk kupuje jinou kryptoměnu, nebo ji převádí do konvenčních peněz typu korun, eur či dolarů. Do daňového přiznání je pak třeba uvést všechny příjmy z kryptoměn a následně je zdanit sazbou ve výši patnácti procent. Není přitom jasné, proč se tento přístup liší například od srovnatelných akciových trhů. Zde platí takzvaný časový test, kdy je držitel akcie po třech letech od jejího nabytí od daně osvobozen.

Přečíst článek

Dnešní zdolání hranice 30 tisíc dolarů je nicméně důležitý milník, a to jak z pohledu fundamentální, tak technické analýzy. Hodnota 30 tisíc dolarů totiž představuje hranici odporu a bitcoin sbíral síly na její překonání po tři týdny v řadě. To ukazuje na poměrně přesvědčivý návrat důvěry investorů v kryptoměnu. 

Hranici zdolal poprvé od loňského letního bankrotu kryptoúvěrové firmy Celsius Network, poprvé od listopadového krachu burzy FTX a konečně poprvé od zpřísnění postoje amerických úřadů vůči celé kryptoscéně. Investoři tak bitcoinu opět v rostoucí míře důvěřují právě po těchto kraších, čímž jejich dlouhodobý dopad marginalizují. 

Největší kryptoměnová burza na světě Binance (ilustrační foto).

AKTUALIZOVÁNO: Americké úřady žalují burzu Binance za porušení předpisů, bitcoin reagoval oslabením

Americká Komise pro obchodování s termínovými kontrakty na komodity (CFTC) žaluje největší kryptoměnovou burzu Binance a její manažery včetně generálního ředitele Changpeng Zhaa za porušení předpisů. Akcie podniků působících v oblasti kryptoměn, například firem Coinbase Global, Marathon Digital a Riot Platforms, v reakci na zprávu oslabovaly. Binance uvedla, že žaloba CFTC je pro ni nečekaná.

Přečíst článek

Bitcoinu svědčí nedávné otřesy a pády bank euroamerického okruhu. Zranitelnost amerického bankovního systému citelně vzrostla v souvislosti s březnovým pádem Silicon Valley Bank, jak vyplývá z nedávno publikované studie publikované americkým Národním úřadem ekonomického výzkumu (viz zde). V kolapsovém stavu se podle ní může ocitnout až skoro 190 bank v USA. Což by mimo jiné bylo vodou na mlýn právě mnohým kryptoměnám v čele s bitcoinem.

Další pády amerických bank bitcoinu pomůžou

Případné další pády a otřesy bank euroamerického okruhu by přitom velmi pravděpodobně vedly k dalšímu růstu ceny bitcoinu a s ním i mnohých dalších kryptoměn, neboť podrývají důvěru široké veřejnosti v tradiční bankovnictví a v konvenční měny typu dolaru.

Kryptoměny, ilustrační foto
video

ANKETA: Ethereum předstihne bitcoin, míní odborníci

Aktuálně druhou nejvýznamnější kryptoměnu, ethereum, představil Vitalik Buterin v roce 2015. Od té doby zažilo rapidní růst. Jedni predikují, že brzy předstihne bitcoin, druzí tvrdí, že nepřežije. Jak jej vnímá čtveřice expertů?

Přečíst článek

Vývoj ceny bitcoinu navíc vykazuje pozoruhodně těsnou vazbu s vývojem souhrnné peněžní zásoby nejvýznamnějších světových ekonomik. Konkrétně platí, že odchylka momentální ceny bitcoinu od jejího desetiměsíčního klouzavého průměru dopadá na své dno dva až sedm měsíců před zlomovým zvratem ve vývoji meziroční změny souhrnné peněžení zásoby třinácti největších světových ekonomik.

Více o kryptoměnách čtěte zde:

Takto bitcoin kapituloval loni v červnu, kdy ztráty na něm dosáhly největších extrémů. Jenže od třetího loňského čtvrtletí světově významné centrální banky postupně povolují své předchozí razantní měnověpolitické utahování. Například Bank of England musela už loni na podzim vhánět do finančního systému novou likviditu, aby tak zabránila potenciálnímu kolapsu segmentu britských penzijních fondů. Přidaly se také japonská a čínská centrální banka.

bitcoin, ilustrační foto

I přes vzlety a pády je bitcoin digitálním zlatem i pojistkou, míní experti

Bitcoin vznikl v roce 2009, od té doby mnohokrát jeho cena vystřelila nahoru a zase dolů. Část lidí v něm vidí budoucnost finančního systému a zajištění svobodné společnosti. Pro druhé je to však v lepším případě pouhá spekulace, v tom horším podvod až Ponziho schéma. Tak či onak, kryptoměny již několik let čeří vody světa financí i technologií. Zeptali jsme se finančních expertů na kryptoměny, jak na bitcoin aktuálně nahlíží a jakou mu předpovídají budoucnost.

Přečíst článek

V současnosti zase americká centrální banka musela zvrátit své měnověpolitické utahování, aby po kolapsu zmíněné Silicon Valley Bank bránila pádům dalších bank. Zavedla nové programy výhodných půjček bankám a svého druhu i dotací jim určeným. Tyto programy představují likviditní injekce.

Analytici americké banky Citigroup proto o opatřeních mluví jako o „kvantitativním uvolňování pod jiným jménem“. A analytici britské banky Barclays soudí, že navýšením mezibankovní likvidity vytvoří tyto programy tlak na pokles úrokových sazeb u bankovních půjček domácnostem a firmám.

Bitcoin zase roste na ceně. Vyplatí se do něj investovat?

Lukáš Kovanda: Mnozí rozumbradové viděli bitcoin mrtvý, ale zase roste na ceně. Vyplatí se do něj investovat?

Na podzim mnozí i čeští rozumbradové tancovali na hrobu bitcoinu, aniž se ovšem ujistili, že je skutečně mrtvý. Kopat do nemohoucího není morální v životě a není to prozíravé ani na trzích. Bitcoin od začátku letošního roku vyskočil o nějakých 40 procent a mlčení dřívějších rozumbradů je nyní ohlušující, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Jinými slovy, nová likvidita proudí do finančního systému a peněžní zásoba opět roste. Vzestup objemu souhrnné světové peněžní zásoby vykazuje pozitivní souvislost s vývojem ceny bitcoinu.

Fundamentálně totiž při něm dochází ke znehodnocování konvenčních peněz, což je vodou na mlýn právě bitcoinu, jakožto klíčové nemanipulovatelné alternativě konvenčních peněz. S případnými dalšími otřesy a pády bank bude třeba dalších likviditních injekcí, což tak tedy bude bitcoinu jen další vodou na mlýn.

Sam Bankman-Fried odchází od soudu

Záporák roku. Povedlo se Samu Bankmanu-Friedovi zlikvidovat magii kolem krypta?

Kdyby se udílel titul pro největšího záporáka globálního byznysu, poprali by se o tento titul dva muži. Elon Musk a pak teprve třicetiletý Sam Bankman-Fried, o němž do letoška v Česku slyšelo jen pár zasvěcenců a čtenářů amerických byznysových magazínů. SBF, jak se mladíkovi běžně říká, totiž dokázal udělat takový průšvih na kryptoměnovém trhu, že se z něj tento oklepávat roky. Pokud se z něj vůbec oklepe. Zde je další příběh roku 2022.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tim Draper, investor do rizikového kapitálu, trvá na svém výroku, že bitcoin bude už brzy stát 250 tisíc dolarů. Svou předpověď posunul o půl roku, do června 2023, navzdory krvavé lázni, která nyní stíhá kryptoměny.

Blázen, snílek, nebo vizionář? Bitcoin bude brzy stát čtvrt milionu dolarů, říká vlivný investor Draper

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme