Reklama

PŘEHLEDNĚ: Masakr na kryptotrzích pokračuje. Hrozí krachy velkých hráčů

Bitcoin, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Pro trh kryptoměn může pád burzy FTX představovat stejný okamžik jako pro svět tradičních investic krach Lehman Brothers. Může dojít ke zhroucení celého systému připomínajícího pověstný domeček z karet. Kdo přežije a u koho je krach již téměř nevyhnutelný?

Reklama

Americká makléřská společnost Genesis, která obchoduje s digitálními aktivy, zastavila výběry ve své úvěrové divizi. Po pádu kryptoburzy FTX, který způsobil otřes v celém odvětví kryptoměn, se Genesis potýkala s „mimořádným množstvím žádostí o výběr“. Informovala o tom agentura Bloomberg. Na možné vyhlášení bankrotu se kvůli své „významné expozici“ vůči FTX připravuje kryptoburza BlockFi, napsal list The Wall Street Journal (WSJ). Firma dříve také zastavila výběry. Zakladatele FTX v USA žalovali klienti kryptoburzy. K regulaci odvětví kryptoměn proto vyzvala americké ministryně Janet Yellenová.

Sam Bankman-Fried, zakladatel FTX

Pád kryptoburzy FTX povede k utužení pravidel pro bitcoin a spol.

Zhroucení impéria teprve třicetiletého Sama Bankmana-Frieda připravilo miliony lidí o nemalé finanční prostředky a pád kryptoburzy FTX s sebou stáhl stamiliony dolarů z celého trhu s kryptoměnami. Situaci zpovzdálí sledovaly významné instituce zejména v USA a Evropské unii, které nyní začnou dále tlačit na konečné určení pravidel pro kryptoaktiva, míní agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Klienti společnosti Genesis si tak nyní nemohou vyměnit svá digitální aktiva za hotovost a nedostanou novou půjčku. Podle prozatímního šéfa firmy Derara Islima žádosti o výběr přesáhly aktuální likviditu v úvěrové divizi Genesis Global Capital. Firma si najala poradce, aby prozkoumali všechny možné varianty řešení situace, včetně získání nového financování. Příští týden podnik předloží plán pro svou úvěrovou činnost, uvedl Islim.

Zastavení výběrů se podle něj dotkne pouze úvěrové činnosti. Islim rozvedl, že obchodování a aktivy a jejich úschova „zůstávají plně funkční“.

Dominový efekt

Náhlý krach FTX se lavinovitě šíří odvětvím kryptoměn a zneklidnění klienti se snaží vybrat svá aktiva z ostatních platforem. Finanční zdraví Genesis platilo za barometr celého odvětví, připomněla agentura Bloomberg. Firma je jedním z nejstarších a nejznámějších makléřů kryptoměn, který profesionálním investorům vedle obchodování nabízí i úschovu digitálních aktiv. V posledních několika letech se také etablovala jako jeden z největších poskytovatelů půjček na kryptoměny.

Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala

Lukáš Kovanda: Bitcoin pád dalšího z „shitcoinů“ rozhodně ustojí

Krach kryptoburzy FTX není krachem bitcoinu. Dokazuje pouze problematičnost jeho napodobenin, nebo-li „shitcoinů“, komentuje dění na kryptoměnovém trhu Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek

Společnosti BlockFi popřela zprávy, že většinu svých aktiv drží u FTX. V pondělí však firma přiznala, že kromě vkladů na platformě má u FTX nevyčerpanou úvěrovou linku a že FTX má vůči BlockFi nesplacené závazky. Zprávu o návrhu na konkurz BlockFi zatím nekomentovala.

Několik společností z odvětví, například platforma Tether či kryptoburzy Crypto.com, Coinbase a Binance, vydalo prohlášení, že nemají vůči Genesis žádnou expozici. Zakladatel kryptoburzy Binance uvedl, že zvažuje akvizici úvěrového portfolia Genesis.

Podvod za 11 miliard dolarů?

FTX minulý pátek požádala ve Spojených státech o ochranu před bankrotem. Firma sídlí na Bahamských ostrovech a její bahamští likvidátoři dnes u amerického soudu zpochybnili platnost amerického konkurzního řízení. Bahamský soud jim likvidaci firmy svěřil minulý čtvrtek, a tak bahamští likvidátoři tvrdí, že jsou jako jediní oprávnění zahájit konkurzní řízení FTX a jejích přidružených společností.

Luka Planinc

Krypto se v Česku rozjíždí ve velkém. Nyní přijde regulace, říká odborník na právní otázky kryptoměn

Kurzy kryptoměn v posledních dnech zažívají strmý pád a řada lidí jim věští konec. Přesto aktiva jako bitcoin či ether tady již téměř jistě zůstanou, protože je kolem nich již vybudovaná dostatečná infrastruktura včetně možnosti jimi platit. Právě to nabízí v Česku společnost GoCrypto, kterou mají v terminálech Global Payments stovky místních obchodníků. Mohou přijmout kryptoměnu a pak si vybrat, zda chtějí koruny nebo si nechat třeba bitcoin. Přitom česká centrální banka bitcoiny za platidlo neuznává. „ČNB se chová zcela korektně. Mluvíme s nimi, nijak nám nebrání. Od roku 2024 navíc bude ve všech zemích EU fungovat legislativa, která konečně srovná podmínky pro všechny a nadefinuje, jak tu vlastně kryptoaktiva vnímat,“ říká Luka Planinc, právník GoCrypto a přední odborník na krypto-legislativu.

Přečíst článek

Zakladatel FTX Sam Bankman-Fried čelí hromadné žalobě u soudu v Miami. Žalobci tvrdí, že účty u FTX, z nichž firma slibovala výnosy, nebyly registrované u Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), a nabízení produktu tedy neodpovídalo zákonům státu Florida.

Po krachu kryptoburzy FTX přišli podle žaloby američtí investoři o 11 miliard dolarů (257,8 miliardy korun). Po Bankmanu-Friedovi a řadě celebrit, které pomáhaly FTX propagovat, například hvězdě amerického fotbalu Tomovi Bradym a tenistce Naomi Ósakaové, žádají náhradu.

Výbor pro finanční služby Sněmovny reprezentantů USA dnes uvedl, že v prosinci plánuje uspořádat slyšení, aby vyšetřil krach FTX. Výbor informoval, že chce vyslechnout zúčastněné společnosti a osoby, mimo jiné zakladatele FTX Sama Bankmana-Frieda a dále zástupce dalších firem, například Alameda Research či Binance.

Panika na kryptoměnovém trhu třetí den pokračuje, bitcoin klesne ke 13 tisícům dolarů

Panika na kryptoměnovém trhu třetí den pokračuje, bitcoin klesá ke 13 tisícům dolarů

Kryptoměny třetí den po sobě výrazně oslabují. Kryptoměnová burza Binance ve středu oznámila, že se rozhodla odstoupit od plánovaného převzetí rivala FTX. Ten se dostal do finančních problémů, což podkopává stabilitu celého trhu s kryptoměnami. Kauzou se podle zdrojů Reuters a agentury Bloomberg zabývají americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) a tamní ministerstvo spravedlnosti. Největší kryptoměna bitcoin se pokouší zotavit z dvouletého minima.

Přečíst článek

Newyorská burza (NYSE)

Týden tradera: Akcie skokově posílily, investoři sázejí proti dalšímu růstu sazeb

Americké akcie si prošly dalším turbulentním týdnem, kdy denní pohyby byly často až na úrovni stovky bodů. Na trhu se setkává realita vyšších sazeb a poklesu ekonomiky s přáním, že Fed zpomalí svoji agresivní měnovou politiku růstu sazeb. Podstatná část trhu má pořád tendenci sázet na takzvaný pivot neboli přestávku ve zvyšování sazeb. To může vyvolat paradoxně další výprodej.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

web kryptoburzy FTX

Soumrak nad kryptoburzou FTX v Evropě. Přišla o licenci, její měna klesla o desítky procent

Přečíst článek
Panika na kryptoměnovém trhu třetí den pokračuje, bitcoin klesne ke 13 tisícům dolarů

Panika na kryptoměnovém trhu třetí den pokračuje, bitcoin klesá ke 13 tisícům dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme