Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pád kryptoburzy FTX povede k utužení pravidel pro bitcoin a spol.

Sam Bankman-Fried, zakladatel FTX
ČTK
Stanislav Šulc

Zhroucení impéria teprve třicetiletého Sama Bankmana-Frieda připravilo miliony lidí o nemalé finanční prostředky a pád kryptoburzy FTX s sebou stáhl stamiliony dolarů z celého trhu s kryptoměnami. Situaci zpovzdálí sledovaly významné instituce zejména v USA a Evropské unii, které nyní začnou dále tlačit na konečné určení pravidel pro kryptoaktiva, míní agentura Bloomberg.

Reklama

Až 24 procent. Tolik činil propad tržní kapitalizace celého kryptoměnového trhu mezi 8. a 10. listopadem, kdy vrcholily potíže kryptoburzy FTX, za jejíž záchranu nakonec odmítla bojovat i největší kryptoměnová burza a hlavní konkurent FTX Binance. Podle dat TradingView se celková hodnota kryptotrhu propadla z hodnoty 1,05 bilionu dolarů na hladinu 750 miliard. Tím se kryptoměny dostaly na nejnižší úroveň od prosince 2020.

Propad se podepsal nejen na neznámých a vysoce spekulativních kryptoměnách, ale také na dvojici hlavních kryptoaktivech, tedy na bitcoinu a etheru, jež odepsaly kolem 20 procent hodnoty.

Podle agentury Bloomberg situaci sledují významné americké a evropské instituce, které dlouhodobě kritizují kryptoměny kvůli absenci funkční regulace kryptotrhu.

web kryptoburzy FTX

Kryptoburza FTX zbankrotovala. Trh digitálních měn prožívá největší krach v historii

Kryptoměnová burza FTX, která je ve finančních potížích, vyhlásila ve Spojených státech bankrot a požádá o soudní ochranu před věřiteli. Firma to oznámila na Twitteru. Její generální ředitel Sam Bankman-Fried na svůj post rezignuje. Kyperská komise pro cenné papíry krátce nato oznámila, že firmě pozastavila licenci pro působení v Evropské unii, aby ochránila investory. Krach FTX by tak mohl být jedním z největších v odvětví kryptoměn.

Přečíst článek

„Americká vláda tuto situaci sleduje a znovu upozorňuje, že Američané riskují, že přijdou o všechny investované peníze, pokud je vloží do systému, kde chybí veškerá pravidla,“ citovala agentura Bloomberg vysoce postaveného vládního úředníka, který si nepřál být jmenován. Podle Bloombergu tak událost nejspíš povede k dalším pokusům dodat kryptotrhu jasný rámec a pravidla.

Nejostudnější moment kryptodějin

Absence pravidel je však jen částečná. Bez pravidel funguje samotný trh s kryptem, nicméně některé kryptoměnové burzy, například Binance a FTX, se staly součástí globálního investorského establishmentu. Binance je na burze, musí reportovat povinné údaje o fungování. FTX měla obchodní licenci pro USA i Evropskou unii. I proto nyní americká komise pro cenné papíry vyšetřuje, zda v FTX nedocházelo k nekalému jednání.

Krátce předtím, než FTX podala v USA na sebe samu návrh na ochranu před věřiteli, z kryptopeněženek uživatelů zmizela aktiva v hodnotě nejméně 662 milionů dolarů. Podle Bloombergu za tímto únikem může být hackerský útok.

web kryptoburzy FTX

Soumrak nad kryptoburzou FTX v Evropě. Přišla o licenci, její měna klesla o desítky procent

Kyperský regulátor pozastavil kryptoměnové burze FTX licenci pro působení v EU. S odvoláním na zdroje agentury Bloomberg o tom informuje server CoinDesk a další média. Firma, která se ocitla ve finančních těžkostech, přitom licenci získala teprve před dvěma měsíci. Regulační úřad na Bahamách mezitím zmrazil burze část aktiv. Potíže FTX v minulých dnech způsobily výrazný pokles celého odvětví, například bitcoin se zotavuje z propadu na dvouleté minimum.

Přečíst článek

„Pokud se potvrdí, že skutečně šlo o hackery, bude to už jen další motiv situace, kterou lze již nyní označit za jednu z nejostudnějších, kterým kdy kryptokomunista čelila,“ uvedl Bloomberg.

Kdo je Sam Bankman-Fried

Proč nejostudnější? Burzy jako Binance či FTX měly být tím nástrojem, které pomohou kryptu dodat legitimitu v očích všech investorů. Tyto burzy se chtěly chovat jako standardní obchodní společnosti, chtěly se vyhýbat všem předchozím nešvarům.

Sam Bankman-Fried založil FTX burzu s deriváty navázanými na kryptoměny v dubnu 2019. Sedmadvacetiletý absolvent MIT se okamžitě stal jednou z hvězdy byznysového světa. S nárůstem hodnoty kryptoměn rostl i jeho majetek, který podle Bloombergu dosáhl 26 miliard dolarů. V letošním roce pak jeho majetek klesl na zhruba 16 miliard dolarů.

Panika na kryptoměnovém trhu třetí den pokračuje, bitcoin klesne ke 13 tisícům dolarů

Panika na kryptoměnovém trhu třetí den pokračuje, bitcoin klesá ke 13 tisícům dolarů

Kryptoměny třetí den po sobě výrazně oslabují. Kryptoměnová burza Binance ve středu oznámila, že se rozhodla odstoupit od plánovaného převzetí rivala FTX. Ten se dostal do finančních problémů, což podkopává stabilitu celého trhu s kryptoměnami. Kauzou se podle zdrojů Reuters a agentury Bloomberg zabývají americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) a tamní ministerstvo spravedlnosti. Největší kryptoměna bitcoin se pokouší zotavit z dvouletého minima.

Přečíst článek

V listopadu letošního roku pak nastal raketový pád celého Bankman-Friedova impéria. Odstartoval jej přitom tweet jeho hlavního konkurenta Changpenga Zhaa, výkonného ředitele Binance. Ten uvedl, že Binance se zbaví většiny kryptoaktiv FTT, což bylo hlavní kryptoaktivum vydané burzou FTX. Podle Zhaa totiž trh s tokenem určoval hedgeový fond Alameda, který ale vlastnil právě Sam Bankman-Fried.

To spustilo řetězovou reakci výprodejů a dramatický propad hodnoty FTT. V tu chvíli se celá soustava zhroutila podobně jako jarní pád kryptoměny luna. Přitom ještě v létě právě Bankman-Fried dal hned několik rozhovorů o pádu luny a že právě jeho impérium je vůči podobné situaci odolné.

Do čeho se vyplatí investovat peníze?

Do čeho se vyplatí investovat peníze?

Míra inflace je v současné době velice vysoká a odhadnout její další vývoj se odvažuje málokdo. Peníze, které máme v hotovosti, každým dnem ztrácejí svoji hodnotu, a ani úrok na spořících účtech inflaci zdaleka nevyrovná. Proto mnozí z nás zvažují, jak své úspory před znehodnocením ochránit. Možností jak peníze investovat, a tím je před inflací ochránit a dokonce i zhodnotit, je hned několik.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin po roce pokořil hranici 30 tisíc dolarů. Svědčí mu otřesy a pády amerických bank

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme