Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Panika na kryptoměnovém trhu třetí den pokračuje, bitcoin klesá ke 13 tisícům dolarů

Panika na kryptoměnovém trhu třetí den pokračuje, bitcoin klesne ke 13 tisícům dolarů
Pixabay
 ČTK

Kryptoměny třetí den po sobě výrazně oslabují. Kryptoměnová burza Binance ve středu oznámila, že se rozhodla odstoupit od plánovaného převzetí rivala FTX. Ten se dostal do finančních problémů, což podkopává stabilitu celého trhu s kryptoměnami. Kauzou se podle zdrojů Reuters a agentury Bloomberg zabývají americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) a tamní ministerstvo spravedlnosti. Největší kryptoměna bitcoin se pokouší zotavit z dvouletého minima.

Reklama

Kolem 10:05 středoevropského času se bitcoin podle údajů specializovaného webu CoinDesk prodával za 16 688 dolarů (asi 368 tisíc korun). Za posledních 24 hodin tak ztrácel zhruba 7,8 procenta. Nejníže za tento časový úsek klesl na 15 554,48 dolaru. Poprvé od konce roku 2020 se propadl pod 16 tisíc dolarů. Loni v listopadu se přitom bitcoin vyšplhal na rekordní maximum v blízkosti 69 tisíc dolarů.

Agentura Bloomberg odhaduje, že kryptoměna musí klesnout pod 13 tisíc dolarů, aby to odpovídalo rozsahu předchozích propadů. Na této úrovni by mohla najít základnu pro zotavení.

hacker

Hackerské žně. Letos ukradli kryptoměny za tři miliardy dolarů

Přestože ceny kryptoměn v letošním roce výrazně klesly, mezi hackery zájem o ně nadále roste. Podle poradenské společnosti Chainalysis už letos byly ukradeny kryptoměny za více než tři miliardy USD (76,1 miliardy Kč), letošní rok tak bude podle celkové hodnoty hackerských útoků rekordní.

Přečíst článek

Druhá největší kryptoměna ethereum ve stejnou dobu odepisovala 3,8 procenta na 1206 dolarů. Kryptoměna FTT, nativní mince kryptoburzy FTX, klesala o 36,9 procenta na 2,86 dolaru. Tento týden měna zahájila nad 22 dolary, a klesla tak dosud o necelých 90 procent.

Sama burza nedoporučuje vklady k ní

Šéf FTX Sam Bankman-Fried řekl, že „zkoumá všechny možnosti". „FTX v současné době není schopna zpracovávat výběry. Důrazně nedoporučujeme vklady," uvádí web FTX.

Kryptoměnový gigant Binance v úterý podepsal nezávaznou smlouvu o převzetí neamerické divize FTX, aby pomohl pokrýt nedostatek likvidity na konkurenční burze. Navrhovaná dohoda mezi významnými rivaly následovala po týdnech spekulací o finančním zdraví FTX, které o víkendu přiživil i sám generální ředitel burzy Binance, Kanaďan čínského původu Changpeng Zhao.

Kryptoměny v roce 2021

Konec kryptosnění. Portugalsko zdaní digitální aktiva

Digitální nomádi ztrácejí další oázu. Portugalsko, kam se řada z nich odstěhovala kvůli nulovým daním na kryptoměny, již příští rok chystá zdanění digitálních aktiv, pokud je uživatelé drží kratší dobu než rok.  

Přečíst článek

V středu však společnost Binance oznámila, že se rozhodla převzetí FTX neuskutečnit. Rozhodnutí je podle firmy důsledkem hloubkové kontroly v FTX i zpráv o tom, že burza špatně nakládala s prostředky klientů a čelí vyšetřování ze strany amerických regulátorů. Další kryptoburzou, která odmítla vstoupit do hry, byla OKX. Bankman-Fried ji oslovil s tím, že potřebuje rychle pokrýt závazky ve výši sedm miliard dolarů, uvedla firma.

Kryptootřes zajímá i komisi pro cenné papíry a ministerstvo spravedlnosti

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) podle obeznámeného zdroje Reuters vyšetřuje, jak FTX nakládala s prostředky zákazníků a to, jak půjčovala kryptoměny. Otřesy se zabývá také americké ministerstvo spravedlnosti, napsala Bloomberg. Resort odmítl věc komentovat.

Bankman-Fried ve středu podle obeznámeného zdroje investorům FTX řekl, že bez finanční injekce bude muset společnost vyhlásit bankrot. Před stažením nabídky Binance uvedl, že kryptoburza má deficit až osm miliard dolarů a potřebuje čtyři miliardy dolarů, aby zůstala solventní.

Ethereum, ilustrační foto

Ethereum dokončilo aktualizaci softwaru. Spotřeba energie klesne 2000krát

Blockchain ethereum dokončil významnou aktualizaci softwaru, oznámil na Twitteru jeho tvůrce a spoluzakladatel Vitalik Buterin. Cílem aktualizace, označované anglickým slovem merge (spojení), je výrazně snížit spotřebu energie. Ta klesne o 99,95 procenta, uvedl Buterin.

Přečíst článek

Investoři začínají prostředky vložené do FTX odepisovat. Fond rizikového kapitálu investiční společnosti Sequoia Capital ve středu odepsal expozici ve výši 150 milionů dolarů na nulu. Mezi investory FTX patří také kanadský penzijní fond Ontario Teachers' Pension Plan, americký fond Tiger Global či japonská Softbank.

Makléřská společnost Robinhood uvedla, že nemá přímou expozici vůči FTX, ale Bankman-Fried drží ve firmě podíl. Akcie Robinhoodu ve středu odepsaly bezmála 14 procent.

Většina hráčů na trhu s kryptoměnami zůstává v dlouhodobém horizontu optimistická, ale připravuje se na další poklesy v blízké budoucnosti. Dvacetiprocentní ztráty bitcoinu v tomto týdnu jsou srovnatelné s poklesem v červnu kvůli pádu společnosti Three Arrows Capital. Dříve jeden z nejvýznamnějších hedgeových fondů zaměřených na kryptoměnové investice se dostal do likvidace po krachu digitální měny terraUSD a s ní spárované kryptoměny luna.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Porota amerického soudu ve čtvrtek uznala vinu zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda

Klienty obral o miliardy. Porota uznala vinným zakladatele burzy FTX, hrozí mu desítky let vězení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme