Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Federální žalobci zabavili 700 milionů dolarů napojených na Bankmana-Frieda

Sam Bankman-Fried, zakladatel FTX
ČTK
Štěpán Kult

Federální žalobci zabavili 700 milionů dolarů (15,5 miliardy korun) v aktivech napojených na bývalého šéfa zkrachovalé kryptoburzy FTX Sama Bankmana-Frieda. Z toho převážnou většinu tvoří akcie Robinhood, které Bankman-Fried měl údajně nakoupit za peníze uživatelů FTX, informuje server CNBC. Americké úřady případ označují za jeden z největších podvodů v historii USA.

Reklama

Hodnota akcií Robinhood je přes 11 miliard

Podle federálních žalobců byly akcie Robinhood údajně zakoupeny za pomoci zpronevěřených  investic uživatelů FTX, píše CNBC. V březnu Bankman-Friend odhalil, že nakoupil 7,6 procent akcií Robinhood, protože to podle něj byla atraktivní investice. 

Více než 55 milionů akcií Robinhood je předmětem sporu mezi zkrachovalým karibským poskytovatelem kryptopůjček BlockFI, vedením FTX a samotným Bankmanem-Friedem. Akcie Robinhood v pátek uzavřely na 9,52 dolarech (209 korun). Hodnota nakoupených akcií tak přesahuje 526 milionu dolarů (přes 11 miliard korun). Bankman-Friend zpronevěru odmítá.  

Samuel Bankman-Fried odchází od soudu v New Yorku.

Jsem nevinný, hájil se před soudem šéf zkrachovalé kryptoburzy FTX Bankman-Fried

Zakladatel zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Samuel Bankman-Fried se před soudem v New Yorku označil za nevinného v případu, v němž čelí obvinění z miliardové zpronevěry. Bankamn-Fried je obviněn z osmi trestných činů. Americké úřady případ kryptoměnové burzy FTX označily za jeden z největších podvodů americké historie. Proces s Bankmanem-Friedem bude pokračovat 2. října, píše agentura AP.

Přečíst článek

Prokuratura rovněž zabavila účty Silvergate Bank, které jménem dceřiné společnosti FTX Digital Markets držely přes šest milionů dolarů (140 milionů korun). Silvergate Bank je kalifornská banka, která se zabývá transakcemi v kryptoměnách. Výsledky za čtvrtý kvartál roku 2022 ukazují, že vklady klientů Silvergate klesly o 70 procent.  Dále pak bylo zabaveno téměř 50 milionů dolarů (1,1 miliardy korun), které byly uloženy v Moonstone Bank, finanční instituci napojené na FTX. Federální žalobci nezveřejnili hodnotu zabavených peněz pouze u tří účtů vedených na platformě Binance.  

Bankman-Friedovi hrozí 115 let vězení

V listopadu roku 2022 nastal raketový pád celého Bankman-Friedova impéria. Odstartoval jej tweet jeho hlavního konkurenta Changpenga Zhaa, výkonného ředitele Binance. Ten uvedl, že Binance se zbaví většiny kryptoaktiv FTT, což bylo hlavní kryptoaktivum vydané burzou FTX. Podle Zhaa totiž trh s tokenem určoval investiční fond Alameda, který ale vlastnil právě Sam Bankman-Fried. To spustilo řetězovou reakci výprodejů a dramatický propad hodnoty FTT. 

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) v prosinci obvinila třicetiletého Bankmana-Frieda z podvodu na investorech. Ten podle komise spočíval mimo jiné v tajném vyvádění prostředků klientů do jeho společnosti Alameda Research se sídlem v Hongkongu. Bankman-Fried čelí obvinění z podvodu, praní špinavých peněz a porušení zákonů o financování volebních kampaní. Hrozí mu trest až 115 let vězení.

Sam Bankman-Fried odchází od soudu

Záporák roku. Povedlo se Samu Bankmanu-Friedovi zlikvidovat magii kolem krypta?

Kdyby se udílel titul pro největšího záporáka globálního byznysu, poprali by se o tento titul dva muži. Elon Musk a pak teprve třicetiletý Sam Bankman-Fried, o němž do letoška v Česku slyšelo jen pár zasvěcenců a čtenářů amerických byznysových magazínů. SBF, jak se mladíkovi běžně říká, totiž dokázal udělat takový průšvih na kryptoměnovém trhu, že se z něj tento oklepávat roky. Pokud se z něj vůbec oklepe. Zde je další příběh roku 2022.

Přečíst článek

kryptoměny

Další oběť pádu burzy FTX. Zkrachovala kryptopůjčovna Genesis Global, dluží miliardy

Společnost Genesis Global Holdco, která půjčuje kryptoměny, ve čtvrtek vyhlásila ve Spojených státech bankrot. Jde zatím o poslední firmu, která zkrachovala v důsledku pádu velké kryptoměnové burzy FTX a loňské krize na trhu s digitálními aktivy. Firma dluží miliardy dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Porota amerického soudu ve čtvrtek uznala vinu zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda

Klienty obral o miliardy. Porota uznala vinným zakladatele burzy FTX, hrozí mu desítky let vězení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme