Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Krypto se v Česku rozjíždí ve velkém. Nyní přijde regulace, říká odborník na právní otázky kryptoměn

Luka Planinc
Stanislav Šulc / Newstream
Stanislav Šulc

Kurzy kryptoměn v posledních dnech zažívají strmý pád a řada lidí jim věští konec. Přesto aktiva jako bitcoin či ether tady již téměř jistě zůstanou, protože je kolem nich již vybudovaná dostatečná infrastruktura včetně možnosti jimi platit. Právě to nabízí v Česku společnost GoCrypto, kterou mají v terminálech Global Payments stovky místních obchodníků. Mohou přijmout kryptoměnu a pak si vybrat, zda chtějí koruny nebo si nechat třeba bitcoin. Přitom česká centrální banka bitcoiny za platidlo neuznává. „ČNB se chová zcela korektně. Mluvíme s nimi, nijak nám nebrání. Od roku 2024 navíc bude ve všech zemích EU fungovat legislativa, která konečně srovná podmínky pro všechny a nadefinuje, jak tu vlastně kryptoaktiva vnímat,“ říká Luka Planinc, právník GoCrypto a přední odborník na krypto-legislativu.

Reklama

Od loňského podzimu je v Česku možné platit kryptoměnami u řady obchodníků. Kolik z nich to reálně využívá?

Zatím to je více než stovka obchodníků, kteří mají tuto možnost aktivovanou a aktivně ji využívají. Ale samozřejmě to není jen na obchodnících, ale zejména na zákaznících, zda to chtějí využívat.

Global Payments spouští možnost přijímat kryptoměny

Tisíce obchodníků v Česku mohou nyní přijímat bitcoin

Provozovatel platebních terminálů Global Payments spustil ve spolupráci s Visou a slovinskou společnosti GoCrypto možnost přijímat kryptoměny. Bitcoin a další kryptoaktiva nyní může začít přijímat téměř 4000 obchodníků u nás.

Přečíst článek

Jakými tedy jsou Češi uživateli kryptoměn ve srovnání s dalšími zeměmi?

Podle našich dat jsou kryptoměny u Čechů stále populárnější. V současnosti je drží zhruba 260 tisíc Čechů. V mezinárodním srovnání jste tak nějak uprostřed. Krypto tu není superpopulární jako v zemích například s méně silnou měnou či kupní silou, je to zkrátka takový solidní průměr na tuto část světa i Evropy. Například na Slovensku je krypto mnohem méně populární, naopak našimi největšími trhy jsou Slovinsko a Chorvatsko.

Mění se to v posledních měsících?

Ano, sledujeme logický nárůst zájmu. Roste totiž informovanost. Zájem o krypto v jednotlivých zemích lze sledovat i tím, jak moc se o náš byznys zajímají místní regulátoři. Když je to nezajímá, evidentně krypto v dané zemi není zásadním tématem.

Bitcoin, ilustrační foto

Ondřej Hartman: Trh kryptoměn zažívá peklo. Nevyhnutelně

Technologický sektor zažívá prudké výprodeje a ty s sebou táhnou dolů i svět kryptoměn, který jen za poslední týden odepsal v tržní kapitalizaci stovky miliard dolarů.

Přečíst článek

Regulace krypta je velkou otázkou již několik let, stále se čeká na jasnější a razantnější krok ze strany některých velkých států, jako jsou USA, EU nebo Čína. Jak tedy regulace krypta vypadá v současnosti v Evropě?

Rozpadá se to na dvě otázky. Na regulaci na úrovni jednotlivých členských států a pak na úrovni celé Evropské unie. Ale společné pro všechny je, že kryptoměny spadají zatím pod zákony proti praní špinavých peněz. Na základě toho musejí mít všechny firmy pracující s kryptem, jako třeba GoCrypto, jasně definované vnitřní procesy proti praní špinavých peněz, případně spadají pod nějakého místního regulátora a reportují mu. I tady pak platí, že některé státy patří v kontrole mezi aktivnější, jiné k méně aktivním. Například naše domovské Slovinsko je v některých oblastech hodně napřed, o krypto se hodně zajímá, komunikuje s kryptospolečnostmi. Co jsme tak pochopili, v Česku a na Slovensku se to teprve rozjíždí.

Co znamená, že s vámi stát komunikuje? Je to jasně definovaný byznys?

Ano, může to znamenat třeba to, že takové firmy registrují jako svůj předmět podnikání právě kryptoměny. A zase platí, že v některých státech to je velmi jednoduché, v jiných to je naopak složité a detailní a připomíná to licence na finanční služby.

A co funguje nebo se na celounijní úrovni?

EU finalizuje regulaci označovanou MiCA, tedy „Markets in Crypto-Assets“ regulaci a ta by měla konečně přinést ucelený regulatorní pohled na digitální aktiva. Ta pak bude po ratifikaci platná a povinná ve všech zemích Evropské unie. A domnívám se, že například Česká republika ji přijme více méně beze změn, země, ve kterých je krypto větší otázkou jako Německo či Nizozemsko, budou při ratifikaci kreativnější.

Bitcoin, ilustrační foto

Kryptospekulanti panikaří. Výprodej poslal bitcoin pod 27 tisíc dolarů

Výprodej na trhu kryptoměn zrychluje, bitcoin dopoledne spadl pod 27 tisíc dolarů a je nejníže od konce roku 2020. Výrazně klesají i další digitální měny, například ether od začátku roku odepsal už přes 50 procent, ukazují záznamy na specializovaném webu CoinDesk. Spolu s kryptoměnami klesají i ceny dalších aktiv považovaných za riziková, například akcie mnoha technologických firem, které nevytvářejí žádný zisk.

Přečíst článek

Jak to vypadá s termíny schválení a finální implementace MiCA do legislativy jednotlivých států?

Text je zveřejněný již asi půl roku, schválení by mělo proběhnout do roku 2023 a platná by měla být v roce 2024.

Jaké jsou hlavní pilíře regulace MiCA?

Jde zejména o definici, co vlastně jsou služby spojené s kryptoměnami, které budou regulovány. Je to podobné definicím kupříkladu platebních služeb. Jde například o kryptopeněženky, burzy, ICO projekty, emitenty digitálních tokenů či emitenty kryptoměn. Pod nějakou formu regulace by měly rovnou spadat také poradenské společnosti věnující se kryptu. Po definici toho, kdo je vlastně regulován, následuje definice povinností jednotlivých společností, toho, co musejí zajišťovat případným klientům. Díky tomu budou moci získat licence, přičemž zisk takové licence bude podobný licencím dnes běžných finančních služeb.

Vítáte tuto regulaci?

Vítáme, protože konečně dojde k jejímu sjednocení. V tuto chvíli to je velmi komplikované, zhruba polovina zemí Unie včetně České republiky nemá žádná pravidla. V zemích, jako je Malta či Estonsko, sice pravidla pro licencování mají, ale ta jsou přirozeně platná jen tam a kdybychom si jejich licenci chtěli nechat uznat třeba tady, nešlo by to.

Takže vy své služby nabízíte na základě unijního principu volného pohybu zboží a služeb?

Přesně. Službu nabízet můžeme, protože v tuto chvíli nepodléhá žádné licenci. A většina zemí v EU funguje tak, že když nepotřebujete licenci a neděláte nic nelegálního, můžete v podstatě nabízet cokoli. Ale například u vás mě velmi pozitivně překvapil přístup centrální banky. Když jsme sem vstoupili, oslovili nás a velmi detailně s námi komunikovali o celém byznysu. Bylo to naprosto korektní. Zajímala je naše bezpečnostní opatření, rizika, dodavatelské vztahy… Chtěli to vědět s tím, že jejich cíl ale nebyl klást nám zbytečné překážky.

Komiksovou superhrdinku Laru Croft ve filmech ztvárnila Angelina Jolie

Vydavatel kultovního Tomb Raideru prodal práva za stamiliony dolarů, investuje do blockchainu

Japonský vydavatel videoher Square Enix prodává kultovní franšízu Tomb Raider švédské Embracer Group a další své herní série za 300 milionů dolarů (asi 6,6 miliardy korun). Důvodem je snaha firmy snížit náklady a zároveň investovat do nových technologií v čele s blockchainem a umělou inteligencí (AI), uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Ještě zpátky k MiCA. Jak bude tato regulace definovat kryptoměny? Výčtem?

Spíš definují typy kryptoaktiv. V jednu chvíli se uvažovalo, že by se v EU zakázaly kryptoměny na principu „proof of work“, tedy včetně bitcoinu a etherea. Důvodem byla přílišná energetická náročnost tohoto systému. To by byla pro celé odvětví katastrofa. Zároveň by to byl úplný nesmysl. Zhruba desítka zemí ve světě zakázala bitcoiny, tedy ne z ekologických důvodů, a tamní kryptobyznys je na tom bídně. Nakonec to ale z návrhu textu zmizelo. Ostatně s kryptem to je jako s prostitucí – můžete ji zakázat, ale to neznamená, že přestane existovat. Jen se přesune do šedé ekonomiky.

Přinesla by MiCA také nějaké daňové dopady na krypto?

MiCA rozhodně ne, protože do daní jednotlivých členských států může EU zasahovat jen zcela marginálně. A nemyslím si, že by se blížila nějaká dobrovolná harmonizace daní z krypta napříč zeměmi. Spíše jednotlivé země budou mezi sebou soupeřit, některé budou chtít nabídnout co nejvýhodnější podmínky pro držitele krypta, jiné si budou moci dovolit mít přísnější zátěž.

Jaké jsou nejčastější varianty zdanění krypta?

Nejsem odborník na daňovou oblast. Ale vím, že jsou různé přístupy. Například u vás je 15 procent z výnosu, což je běžná daňová sazba z příjmu z jakékoli činnosti. Vaše centrální banka stejně jako většina jiných vnímá kryptoaktiva jako jakýkoli jiný finanční nástroj. Tohle mi přijde jako docela dobrá cesta. Ve Slovinsku se schyluje k zavedení speciálního zdanění virtuálních aktiv, které má být sice jen 5 procent, ale z celé částky získané při prodeji těchto aktiv. Je to kontroverzní přístup, který je nefér například vůči lidem, kteří na kryptu ani nic nevydělali. Na druhé straně ale jde i o přístup zcela transparentní a vždy víte, kolik při případném prodeji zaplatíte. To může být výhodné například pro early adopters krypta, kteří si bitcoin sami vytěžili, nyní sedí na aktivech v hodnotě stovek tisíc, milionů eur a bojí se prodat, protože nevědí, co by jim mohl udělat finančák. A mělo by zaznít, že tu pětiprocentní daň odvedete i ve chvíli, kdy kryptem zaplatíte za nějaké zboží.

I v takovém případě?

No samozřejmě, protože když použijete krypto na placení, je to svým způsobem prodej krypta. Ale pravděpodobně v zákonu bude také paragraf, že do částky 10 tisíc eur ročně jste bez daně.

Luka Planinc

Odborník na právní otázky spojené s kryptoměnami ve společnosti Eligma. Ta nabízí řešení plateb v kryptoměnách po celém světě. V České republice prostřednictvím produktu GoCrypto umožňuje přijímat platby přes moderní platební terminály u maloobchodních prodejců.

Ondřej Valvoda - šéf Capgemini Česká republika

Ondřej Valvoda: České banky se digitalizují obstojně. O jedné se dokonce učí na Harvardu

Banky po celém světě čelí nečekanému problému. Zejména mladým klientům se zdá, že využívání bankovních služeb nepřináší dostatek emocí. Proto využívají stále více služeb mladých fintechových společností a do banky si jdou jen pro hypotéku. S bankami zkrátka není sranda a hrozí jim výrazný odliv klientů. Uvědomují si to klienti i zástupci bank po celém světě, a finanční domy se tak snaží přiučit u mladých fintechů, zjistil letošní report globální poradenské společnosti Capgemini o bankovním sektoru. „Jeden z nejtěžších úkolů při transformaci na digitální éru je zbořit vnitřní bariéry, struktury a začít vytvářet produkt společně s ajťáky,“ říká šéf poradenské společnosti Capgemini Česká republika Ondřej Valvoda.

Přečíst článek

Bitcoin, ilustrační foto

Za půl roku na polovině hodnoty. Bitcoin potápí profesionální investoři

Výprodej na kryptoměnovém trhu nepolevuje ani navzdory zprávám, že stále více veřejných orgánů začíná brát digitální měny vážně. Amatérští, takzvaní covidoví investoři do kryptoměn již přišli o své loňské zisky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kybernetický zločin - ilustrační foto

Praní špinavých peněz i financování terorismu. Zločinci rekordně zneužívají kryptoměny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme