Reklama

Mzdový medián loni překročil 35 tisíc korun. Rozdíl ve výdělcích mužů a žen je stále propastný

Inflace, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Medián mezd loni stoupl o zhruba šest procent na 35 169 korun. Zatímco u mužů činil 37 070 korun, u žen to bylo 32 800 korun. Měsíční mzdu nad 100 tisíc korun loni měla necelá tři procenta zaměstnanců. Vyplývá to z publikace Struktura mezd zaměstnanců, kterou vydal Český statistický úřad.

Reklama

Medián mezd dělí zaměstnance na dvě stejně početné části s nižší a vyšší mzdou. Údaj je nižší než průměrná mzda. Ta loni v ČR činila 37 839 korun. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců ale na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Z dat dále vyplývá, že loni pět procent mužů mělo mzdu nižší než 17 806 korun, u žen to bylo 17 481 korun. Naopak pět procent nejlépe placených mužů mělo výdělek vyšší než 90 867 korun, zatímco u žen to bylo 69 882 korun. Mzdu nad 100 tisíc korun pobíralo 2,72 procenta všech zaměstnanců, z toho 3,87 procenta mužů a 1,33 procenta žen.

Dnes zveřejněné šetření obsahuje data o mzdách v podrobném členění, například podle pohlaví, věku, vzdělání a zaměstnání. Na rozdíl od jiných dat o mzdách publikace přímo sleduje mzdy jednotlivých zaměstnanců a nikoli celkové objemy na úrovni podniků či organizací. Dále obsahuje data o všech složkách hrubého výdělku a také personální údaje o zaměstnancích. „ČSÚ tak získává velmi detailní statistiku, která slouží podrobným analýzám trhu práce a jeho vývoje,“ uvedli statistici.

V Česku letos klesne životní úroveň nejvíce od vzniku samostatného státu v roce 1993.

Lukáš Kovanda: V Česku probíhá historicky rekordní pád životní úrovně

Rapidní inflace při poměrně slabém růstu mezd letos způsobí suverénně největší pokles životní úrovně od roku 1993.

Přečíst článek

Odborový šéf Josef Středula

Šéf odborů Středula: Nesvalujme inflaci jen na válku, rostla už před ní. Milionu Čechů hrozí chudoba

Blíží se doba, kdy řada lidí nebude mít na nenadále výdaje. A začne se to týkat i střední třídy, tedy lidí, kteří by se za chudé rozhodně neoznačili. Myslí si to šéf odborů Josef Středula, podle něhož by se firmy měly o své zisky dělit se zaměstnanci. Jinak hrozí, že veškerá tíha inflace dopadne právě na ně. „Nejde všechno hodit na válku, propad životní úrovně tu byl už předtím,“ říká dlouholetý odborář. Majitelé firem si podle něj vždy najdou peníze na luxusní služební auto, ale na adekvátní odměny zaměstnancům už nikoliv.

Přečíst článek

Miroslav Singer

Bývalý guvernér ČNB Singer: Přestaňme si hrát na bídu. Žádná krize není

Už mě nebaví odpovídat pořád dokola na otázky kolem inflace. Ceny prostě rostou, je válka. Česko to však určitě přežije. Přestaňme neustále žádat stát o pomoc, a začněme se snažit každý sám za sebe, říká bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer. I kdyby Rusové vypli plyn, zvládneme to, říká muž, který si před lety vysloužil nelichotivá přízviska za to, že v boji s hrozící deflací držel tři roky českou měnu v kurzu nad 27 korun za euro.

Přečíst článek

Ženy v roli CEO

Ženy v Česku stále vydělávají o pětinu méně než muži na stejných pozicích. Covid situaci ještě přitížil

Platová nerovnost mezi muži a ženami se v Česku během covidové pandemie ještě prohloubila. Ženy jsou placeny výrazně hůře než jejich mužští kolegové na stejných pozicích, vydělávají v průměru o pětinu méně, uvádí studie PwC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Peněženka, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Mzdy rostou o takřka 10 procent, inflaci ale ani tak nepřekonají

Přečíst článek

Učitelé berou téměř 50 tisíc, skoro o pětinu více než je průměrná mzda v Česku

Přečíst článek
Tvrdá realita v Česku. Reálná mzda klesla ve čtvrtletí posedmé za sebou

AKTUALIZOVÁNO: Tvrdá realita v Česku. Reálná mzda klesla ve čtvrtletí posedmé za sebou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme