Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ženy v Česku stále vydělávají o pětinu méně než muži na stejných pozicích. Covid situaci ještě přitížil

Ženy v roli CEO
iStock
 ČTK

Platová nerovnost mezi muži a ženami se v Česku během covidové pandemie ještě prohloubila. Ženy jsou placeny výrazně hůře než jejich mužští kolegové na stejných pozicích, vydělávají v průměru o pětinu méně, uvádí studie PwC.

Reklama

Ženy vydělávají v průměru o pětinu méně než muži na stejných pozicích. To je hlavní sdělení studie společnosti PwC, která se věnuje platové nerovnosti v zemích OECD. Proti západním zemím Česko navíc nadále zaostává v počtu žen zastoupených ve vedení firem. Pandemie covid-19 přibližování se pracovních podmínek mezi muži a ženami zastavila.

V žebříčku porovnávajícím rovné postavení žen a mužů na trhu práce v zemích OECD se ČR dále propadá, zaujímá 21. místo z 33 zkoumaných zemí. „Práce českých žen je nadále podhodnocená, vydělávají v průměru o pětinu méně než muži na stejných pozicích,” uvedla expertka PwC na řízení lidských zdrojů a rovnost odměňování Andrea Linhartová Palánová. Právě velké rozdíly v odměňování podle ní český trh srážejí nejvíce.

„Za posledních 20 let se tak tento rozdíl téměř nezměnil, v roce 2000 byl rozdíl v platech 22 procent. ČR patří v tomto směru mezi nejhorší země v rámci OECD,” řekla Linhartová Palánová. Horší je situace podle PwC jen v Japonsku, Estonsku a Koreji. Nejlépe je na tom ze sledovaných zemí Lucembursko, kde je rozdíl jedno procento. Do pětiprocentního rozdílu se vešly ještě Řecko, Nový Zéland, Belgie a Itálie. Průměr zemí OECD činí 14 procent.

Úřad práce, ilustrační foto

Volných pracovních míst opět přibylo. Pomoct mohou uprchlíci z Ukrajiny

Podíl nezaměstnaných se v únoru snížil proti lednu o 0,1 procentního bodu na 3,5 procenta, meziročně je o 0,8 procentního bodu níž. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Rekordní byl počet volných pracovních míst, který stoupl o více než 12 tisíc na téměř 364 tisíc.

Přečíst článek

I v zastoupení žen v představenstvech společností Česko zaostává. Ženy podle studie tvořily v roce 2020 jen 10,4 procenta, což je pokles z předchozích 13,3 procenta. Hůře na tom v posledním posuzovaném roce byly jen Mexiko, Jižní Korea, Chile a Maďarsko.

Naopak nezaměstnanost nepředstavuje pro český trh žádný zásadní problém. V tomto směru mají české ženy naopak jednu z nejlepších pozic na světě, lepší je jen Japonsko, tvrdí PwC. „Český trh se potýká spíše s opačným problémem, tedy nedostatkem lidí,” upozornila Linhartová Palánová.

V důsledku pandemie se i zastavilo postupné přibližování pracovních podmínek mužů a žen. „V tomto směru se vracíme minimálně o dva roky zpátky, rozdíly v rovných příležitostech se opět mírně prohloubily,” vysvětlila Linhartová Palánová. Hlavním důvodem byl vysoký nárůst nezaměstnanosti žen v některých zemích světa, během pandemie podle ní ztratilo zaměstnání přes pět milionů žen. Jedním z důvodů ztráty zaměstnání byla potřeba větší péče o děti, například kvůli uzavřeným školám, uvedla.

Žebříček PwC porovnává postavení žen v práci podle několika faktorů, mezi které patří dostupnost práce, výše odměny či počet žen ve vedoucích pozicích. Nejlepší podmínky podle tohoto žebříčku mají ženy na Novém Zélandu a v Lucembursku. Neplatí přitom, že země střední a východní Evropy musejí nutně zaostávat. Například Slovinsko je na třetím místě, Polsko je těsně pod první desítkou. Naopak ještě více zaostávají Maďarsko i Slovensko, ale za ČR jsou i země jako Rakousko, Spojené státy či Francie. Na úplném chvostu v rámci zemí OECD jsou Chile, Mexiko a Jižní Korea.

Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady

Šéfka rozpočtové rady Zamrazilová: Učitelům bych přidala, až se zreformuje školství

Dva roky se šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová marně snažila varovat vládu, aby brzdila ve výdajích. Nová vláda začala šetřit. Ale přišla válka na Ukrajině. Zdražují energie, inflace dál poroste. Ekonomika zbrzdí. Kde brát? „Náklady související s ukrajinským konfliktem by se měly v první řadě pokrýt z vládní rozpočtové rezervy,“ říká nekompromisně Zamrazilová. 

Přečíst článek

Equal Pay Day

Ženy letos pracovaly 60 dní „zadarmo“. Den platové rovnosti připadá na dnešek

Ženy v Česku musí v roce 2022 pracovat o 60 dní déle, aby dosáhly na stejnou výplatu jako muži v roce 2021. Dobrou zprávou ale je, že oproti loňsku je to o devět dní méně. Děje se tak díky růstu výdělků ve vysoce feminizovaných odvětvích, jako je například školství nebo zdravotnictví. Problém je, že efekt covidových bonusů ve zdravotnictví není zrovna trvalý. Nepředstavuje systémovou změnu, míní socioložka a genderová expertka Lenka Simerská. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme