Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Tvrdá realita v Česku. Reálná mzda klesla ve čtvrtletí posedmé za sebou

Tvrdá realita v Česku. Reálná mzda klesla ve čtvrtletí posedmé za sebou
ČTK
Dušan Kütner
duk

Průměrná hrubá mzda v Česku ve druhém čtvrtletí stoupla o téměř osm procent na 43 193 korun, kvůli výši inflace ale reálně klesla o více než tři procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Sedmý pokles v řadě znamená nejdelší takové období v historii ČR, mzdy se vrátily na úroveň roku 2018, uvedli analytici.

Reklama

Ve druhém čtvrtletí 2023 vzrostla sice nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců proti stejnému období minulého roku o 7,7 procenta, tedy 3101 korun, na 43 193 korun, ale po započtení vlivu inflace se reálně snížila o 3,1 procenta. Medián mezd činil 36 816 korun.

Peněženka, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Kdo se nyní strachuje říct si o zvýšení platu, okrádá sám sebe

Chamtivost a strach. Tyto dvě emoce od nepaměti hýbou každou ekonomikou. Není to nic zavrženíhodného, je to motor lidského pokroku a celospolečenského vzestupu, ať se nám to líbí, nebo ne. Kdo se v Česku nyní strachuje, okrádá sám sebe. Kdo odhodí strach, utlumí chamtivost firem a jejich manažerů, která způsobila maržovou inflaci.

Přečíst článek

Reálná mzda klesla posedmé za sebou,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ Jitka Erhartová. Spotřebitelské ceny se totiž zvýšily za uvedené období o 11,1 procenta o 3,1 bodu více než mzdy. Proti předchozímu čtvrtletí činil růst průměrné mzdy ve druhém čtvrtletí 2023 po očištění od sezónních vlivů 1,5 procenta, dodala Erhartová.

Mzdy se vrátily na úroveň roku 2018 

Medián mezd  ve výši 36 816 korun vzrostl proti stejnému období předchozího roku o 7,8 procenta. U mužů dosáhl 39 847 korun, u žen byl 33 862 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 19 320 korun a 70 247 korun.

Česko má nejnižší nezaměstnanost, ale zadlužuje se nejvíce v EU, varuje kontrolní úřad.

AKTUALIZOVÁNO: Česko má nejnižší nezaměstnanost, ale zadlužuje se nejvíce v EU, varuje kontrolní úřad

České vládě se nedaří těžit z nejnižší nezaměstnanosti v EU. Naopak tempo zadlužování bylo loni nejrychlejší v celé EU. Ve své zprávě to uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Přečíst článek

Doba poklesu průměrné reálné mzdy, která klesla sedmé čtvrtletí v řadě, je nejdelší v historii ČR. V reálném srovnání se vrátila na úroveň roku 2018. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Pokles byl ve druhém čtvrtletí nejnižší od posledního čtvrtletí roku 2021, letos se podle nich zastaví. „Tento pokles byl nejmírnější od posledního čtvrtletí 2021, šlo ale již o sedmý pokles v řadě. K tak dlouhému období ztráty kupní síly výdělků v historii Česka (od roku 1993) dosud nedošlo," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. 

„Zpomalení tempa růstu nominálních mezd kontrastuje s přetrvávajícím napětím na trhu práce. Zatímco nezaměstnanost zůstává nízká, mzdy rozhodně neakcelerují,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. „Mzdově inflační spirála, které se soustavně obávala centrální banka, se v českých podmínkách ukazuje jako nereálná. A potvrzují to právě i data za druhý kvartál," dodal.

Nejvíce si polepšili v energetice

Stejně jako v prvním čtvrtletí se podle Dufka nejvíce přidávalo v odvětví energetiky, které se veze na vlně vysokých cen energií a rekordních finančních výsledků. Průměrná mzda se tam už přiblížila 63 tisícům korun.

„Ve zpracovatelském průmyslu, který je největším tuzemským odvětvím, mzdy vzrostly o 9,2 procenta. Ještě pomaleji se zvyšovaly mzdy v obchodě, pro který byl z pohledu ziskovosti třeba loňský rok zcela rekordní,“ podotkl Dufek.

Škoda Auto, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Čechům se dramaticky zhoršuje životní úroveň, potíže vyjít se mzdou má polovina z nich

Hned 55 procent Čechů má potíže vyjít se mzdou, vyplývá z dat společnost LMC, jež provozuje pracovní portály Jobs.cz a Práce.cz. Na Čechy tak fatálně doléhá suverénně největší propad reálných mezd v celé historii České republiky, který je zároveň nejvýraznější ze všech zemí OECD.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Mzdy ve čtvrtletí reálně klesly. Ale za celý rok to nebude tak horké

Lukáš Kovanda: Mzdy ve čtvrtletí reálně klesly. Ale za celý rok to nebude tak horké

Přečíst článek
Zákeřná inflace. Reálné mzdy v Česku ve čtvrtletí se kvůli ní propadly

Zákeřná inflace. Reálné mzdy ve čtvrtletí se kvůli ní propadly šestý kvartál v řadě

Přečíst článek

Učitelé berou téměř 50 tisíc, skoro o pětinu více než je průměrná mzda v Česku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme