Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Učitelé berou téměř 50 tisíc, skoro o pětinu více než je průměrná mzda v Česku

Učitelé berou téměř 50 tisíc, skoro o pětinu více než je průměrná mzda v Česku
ČTK
 ČTK

Učitelé v regionálním školství pobírali po započtení všech příplatků a odměn v roce 2021 průměrnou hrubou měsíční mzdu téměř 47 tisíc korun. Je to meziročně o osm procent více. Pedagogové působící na základních a středních školách si loni v průměru vydělali téměř 50 tisíc měsíčně, průměrný plat učitelů v mateřských školách je o pětinu nižší, uvedl mluvčí Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jan Cieslar. Průměrná mzda v celém Česku ve druhém čtvrtletí stoupla proti stejnému období předchozího roku o 4,4 procenta na 40 086 korun.

Reklama

V regionálním školství v Česku působilo podle údajů ministerstva školství (MŠMT) loni 149 tisíc učitelů. „Po letech 2018 až 2020, kdy mzda učitelů rostla dvojciferným tempem, došlo v následujícím období ke zpomalení. Minulý rok si učitelé v regionálním školství meziročně polepšili o 8,1 procenta, v absolutním vyjádření o 3525 korun," uvedla Jitka Wichová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Dalibor Martínek: Co říci učitelům na konci školního roku? Děkujeme! Ale chtělo by to něco navíc

Náš pan ředitel říká, nejsou lidi. A že paní učitelku, která křičí na děti, a ony pak doma pláčou, nemůže vyhodit. Prostě nejsou lidi. V tom jsou tedy učitelé sejf. Není náhrada, takže si mohou na školách dělat, co se jim zamane.

Přečíst článek

Ministerstvo školství letos v březnu uvedlo, že průměrný hrubý plat učitelů loni vzrostl loni na 47 590 korun. Průměrná mzda v ČR činila loni podle ČSÚ 37 839 korun měsíčně. Průměrný hrubý měsíční výdělek učitelek a učitelů byl loni podle ČSÚ 46 843 korun, což odpovídá 115 procentům průměrné celorepublikové mzdy. V případě žen působících v pedagogických pozicích dosáhla průměrná mzda 132 procent průměrné mzdy všech zaměstnankyň v Česku. V případě učitelů-mužů to bylo 110 procent průměrné mzdy v republice.

Nejlépe jsou na tom středoškolštví učitelé

Nejlépe placenou skupinou pedagogů v regionálním školství byli středoškolští učitelé, kteří pobírali v průměru 49 400 korun. Průměrná mzda učitelů na základních školách byla o 400 korun nižší. Nejnižší byla průměrná mzda učitelů ve školkách, kde činila 39.100 korun. Podle ČSÚ se přitom liší finanční ohodnocení učitelů ve veřejných a soukromých školkách. Více si vydělají učitelé ve veřejných zařízeních, a to v průměru o 10.000 Kč.

Výše mzdy pedagogů v mateřských, základních a středních školách je rovněž ovlivněna délkou praxe. Učitelé mladší 35 let pobírali loni v průměru 40 600 korun, jejich kolegové starší 55 let vydělávali přes 50 tisíc.

Miloš Vystrčil, předseda Senátu, Hynek Vohoska, ředitel, zahájení školního roku, žáci

David Ondráčka: Učitelé, díky. A ať je nový školní rok povedený

Je naivní čekat nějakou zázračnou reformu školství. Změny paradigmatu nepřijdou z ministerstva. Začněme od sebe. Každý rodič může kousek přispět k lepší spolupráci se školou, píše ve svém komentáři bývalý šéf české Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek

Nejvyšší průměrnou mzdu v roce 2021 na základních školách dostávali učitelé v Libereckém kraji, a to 50 tisíc korun. Naopak nejméně vydělávali učitelé působící na základních školách v kraji Vysočina. Jejich průměrná měsíční odměna byla 48 400 korun. V relaci k průměrné hrubé mzdě všech zaměstnanců daného kraje však pobírali nejvíce učitelé v Karlovarském a Zlínském kraji. Jejich finanční ohodnocení dosáhlo téměř 140 procent průměrné mzdy v kraji. Oproti tomu nejnižší v porovnání s průměrnou odměnou v kraji byla mzda učitelů v Praze, kde činila 99 procent.

Školské odbory požadují od ledna 2023 zvýšení sumy na platy učitelů o 15 procent. Stejné přidání žádají i pro neučitelské profese. Odborářské požadavky podle předáka odborového svazu pracovníků školství Františka Dobšíka reagují na růst cen a propad reálného výdělku. Podle svazu by při zvýšení o 15 procent měl průměrný plat pedagogů dosáhnout příští rok 52 710 korun a odpovídal by zhruba 122 procentům očekávané průměrné mzdy.

Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady

Šéfka rozpočtové rady Zamrazilová: Učitelům bych přidala, až se zreformuje školství

Dva roky se šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová marně snažila varovat vládu, aby brzdila ve výdajích. Nová vláda začala šetřit. Ale přišla válka na Ukrajině. Zdražují energie, inflace dál poroste. Ekonomika zbrzdí. Kde brát? „Náklady související s ukrajinským konfliktem by se měly v první řadě pokrýt z vládní rozpočtové rezervy,“ říká nekompromisně Zamrazilová. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tvrdá realita v Česku. Reálná mzda klesla ve čtvrtletí posedmé za sebou

AKTUALIZOVÁNO: Tvrdá realita v Česku. Reálná mzda klesla ve čtvrtletí posedmé za sebou

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Mzdy ve čtvrtletí reálně klesly. Ale za celý rok to nebude tak horké

Lukáš Kovanda: Mzdy ve čtvrtletí reálně klesly. Ale za celý rok to nebude tak horké

Přečíst článek
Zákeřná inflace. Reálné mzdy v Česku ve čtvrtletí se kvůli ní propadly

Zákeřná inflace. Reálné mzdy ve čtvrtletí se kvůli ní propadly šestý kvartál v řadě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme