Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Mzdy rostou o takřka 10 procent, inflaci ale ani tak nepřekonají

Peněženka, ilustrační foto
ČTK
Lukáš Kovanda

Průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla v letošním prvním čtvrtletí podle odhadu Trinity Bank meziročně o 9,7 procenta, na 41 608 korun. „Vzhledem k inflaci, která v prvním čtvrtletí letošního roku dosáhla 16,4 procenta v meziročním vyjádření, však mzdy reálně klesly, a to o stále poměrně výrazných 6,7 procenta,“ uvádí k odhadu hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Český statistický úřad příslušná data zveřejní v pondělí 5. června.

Reklama

Pokles je ovšem o něco slabší než loňský celoroční reálný pokles mezd, jenž činil 7,5 procenta. Letos oproti loňsku dochází ke zrychlení nominálního růstu mezd, o němž svědčí výsledky kolektivního vyjednávání v jednotlivých podnicích. Některé z nich přistupují dokonce na vyšší než desetiprocentní navýšení nominálních výdělků.

Premiér Petr Fiala a guvernér ČNB Aleš Michl

Lukáš Kovanda: Vláda uvěřila bludu, že pokud lidem hned nezvýší daně, Česko zbankrotuje

Česko není v rozvratu, zato ale ve mzdově-inflační spirále prý už ano. A to je akutnější problém než deficitní veřejné finance, komentuje debatu k tempu zadlužování České republiky hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Přitom platí, že inflace bude během letošního roku dále klesat, přičemž v létě by se měla dostat do jednociferného pásma. Postupně tak bude ukusovat stále menší a menší část z nominálního mzdového růstu. Podniky si zvyšování mezd mohou – a musí – dovolit, neboť loni citelně vzrostl podíl zisků firem a podniků na celkovém výkonu ekonomiky, a to z důvodu fenoménu takzvané ziskové inflace.

Na stále přehřátém trhu práce, vykazujícím dlouhodobě nejnižší míru nezaměstnanosti v EU a nyní opět převis volných pracovních míst na počtem uchazečů o práci, je pro řadu firem a podniků i výraznější nominální přidávaní na mzdách vlastně nutnost, nechtějí-li o zaměstnance v čase výrazné inflace přijít.

Za celý letošní rok tak růst mezd nakonec bude takřka držet krok s inflací, neboť celoročně předpokládáme reálný propad pokles výdělků pouze o 1,5 procenta.   

Tomáš Holub, člen bankovní rady ČNB

Česká ekonomika se dostává do inflační spirály, ČNB by měla opět zvýšit úrokové sazby, tvrdí ekonom Holub

Inflaci v Česku stále přiživují rostoucí mzdy, Česko se tak dostává do mzdově inflační spirály. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl člen bankovní rady České národní banky Tomáš Holub. Centrální banka by proto podle něj měla opět brzy zvýšit úrokové sazby. S tím naopak nesouhlasil ekonom a ředitel centra IDEA CERGE-EI v Praze Jan Švejnar, podle něj je problémem pokles HDP.

Přečíst článek

Tomáš Holub, člen bankovní rady ČNB

Nebezpečná jízda. Česko už nasedá do mzdově-inflační spirály, varuje Holub z ČNB

Česko se už dostalo do mzdově-inflační spirály, varuje člen bankovní rady ČNB Tomáš Holub. Podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy to znamená, že zkrocení inflace si vyžádá delší čas a napáchá větší ekonomické a sociální škody.

Přečíst článek

Česká národní banka, ilustrační foto

Tomáš Kudela: ČNB posouvá diskusi o poklesu sazeb na konec roku

Podle prohlášení členů bankovní rady budou trhy muset přehodnotit svoje dosavadní výhledy na vývoj sazeb. Dříve se očekávalo, že první pokles sazeb by mohla ČNB odhlasovat už v průběhu prvního letošního pololetí. Ale. Dosavadní vývoj naznačuje, že inflace nebude klesat dostatečně rychle a inflační tlaky ze strany mezd neopadávají dostatečným tempem, komentuje současný vývoj analytik SAB Finance Tomáš Kudela.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Mzdy ve čtvrtletí reálně klesly. Ale za celý rok to nebude tak horké

Lukáš Kovanda: Mzdy ve čtvrtletí reálně klesly. Ale za celý rok to nebude tak horké

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme