Reklama

Éra levných fabrik v Asii končí. Západ bude platit vyšší ceny

Éra levných fabrik v Asii končí. Západ bude platit vyšší ceny
iStock
Zdeněk Pečený

Mladé Asiaty práce v továrnách neláká. Firmy tak musejí zlepšovat pracovní prostředí a nabídnout zaměstnancům více peněz. Zvýšené náklady nakonec zaplatí západní spotřebitel ve vyšších cenách asijského zboží. 

Reklama

Prosvětlené pracoviště s obřími okny od podlahy až ke stropu, kavárnou, kde servírují populární matcha tea a o kus dál probíhá bezplatný kurz jógy. Tohle není Google, ale oděvní fabrika ve Vietnamu, která se snaží do svého pracovního kolektivu nalákat mladé lidi. Každý měsíc v rámci utužování kolektivu a budování firemní kultury pořádá továrna pro zaměstnace teambulding, na kterém se popíjí pivo, závodí v motokárách nebo třeba hraje bowling. To ale něco stojí.

Asie, světová továrna a zdroj většiny věcí, které si Evropané či Američané kupují, se potýká s velkým problémem: mladí Asiaté již nechtějí pracovat v továrnách. To je důvod, proč se i zmíněná oděvní továrna snaží učinit svou výrobní halu lákavější a proč i západní společnosti, které se spoléhají na asijskou levnou pracovní sílu, bijí na poplach. Blíží se totiž soumrak levného zboží z Asie, píše deník Wall Street Journal.

B&Bartoni

Exportér roku je v insolvenci. Po majiteli firmy pátrá policie

Investoři podali na mladoboleslavskou strojírenskou firmu B&Bartoni kvůli nesplaceným korporátním dluhopisům v hodnotě 20 milionů korun insolvenční návrh. Majitele společnosti Tomáše Bartoně hledá policie, mohl by být v Brazílii. Je spolu s dalšími lidmi a firmami obviněný v kauze dotačních podvodů, uvedl Radiožurnál a server iRozhlas.

Přečíst článek

„Dnes chce každý být influencer, fotograf, stylista nebo pracovat v kavárně,“ vypočítává Paul Norriss, britský spoluzakladatel vietnamské oděvní továrny UnAvailable se sídlem v Ho Či Minově městě, jež vsadila na zlepšení pracovních i mzdových podmínek pro mladé dělníky. I tak Norriss připouští, že udržet si je, je náročné i nákladné. „Často u nás nedokončí ani školicí program. A ti, kteří vydrží, často v oboru zůstanou jen pár let,” uvádí.

Západní spotřebitelé zvyklí na levnou módu, ale také třeba na ploché televizory či hračky, mohou už brzy počítat s vyššími cenami. 

O panenky Barbie je opět mimořádný zájem

Česko zasáhla barbiemánie. Do hračkářství si vezměte pytel peněz

Barbie je v kurzu. Nový film se stal hitem. A radost mají i prodejci hraček, jimž rostou tržby o stovky procent. A nejen jim. Prodává se také růžové oblečení. Pro rodiče to ale není nejlepší zpráva. Za hračky totiž utratí výrazně více peněz.

Přečíst článek

Barbie zdraží. A nejen ta

V reakci na personální krizi musely asijské továrny zvýšit mzdy a zavést – někdy nákladné – strategie k udržení pracovníků, od zlepšení jídla v bufetech až po budování mateřských škol pro děti dělníků. Zvýšení cen pro finálního spotřebitele na sebe nenechalo dlouho čekat.

Výrobce hraček a her Hasbro letos uvedl, že nedostatek pracovních sil ve Vietnamu a Číně zvýšil náklady. Výrobce Barbie, společnost Mattel, který má velkou výrobní základnu v Asii, se také potýká s vyššími mzdovými náklady. Obě společnosti zvýšily ceny svých produktů. Společnost Nike, která vyrábí většinu svých bot v Asii, v červnu uvedla, že její náklady na produkty vzrostly kvůli vyšším mzdovým nákladům.

turisté v Praze

Počet turistů v Česku meziročně vzrostl, zájem však ztrácí ti z Asie

V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v letošním druhém čtvrtletí ubytovalo 5,8 milionu turistů, meziročně o 14,3 procenta více. Převažovali domácí hosté nad zahraničními. Turisté strávili v ubytovacích zařízeních dohromady 13,8 milionu nocí, o 14,5 procenta více než ve stejném období loni.

Přečíst článek

„Posledních 45 let jsme žili v období neomezené globalizace. Evropa a Spojené státy outsourcovaly svou výrobu do Asie. Z Číny se stala světová továrna. Evropa a USA na tom zbohatly, ceny zboží šly dolů. Všechny peníze, které se vytvořily v Číně, byly recyklovány v Evropě, a především ve Spojených státech. Nyní se ukazuje, že nejlepší časy globalizovaného světa jsou již za námi,” řekl nedávno v rozhovoru pro Newstream Peter Garnry, hlavní akciový stratég dánské Saxo Bank. A důsledek? Vše bude dražší. A Západ by se na to měl připravit, dodal Garnry.

Kdyby tuzemské firmy neinvestovaly do vývoje, už by tu dávno nebyly,“ říká Martin Jahn, člen představenstva Škody Auto.

Martin Jahn: Evropa není jedničkou v inovacích. Tradiční evropské automobilky ale pořád drží silné trumfy

Mnozí lidé sice rádi opakují, že v českém autoprůmyslu jsou samé montovny, ale právě toto odvětví je největším investorem do aplikovaného výzkumu a vývoje v zemi. Člen představenstva Škody Auto Martin Jahn, který stojí také v čele českého Sdružení automobilového průmyslu, poukazuje na jeho vysokou přidanou hodnotu. „Kdyby tuzemské firmy neinvestovaly do vývoje, už by tu dávno nebyly,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Letadlo Cessna Citation Longitude

Ráj pro fanoušky letectví. Jak se cestuje private jetem Cessna Citation Longitude za stamiliony?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme