Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Zdeněk  Pečený

Zdeněk Pečený

V médiích pracuje přes 10 let, naposledy v deníku E15. Mezi jeho koníčky patří cestování (nejlépe v byznys třídě za cenu ekonomické), investování a nemovitosti. O těchto tématech také nejčastěji píše. 

články autora

Na akciovém trhu se rýsuje historický obrat. Peníze tečou do menších firem, Meta a Google mají utrum

Naděje na zářijový pokles americké úrokové sazby odsávají peníze z akcií velkých technologických firem a přesměrovávají je do akcií menších společností, které jsou náchylnější na cenu úvěrů.

Přečíst článek
Letadlo Airbus A330neo společnosti Delta Air Lines

Jak ušetřit desítky tisíc? Dovolenkové lety z Rakouska či Německa jsou výhodné

Čtyřčlenná rodina může odletem do vybraných destinací z Vídně či Mnichova namísto Prahy ušetřit i 30 tisíc korun. Při cestě v byznys třídě se úspory šplhají nad sto tisíc korun.

Přečíst článek

Trump jako problém pro dolar? S jeho volebním vítězstvím může oslabit, obávají se investoři

Dolar tento týden odevzdává své zisky. Investorům došlo, že Trump v Bílém domě by mohl tlačit na snížení sazeb. A tím oslabit dolar.

Přečíst článek

REPORTÁŽ: Návštěva restaurace Nebo v Chorvatsku je lístkem do kulinářského nebe

Chorvatsko dlouho platilo za symbol low cost dovolené. Prázdniny na Jadranu se ale dají užít i ve velkém stylu, včetně jachty, pětihvězdy či návštěvy michelinské restaurace. A právě do jedné z nich jsme se ještě před začátkem letní sezony vypravili. Spoiler: Ještě teď se při vzpomínce na ochutnané pokrmy oblizujeme.

Přečíst článek
Seychely

OBRAZEM: Seychely jsou rájem na Zemi. Podívejte se na pláže i do palírny rumu

Moře v různých odstínech modré a zelené v závislosti na slunečních paprscích, oranžové a fialové západy slunce a uprostřed hlavního ostrova Mahé kopce, skály a pravá džungle. Seychely jsou hlavně o plážích, rumu a kokosech coco de mer.

Přečíst článek

Investiční žralok Bill Ackman věří americkým fastfoodům. Nespálí se?

Proslulý finanční žralok Bill Ackman za posledních osm let vydělal na společnosti Chipotle, která nabízí Mexikem inspirovaný fastfood, sedminásobek počáteční investice. Nyní by to stejné rád zopakoval s Burger Kingem a Popeyes.

Přečíst článek
Brunch v restauraci The Artisan

Chcete v létě na brunch? Restaurace The Artisan je správnou volbou

Většina pražských hotelů s příchodem léta pozastavila svou nabídku brunchů. To ovšem neplatí o restauraci The Artisan v hotelu Marriott Prague, kde je budou podávat i přes léto. Stojí za to si tam zajít?

Přečíst článek
Lexus ES 300h

AUTOTEST: Pohodlný hybrid s ekonomickým provozem. Lexus předvedl za málo peněz hodně muziky

Najít automobil s ekonomickým provozem, který by zároveň nabídl i komfort a pohodlí, nemusí být vždy snadné. Výběr na trhu je veliký a někdy se nemusí osvědčit ani zaběhlé značky. Co ale například takový Lexus a jeho hybridní model ES 300h? Jak dopadl? Na to odpoví autotest serveru newstream.cz.

Přečíst článek
Čerpací stanice Exxon

I Warren Buffett nadále věří fosilním palivům

Když i věštec z Omahy nadále věří ropě a zemnímu plynu, zatracovat by je zatím neměli ani menší investoři. Valuace a vyplácené dividendy jsou stále atraktivní. Dvě ze šesti největších investic společnosti Berkshire Hathaway Warrena Buffetta jsou ve fosilních palivech. Berkshire drží 5,9 procenta svých investic ve společnosti Chevron a 4,9 procenta ve společnosti Occidental Petroleum.

Přečíst článek
Hotel Kempinski Portorož

OBRAZEM: Kde bydlet na pobřeží Slovinska? Odpovědí je hotel Kempinski Portorož

Ačkoliv většina Slovinců míří k moři do sousedního Chorvatska, i samotné Slovinsko má svoji riviéru s malebnými městečky jako je Piran či Portorož. Právě v tom druhém se nachází historický hotel, kam se už na sklonku Rakouska-Uherska sjížděla smetánka z celého císařství.

Přečíst článek
Akciové hvězdy pandemických let si stále lížou rány. Netflix je výjimkou

Akciové hvězdy pandemických let si stále lížou rány. Netflix je výjimkou

Koronavirová pandemie od základu proměnila každodenní život většiny lidí. Mnozí získali se zavedením práce z domova více volného času, který trávili sledováním seriálů, nákupy online, virtuálními schůzkami s přáteli nebo třeba cvičením z pohodlí svého obýváku. Změna životního stylu umožnila zrod i zcela nových společností, které se úspěšně prosadily na akciovém trhu. Ekonomické vítěze z období lockdownů v letech 2020 a 2021 ale s odezněním pandemie postihlo tvrdé přistání. Některé pandemické hvězdy dokonce zcela vyhasly, jiné ještě velmi slabě blikají.

Přečíst článek
Kryptoměna bitcoin

Zdeněk Pečený: Kryptoměny neslouží původnímu účelu, z bitcoinu je kult

Čím více se člověk ponoří do světa kryptoměn, tím více to vypadá spíše jako kult lidí, se kterými se obtížně vede debata.

Přečíst článek
Vinařství Kabola

OBRAZEM: Vinařství Kabola na Istrii obnovilo výrobu vín v hliněných amforách

Chorvaté většinu svých vín spotřebují doma. I proto jsou v zahraniční o něco méně známá. Ale co by to bylo za výlet do vinařské země bez návštěvy nějakého vinařství. A Kabola není tak nějaké vinařství.

Přečíst článek

Proč se zajímat i o neamerické akcie. Důvodů je hned několik

Investoři, kteří chtějí svá portfolia skutečně diverzifikovat, by se měli poohlédnout po jiných než „globálních“ indexech. Ty totiž obsahují příliš mnoho amerických akcií.

Přečíst článek
Igor Mesenský

Na trhu s prodeji firem dál chybějí zahraniční kupci, říká Mesenský z KPMG

„Za poslední rok, rok a půl byli u 9 z 10 transakcí kupci z řad tuzemských hráčů,“ říká Igor Mesenský, partner poradenské společnosti KPMG. Díky tomu, že se z trhu prakticky vytratili zahraniční investoři, dosáhnou domácí kupující na lepší ceny než před rokem či dvěma. V rozhovoru pro newstream.cz Mesenský dále zmiňuje odvětví, která nyní investory nejvíce lákají. Ale třeba i to, proč se prodávající zdráhají zveřejnit cenu obchodu.

Přečíst článek

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme