Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Exportér roku je v insolvenci. Po majiteli firmy pátrá policie

B&Bartoni
B&Bartoni Transportation Group
 ČTK

Investoři podali na mladoboleslavskou strojírenskou firmu B&Bartoni kvůli nesplaceným korporátním dluhopisům v hodnotě 20 milionů korun insolvenční návrh. Majitele společnosti Tomáše Bartoně hledá policie, mohl by být v Brazílii. Je spolu s dalšími lidmi a firmami obviněný v kauze dotačních podvodů, uvedl Radiožurnál a server iRozhlas.

Reklama

Společnost dříve končila podle účetních závěrek v zisku a exportovala produkty do celého světa. V roce 2016 společnost získala ocenění od agentury Czech Trade pod záštitou ministerstva průmyslu za export na území jihovýchodní Asie. Firma se v médiích prezentovala jako „exportér, který nezná ztráty“, píše server. V roce 2018 vydala korporátní dluhopisy, které jí měly pomoci v růstu. Celkem upsala dluhopisy v hodnotě 20 milionů korun a investoři zpočátku nezaznamenali žádné problémy, fungovala jejich výplata i komunikace se společností. Minulý rok na podzim ale firma nevyplatila jistiny dluhopisů.

Dotační podvod

„Mělo dojít ke schůzi věřitelů, to se ale nestalo. Na konci května jsme dostali informaci, že firma měla být údajně nepřátelsky převzata,“ řekl Radiožurnálu jeden z drobných investorů Karel Švanda.

Podle Radiožurnálu o pár dní později následovala razie, po které detektivové z Národní centrály obvinili z dotačních podvodů 13 lidí a tři firmy včetně Bartoně. Obvinění se má týkat neoprávněného čerpání evropských dotací či pokusu o něj. Policie zajistila mimo jiné obráběcí stroje, několik nemovitostí, hotovost či luxusní hodinky, celkem v hodnotě desítek milionů korun.

Sídlo holdingu Agrofert spojeného s expremiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem v pražském Chodově.

Pět firem z Agrofertu muselo vrátit dotace státu. A na další nemají nárok

Pět firem z holdingu Agrofert muselo vrátit Podpůrnému a garančnímu rolnickému a lesnickému fondu (PGRLF) dohromady přes 2,6 milionu korun, které neoprávněně získaly jako podporu určenou pro malé a střední podniky. Šlo o dotace na pojištění hospodářských plodin a zvířat. Vrácení peněz firmám nařídily soudy, uvádí web iRozhlas.cz.

Přečíst článek

Stavebko přežívá. Samo o sobě ale lidi už moc nezajímá

Budoucnost úvěrů ze stavebního spoření je v kombinaci s dotací od státu například v programu Nová zelená úsporám. Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) za tímto účelem v červnu uzavřela memorandum o spolupráci při zlepšování energetické úspornosti domácností s ministerstvy financí a životního prostředí.

Přečíst článek

Strnadův CSG za miliardy rozšíří a zmodernizuje výrobny vojenské techniky

Nové provozy vzniknou v České republice i na Slovensku ve firmách Tatra Defence Vehicle, Excalibur Army a slovenské MSM Group, jež jsou součástí divize CSG Defence.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Obviněný prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka

David Ondráčka: Branky, body, sekundy a dotace. Roky budovaný klientelismus ve sportu je stále živý

Přečíst článek
Firma Clever Management bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře vrátila na začátku dubna ministerstvu pro místní rozvoj dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech.

Mynářova firma vrátila šestimilionovou dotaci na přestavbu penzionu. Může to být polehčující okolnost

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme