Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Apple už není jednička. Na pozici největšího výrobce smartphonů ho opět střídá Samsung

Nový iPhone 15
ČTK
 nst
nst

Apple dodal v prvním letošním čtvrtletí meziročně o 10 procent méně iPhonů, zatímco jeho čínští konkurenti hlásí dvouciferný nárůst dodávek. A Samsung je opět jedničkou. Vyplývá to ze zprávy výzkumné společnosti International Data Corporation.

Reklama

Podle zprávy IDC dodala společnost Apple v prvním čtvrtletí 50,1 milionu kusů, což je meziročně o 9,6 procenta méně. Mezi pěti největšími značkami chytrých telefonů zaznamenal Apple nejprudší meziroční pokles.

Samsung v prvním čtvrtletí dodal téměř stejný počet kusů jako loni, tedy 60,1 milionu a vrátil se tak na pozici největšího světového výrobce smatphonů. Jeho podíl na trhu aktuálně činí 22,5 procenta. 

Podíl Applu klesl na 17,3 procenta z 20,7 procenta před rokem. Obě společnosti se ne špici drží dlouhodobě. Pozoruhodný nárůst ale zaznamenává čínská konkurence, ať už jde o Huawei, Xiaomi či Transsion, která vlastní značky Tecno, Itel a Infinix a v tichosti stala pátým největším výrobcem chytrých telefonů na světě.

Prodej chytrých telefonů od Applu v Číně na začátku roku klesl o 24 procent

Apple se v Číně propadá stále níž. Tamní zákazníci jej nekupují i z „vlasteneckých důvodů“

Prodej smartphonů od společnosti Apple se v Číně v prvních šesti týdnech letošního roku snížil o 24 procent. Americká firma se tak mezi prodejci chytrých telefonů propadla na čtvrté místo. Apple čelí zvýšené konkurenci místních výrobců, jako je Huawei. Čínskému trhu s chytrými telefony jako celku se nedaří, napsala s odkazem na data analytické společnosti Counterpoint Research agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Konkurence z Číny roste dvouciferným tempem

„Společnost Xiaomi se silně vrací z velkých poklesů, které zaznamenala v posledních dvou letech, a Transsion se stává stabilní součástí Top 5 s agresivním růstem na mezinárodních trzích,“ uvedla Nabila Popalová, ředitelka výzkumu v týmu IDC Worldwide Tracker.

Dodávky společnosti Xiaomi vzrostly v prvním čtvrtletí o 33,8 procenta na 40,8 milionu kusů, zatímco Transsion zaznamenal skok o 84,9 procenta na 28,5 milionu kusů, ukazuje zpráva.

Z hlediska podílu na trhu si třetí, čtvrtou a pátou příčku vybojovaly společnosti Xiaomi (14,1 %), Transsion (9,9 %) a OPPO (8,7 %).

Technologický gigant Huawei a jeho odnož Honor se do první pětky nedostaly. Podle společnosti Counterpoint Research ale byly nejúspěšnějšími značkami chytrých telefonů za prvních šest týdnů roku 2024.

Apple spěchá s uvedením výkonnějších čipů. Chce stáhnout náskok rivalů v umělé inteligenci

Americký výrobce chytrých telefonů Apple bude brzy vyrábět čipy nové generace M4. Postupně jimi vybaví všechny počítače Mac, píše s odkazem na své zdroje agentura Bloomberg. Nové čipy budou mít lepší paměť a posílí funkci umělé inteligence (AI). Apple se tak podle Bloombergu snaží podpořit slabý prodej svých počítačů.

Přečíst článek

Cíl Xiaomi předstihnout Apple má trhliny. Výrobce mobilů propustí tisíce lidí

Cíl Xiaomi předstihnout Apple má trhliny. Výrobce mobilů propustí tisíce lidí

Čínský výrobce smartphonů Xiaomi propustí téměř deset procent zaměstnanců. Firma tak upřesnila informace hongkongského listu South China Morning Post (SCMP), který s odkazem na anonymní zdroje původně napsal, že propuštěno může být až 15 procent zaměstnanců. Informuje o tom dnes agentura Reuters.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme