Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Investoři věří více Evropě než Spojeným státům

Sídlo Evropské centrální banky
ČTK / AP
Zdeněk Pečený

Evropské dluhopisy lákají investory na úkor amerických bondů. Může za to paradoxně horší výhled evropské ekonomiky, který donutí Evropskou centrální banku snižovat úrokové sazby dříve a rychleji.

Reklama

Velcí investoři se obracejí zády k amerických vládních dluhopisům a nakupují evropské bondy. Mohou za to očekávaní, že Evropská centrální banka (ECB) začne snižovat úrokové sazby dříve než její americký protějšek (Fed). S klesajícími sazbami pak roste hodnota dluhopisů a na to velcí investoři nyní sázejí. 

Poslední ránu nadějím, že by Fed mohl na svém červnovém zasedání snížit úrokové sazby, zasadila včerejší data o inflaci. V březnu ceny ve Spojených státech vzrostly o 3,5 procenta a zaskočily analytiky, kteří očekávali menší nárůst. Stejně jako Česká národní banka také Fed cílí na dvouprocentní inflaci. Momentálně se tak americká ekonomika tomuto cíli vzdaluje.

Sníží ECB sazby již nyní? Kdyby chtěla šokovat trhy, tak ano

Sníží ECB sazby již nyní? Kdyby chtěla šokovat trhy, tak ano

Evropská centrální banka již tento čtvrtek bude jednat o nastavení úrokových sazeb na euru. Aktuálně jsou klíčové sazby na úrovni čtyř procent, nejvýše za poslední déle než dekádu. Inflace však v eurozóně klesá dostatečně rychle na to, aby ECB sazby snížila. Přesto trh počítá s tím, že snižování sazeb začne až v červnu. Ale co kdyby ECB chtěla všechny šokovat?

Přečíst článek

Správci aktiv jako Pimco, JPMorgan Asset Management či T Rowe Price v posledních týdnech zvýšili svou expozici vůči evropským vládním dluhopisům. To posunulo takzvaný spread neboli rozdíl mezi desetiletými německými a americkými bondy náklady na dva procentní body. Zatímco americká vláda musí za desetileté dluhopisy nabídnout úrok 4,4 procenta, německé vládě investoři na stejnou dobu ochotně půjčí za 2,4 procenta ročně.

„Cesta ke snížení sazeb v Evropě je jasnější, než v USA,“ řekl Bob Michele, investiční ředitel v JPMorgan Asset Management pro deník Financial Times. „Je těžké najít ekonomický důvod, proč by měl Fed snížil sazby,“ doplnil.

Stagnující ekonomika

Posun přichází v době, kdy se americká a evropská ekonomika začínají rozcházet. Zpomalující inflace a slabší ekonomika v Evropě podněcují sázky na to, že ECB letos přistoupí k razantnějšímu snižování úrokových sazeb než Fed.

Lukáš Kovanda: Má Západ sázet na pád Číny? To by se těžce přepočítal

Snaha Pekingu opřít ekonomický růst Číny o něco jiného, než jsou pod tíhou dluhu kolabující reality v zemi, vytváří nové nároky na tamní veřejnou kasu. A to zhoršuje stav veřejných financí této druhé největší ekonomiky světa. Může být hůř, varuje přitom Fitch. Pekingský režim zřejmě bude zhoršení ratingového výhledu Číny ze „stabilního“ na „negativní“ záhy rozporovat, nicméně je zjevné, že Číňanům více než kdy jindy hrozí, že jim dluh přeroste přes hlavu.

Přečíst článek

Trhy v současné době čekají tři nebo čtyři snížení sazeb ECB do konce roku a pouze dvě od Fedu. Inflace ve Spojených státech za březen dosáhla 3,5 procenta. Byl to třetí měsíc v řadě, kdy ceny na druhé straně Atlantiku rostly rychleji, než predikovali analytici. 

Inflace v eurozóně naopak minulý měsíc klesla na 2,4 procenta, tedy méně, než se předpokládalo. A posílilo to očekávání, že ECB do léta sníží úrokové sazby.

„Upřednostňujeme odprodej amerických státních dluhopisů ve prospěch dluhopisů eurozóny,“ uvedl Quentin Fitzsimmons, senior portfolio manažer společnosti T Rowe Price. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Hlavsová: Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Přečíst článek
Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Martin Pleštil: Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Přečíst článek
Češi spoří a tím krotí inflaci

Lukáš Kovanda: Češi spoří a tím krotí inflaci. Ta je nyní jedna z nejnižších v EU

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme