Reklama

Nový slovenský prezident Pellegrini: Slovensko zůstane na straně míru, ne války

Peter Pellegrini po sečtení třetiny okrsků průběžně vede
ČTK
Stanislav Šulc
sta

Peter Pellegrini se stal novým slovenským prezidentem. „Děkuji vám všem, co jste mi pomohli v kampani a jste tady nyní se mnou. Děkuji také koaličním partnerům Robertu Ficovi a Andreji Dankovi. Koalice bude fungovat dál. Budeme dál zlepšovat život všech lidí žijících na Slovensku,“ uvedl čerstvě zvolený prezident Peter Pellegrini.

Reklama

Předseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini, který je spojencem premiéra Roberta Fica, v rozhodujícím druhém kole slovenských prezidentských získal 1,4 milionu hlasů a stal se novým slovenským prezidentem.

Podívejte se na atmosféru ve volebních štábech

„Děkuji upřímně a z celého srdce. Děkuji všem, kteří mi pomáhali na této složité cestě. Chci vám poděkovat za to, že jste tu teď se mnou a můžeme společně prožívat tento okamžik,“ zahájil svou vítěznou řeč Peter Pellegrini. „Chci poděkovat všem voličům Slovenské republiky a všem lidem, kteří mi dali 1,4 milionu hlasů. Je to ohromná čest a také zadostiučiněním za to, čím jsem si musel v kampani projít. Jsem z politiky zvyklý na vše zlé, ale nenechal jsem se zlomit. Slibuji, že budu prezidentem všech voličů, nejen těch, kteří dali hlas mně,“ pokračoval vítěz voleb.

Vítěz slovenských prezidentských voleb

Peter Pellegrini ovládl prezidentské volby na Slovensku. Pomohla mu vyšší volební účast

Slovenské prezidentské volby skončily. Sečteno je 99 procent volebních okrsků. Peter Pellegrini aktuálně má necelých 54 procent hlasů a stane se příštím slovenským prezidentem. Volební účast přesáhla 60 procent, je tedy výrazně vyšší než při minulých prezidentských volbách. Pellegrini slíbil, že bude prezidentem všech. Ivan Korčok uznal porážku, pogratuloval vítězi voleb. Zároveň ale přiznal, že je z výsledku voleb upřímně zklamaný a rozčarovaný.

Přečíst článek

A dále jmenovitě poděkoval předsedům koaličních stran Robertu Ficovi a Andreji Dankovi s tím, že jeho strana Hlas bude nadále pevným členem vládní koalice. A také poděkoval Andreji Gašparovičovi, dvojnásobnému slovenskému prezidentovi, který byl vlivným členem Pellegriniho štábu. „Budeme nadále pracovat na tom, abychom zlepšovali život Slovákům i všem národnostním menšinám, které zde žijí,“ uvedl Pellegrini.

Na straně míru

Pellegrini, zjevně přemožen vítěznými emocemi, uznal, že tato řeč nebude patřit k těm nejlepším v jeho politické kariéře. Přesto na závěr řeči prohlásil, že chce nadále bojovat za lepší život na Slovensku. A neopomenul zmínit ani nejkontroverznější motiv kampaně:

„Učiním vše pro to, aby Slovensko zůstalo na straně míru a ne na straně války, ať mě za to kritizuje, kdo chce," zakřičel doslova Pellegrini.

Korčok nebo Pellegrini? Slováci volí nového prezidenta

Stanislav Šulc: Slabý versus cinklý. Kdo se na Slovensku nepostaví Robertu Ficovi?

Slováci vyrazili k volebním urnám a budou vybírat nástupce Zuzany Čaputové. Ta po prvotním nadšení roli významného hráče na domácím politickém kolbišti spíše nenaplnila. Což ostatně potvrdil i výsledek loňských voleb, kdy vyhrála „druhá strana“. Dvojice finalistů pak v tomto trendu bude pokračovat – Ivan Korčok je na to příliš osamocený a Peter Pellegrini příliš spojený s Robertem Ficem.

Přečíst článek

Peter Pellegrini

Pohľad Kataríny Krajčovičovej: Pellegríniho drtí priestor medzi dvoma mlynskými kameňmi

Prebiehajúce voľby na Slovensku ukazujú stret hodnôt. Na jednej strane vlastenecký tábor, ktorý smeruje na východ a druhý, ktorý smeruje k spolupráci k Bruselu a na západ. Pokračuje tým naladenie spred parlamentných volieb, ktoré prebehli v septembri 2023. Ivan Korčok svoje miesto zaujal. Jeho prezidentský protikandidát, súčasný predseda parlamentu Peter Pellegrini, to svoje stále hľadá. Alebo len behá medzi oboma tábormi, aby si nikoho nepoštval.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Peter Pellegrini zahajuje volební noc

Lukáš Kovanda: Mezinárodní investoři Pellegriniho vítězství přijmou pozitivně. Je pro EU i NATO

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme