Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Orbán: Maďarsko podporuje čínský mírový plán pro ukončení války na Ukrajině

Čínský prezident Si Ťin-pching a maďarský premiér Viktor Orbán
ČTK
 ČTK

Čína je jedním z pilířů nového světového řádu a Maďarsko podporuje její mírový plán pro Ukrajinu, řekl maďarský premiér Viktor Orbán po jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Budapešti. Oba politici dali také najevo, že jejich země prohloubí spolupráci. Podle Sia se vydají na „zlatou cestu“ v bilaterálních vztazích.

Reklama

Orbán na tiskové konferenci zase hovořil o „partnerství do každého počasí“, které oba státy spojuje, a také o tom, že se jejich vztahy prohloubí například v oblasti jaderné energetiky. Si pak zmínil další rozvoj ekonomických, obchodních, investičních a finančních vztahů.

FOTOGALERIE: Čínský prezident navštívil Budapešť

Čínský prezident v Maďarsku zakončí svou několikadenní návštěvu Evropy, při níž zavítal také do Francie a Srbska. Právě Srbsko a Maďarsko patří k evropským zemím s nejbližšími vztahy s Moskvou; s Pekingem budují partnerství v době, kdy mezi Evropskou unií a Čínou panuje napětí kvůli postoji k invazi ruských vojsk na Ukrajinu či kvůli obchodním neshodám.

Peking navzdory Ruskem vyvolané válce Moskvu nepřímo podporuje, když jí mimo jiné poskytuje velké množství strojů, mikroelektroniky či technologií využitelných pro drony a řízené střely. Také na diplomatické frontě ruskou invazi do sousední země zásadně nekritizuje a požaduje mírovou konferenci, s níž bude souhlasit Kyjev i Moskva.

Nizozemský premiér Mark Rutte

Nový šéf NATO? Češi mají jasno. Podporujeme Rutteho, uvedl Lipavský

Česko podporuje kandidaturu dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho na post generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) to řekl v rozhovoru pro Blesk. Současný šéf aliance Jens Stoltenberg ve funkci skončí 1. října.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin: Západ zapomněl na roli Sovětského svazu při porážce nacistického Německa

Rusko udělá vše pro to, aby se vyhnulo globální konfrontaci, ale nedovolí nikomu, aby jej ohrožoval. Účastníkům tradiční vojenské přehlídky k připomínce porážky nacistického Německa to řekl ruský prezident Vladimir Putin. Zatímco po Rudém náměstí pochodovali vojáci, ruská vojska tlačí na frontovou linii na Ukrajině, kde Rusko svou invazí v roce 2022 rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od roku 1945.

Přečíst článek

Reklama

Související

Čínská státní vlajka s Budínským hradem v pozadí vlaje v Budapešti (středa 8. května 2024)

OBRAZEM: Si v Budapešti. Město obsadili záhadní muži s červenými čepicemi. Vidět byly i protesty za Tibet

Přečíst článek
Čínská expanze v Orbánově spřáteleném Maďarsku. Postaví továrnu za miliardy

Čínská expanze v Orbánově spřáteleném Maďarsku. Huayou postaví továrnu za miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme