Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Stanislav  Šulc

Stanislav Šulc

Tvůrce obsahů na newstream.cz. stanislav.sulc@newstream.cz

články autora

Mexický malíř Bodco Sodi vystavuje v DSC Gallery

Mexičan Bosco Sodi vystavuje v Praze hypnotická díla připomínající krajinu Marsu

Temně rudá hmota připomínající hlínu, tu nadýchanější, jindy udusanější, připomínají obrazy Bosca Sodiho, které v rámci výstavy Transmutation představil v pražské galerii DSC. Jedná se o jednoho z nejvýznamnějších světových umělců, kteří letos v Praze vystavují.

Přečíst článek
Srbský prezident Aleksandar Vučić a vlastník společnosti Mattoni 1873 Alessandro Pasquale na otevření nové linky společnosti Knjaz Miloš v Srbsku

Mattoni posiluje na evropském trhu. V Srbsku investovala tři čtvrtě miliardy do nové linky

Společnost Mattoni 1873 vlastněná rodinnou Pasqualových výrazně posiluje na evropském trhu. Letos plně ovládla srbskou společnost Knjaz Miloš, ta nyní otevřela novou linku ve městě Aranđelovac. Celková investice se vyšplhala na 28,5 milionu eur, tedy téměř tři čtvrtě miliardy korun. „Zde vyráběné produkty mimo jiné zamíří na trhy v Evropské unii, konkrétně do Bulharska a Maďarska,“ uvedl pro newstream.cz vlastník Mattoni 1873 Alessandro Pasquale. Slavnostního spuštění nové linky se zúčastnil i srbský prezident Aleksandar Vučić.

Přečíst článek

Donald Trump pro Bloomberg: Jako prezident zavedu cla pro veškerý dovoz

Případné vítězství Donalda Trumpa ve volbách amerického prezidenta odnesou čeští exportéři. Trump totiž v rozhovoru pro agenturu Bloomberg potvrdil, že v případě zvolení bude jedním z klíčových opatření jeho ekonomické politiky zavedení cla na veškeré zboží dovezené na americký trh. „Pro čínské zboží by to bylo 60procentní clo, pro ostatní státy 10 procent,“ uvedl Trump. Republikánský kandidát se zároveň netají tím, že cílem tohoto opatření je přesun co nejvíc výroby a firem na území USA. „Kdo bude tady, nebude muset clo platit,“ dodal Trump.

Přečíst článek
Případné dělení Googlu naznačí budoucí vztah demokracie a globálních firem

Stanislav Šulc: Případné dělení Googlu naznačí budoucí vztah demokracie a globálních firem

Spekuluje se o tom již několik let, zároveň jde o mimořádně citlivou otázku. Má americká justice požadovat radikální zásah proti Googlu v rámci boje proti monopolům? Nyní se schyluje k rozhodnému kroku, který by potvrdil, jak se bude nejmocnější stát světa v budoucnu chovat vůči nejmocnějším firmám světa. A ukáže tak i možnou cestu pro zbytek světa včetně Česka, pro něž je případný střet s globálními hráči příliš velkým soustem.

Přečíst článek
Ženy investorky - ilustrační foto

Ve světě roste nejistota. Státy i lidé musejí změnit investiční myšlení, radí odborníci

Stát i jeho občané mají jedno společné. Stále více řeší, jak se postarat o peníze a jak zabránit tomu, aby inflace dramaticky snížila jejich hodnotu. A oba to dělají možná pro někoho paradoxně ze stejných důvodů – chtějí zůstat relevantními i pro další roky. A třetí paralela mezi státem a běžnými lidmi je také v jediném správném léku na to, jak toto dilema řešit – jsou jím investice. Dlouhodobé, promyšlené, s vizí. Jak toho ale docílit ve světě, v němž roste nejistota? Text vyšel v tištěném magazínu Newstream CLUB.

Přečíst článek
Spoluzakladatel aplikace VOS Health

Úspěšný vývojář aplikací Jiří Diblík: Nyní zacílíme na americké investory

Jak se udržovat v psychické kondici? A jak v tom mohou pomoci moderní technologie? Odpověď nabízí dva z největších talentů české startupové scény Jiří Diblík a Ondřej Kopecký. Společně vyvinuli aplikaci VOS Health, která sklízí globální úspěch, zařadila se mezi nejúspěšnější aplikace pro iPhone a celosvětově ji používají miliony lidí, kterým zlepšuje duševní pohodu. Kde se nápad na aplikaci objevil? A jaké rozdíly jsou například mezi americkými a českými uživateli a San Franciskem a Prahou? Celý rozhovor s Jiřím Diblíkem, o kterém ještě hodně uslyšíte, najdete v tištěném magazínu Newstream CLUB.

Přečíst článek
Formule 1 má nového sponzora - luxusní impérium LVMH

Louis Vuitton ovládl F1. Na deset let bude hlavním partnerem místo Rolex

Přibližně miliardu dolarů má hodnotu nejnovější deal ve sponzoringu závodů Formule 1. Francouzský luxusní konglomerát LVMH se stal hlavním partnerem seriálu na následujících let, přičemž nahradil neméně slavnou značku Rolex. Podle agentury Bloomberg chce majitel LVMH sponzoring využít pro posílení značek Louis Vuitton, Moët Hennessy a TAG Heuer.

Přečíst článek
Akcie v dlouhodobém horizontu rostou

Kamil Bednář z BHS: Čas jsou procenta

Éra klidu, éra růstu, éra pádu, éra nejistot. Inflace, válka, růst, propad. Investoři za poslední dekádu prožili na kapitálových trzích všechny situace. Rok 2022 dokonce z hlediska investic patřil k nejsložitějším v historii, protože v záporu skončily jak investice do akcií, tak i do dluhopisů. A to se dlouhé dekády nestalo. Přesto i v roce 2022 bylo možné investované prostředky pozitivně zhodnotit, jak ukazuje příběh Kamila Bednáře, portfolio manažera BHS Asset Managementu. „Základem je jasná strategie, díky níž se můžete oprostit od panických zásahů do portfolia. To je hlavní rozdíl mezi profesionálními správci majetku a drobnými investory,“ myslí si.

Přečíst článek
Mark Zuckerberg uvádí prototyp chytrých brýlí Orion

Zuckerberg se vydrápal mezi nejbohatší muže světa. Akcie Facebooku jsou na rekordu díky AI a chytrým brýlím

Nikdo letos nebohatne tak rychle jako zakladatel sociální sítě Facebook. Jmění Marka Zuckerberga už nabobtnalo o více než 70 miliard, poprvé se hodnota jeho majetku přehoupla přes hranici 200 miliard dolarů a nadále stoupá. A to vše díky růstu ceně akcií Meta Platforms, které jsou na rekordu. Důvod? Paradoxně i to, co před dvěma lety Zuckerbergovu firmu poslalo do pekla.

Přečíst článek
Jan Lipavský, ministr zahraničí

Stanislav Šulc: 1. říjen 2024. Nejpolitičtější den za dlouhá léta. A také start ostré kampaně na příští volby

V české politice se v průběhu pouhých několika hodin odehrála celá řada příběhů, které budou mít vliv na výsledek příštích voleb. A některé z těch příběhů zdaleka neskončily.

Přečíst článek
Peter Thiel

Peter Thiel opět větří budoucnost. Chce uspět v revoluční jaderné technologii

Zatímco Češi chtějí masivně investovat do konvenční jaderné energie, inovátoři ze Silicon Valley už jdou dál. Proslulý investor a přítel Elona Muska Peter Thiel prostřednictvím svého fondu Founders podpořil start-up pracující na vývoji moderního jaderného paliva pro malé, takzvaně modulární reaktory. Důvodem je snaha urychlit vývoj nových energetických zdrojů, které mají naplnit enormně rostoucí požadavky technologického sektoru.

Přečíst článek
MUDr. Karolína Velebová

Lékařka olympioniků Karolína Velebová: Smiřme se s tím, že stárneme

Patří k nejlepším lékařkám pohybového aparátu u nás. A když se některému vrcholovému sportovci něco přihodí, pravděpodobně skončí v její ordinaci. Karolína Velebová založila kliniku Body Solution Clinic. Jak těžké je v Česku podnikat v oblasti zdravotní péče? A proč může být podzim velmi nebezpečný pro amatérské sportovce? Na to odpovídá prestižní lékařka v rozhovoru pro magazín Newstream CLUB.

Přečíst článek
Aleš Michl, guvernér ČNB

Stanislav Šulc: ČNB pokračuje v hladkém přistání. Bude to stačit na oživení ekonomiky?

Česká národní banka podle očekávání snížila úrokové sazby. Pokračuje tak v hladkém přistání, tedy v postupném rozvolňování měnové politiky. Potvrzuje zároveň, že je pro její rozhodování stále více důležitý růst ekonomiky a nikoli boj proti přebujelé inflaci, který je, zdá se, skutečně již dobojovaný.

Přečíst článek

Rolex prodává vlastní hodinky z druhé ruky. Dráž než nové

Luxusní sektor v posledních měsících zažívá nevídané turbulence. Tržby některých společností klesají, naopak jiné nestíhají vyrábět a mohou výrazně zvyšovat ceny. A pak tu je Rolex, který se rozhodl k nečekanému kroku. Kvůli rostoucí poptávce vstoupil výrobce luxusních hodinek do segmentu secondhandového prodeje.

Přečíst článek
Obálka magazínu Newstream CLUB 5

Vychází podzimní Newstream CLUB. S Radimem Paříkem, Christinou Meinl nebo Lubomírem Typltem

Jak zůstat relevantní i v nadcházejících letech? Jak se udržet v kondici a jak vytvářet dlouhodobou hodnotu? Nejdůležitější témata současnosti pohledem řady významných osobností českého byznysu, veřejného dění i umění nabízí podzimní magazín Newstream CLUB. Radim Pařík vysvětluje, proč je vyjednávání novou dovedností pro 21. století a Christina Meinl, dědička slavného kávového impéria připomíná, jak je v byznysu důležité neustále se adaptovat.

Přečíst článek

News box

Mediální agentura Médea je z rozhodnutí pražského městského soudu v úpadku. Firma napůl vlastněná podnikatelem Janem Čermákem a jejím zakladatelem Jaromírem Soukupem musí do deseti dnů sestavit a odevzdat insolvenčnímu správci doplněné seznamy svého majetku a závazků. O rozhodnutí informoval web MediaGuru. O způsobu řešení úpadku soud nerozhodl.

Smír ve sporu o evidenci Babiše jako agenta StB označil Fiala za politický handl. Babiš se podle českého premiéra dohodl se spřátelenými slovenskými politiky, napsal Fiala na síti X. 

Číst více
Příslušníkům bezpečnostních sborů by se měl příští rok zvednout plat o pět procent, tedy zhruba o 1500 korun ve všech tarifních třídách. Po dnešním jednání se zástupci odborů to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Předseda Unie bezpečnostních složek (UBS) Aleš Lehký novinářům řekl, že požaduje zvýšení o 6,9 procenta, tedy zhruba o 2200 korun. Vláda minulý týden rozhodla o zvýšení platů vrcholných politiků a soudců právě o 6,9 procenta.
Z čela dozorčí rady firmy Tatra Trucks byla počátkem srpna odvolaná Denisa Materová, jejíž skupina Promet Group drží v automobilce 35procentní podíl. V čele rady stála od dubna. Na personální změnu upozornily Hospodářské noviny. Většinovým majitelem Tatry je zbrojařská skupina Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada. Web Seznam Zprávy (SZ) Byznys uvedl s odvoláním na nejmenované zdroje, že spor mezi akcionáři vznikl poté, co se Materové nelíbil obchod s ministerstvem obrany. Číst více
Praktičtí lékaři 👨‍⚕️👩‍⚕️  ruší svůj protest, který plánovali na konec října. Ministerstvo zdravotnictví upraví úhradovou vyhlášku, která rozděluje peníze na rok 2025, podle jejich požadavků. Po jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) to řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Číst více

Pražská burza v úvodu týdne stagnovala. Index PX posílil 💪 o 0,01 procenta na 1627,52 bodu. Pomohly mu hlavně akcie Monety a zbrojovky Colt. Nejvýraznější nárůst zaznamenaly akcie metalurgické společnosti Gevorkyan, které posílily o 0,78 procenta.

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že český expremiér Andrej Babiš byl v dokumentech někdejší československé tajné policie StB neoprávněně evidován jako její agent a s StB vědomě nespolupracoval. Úřad s Babišem uzavřel smír ve sporu o ochranu osobnosti týkající se neoprávněné evidence ve svazcích StB. Číst více
Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) dnes na mimořádném jednání odvolala z funkce předsedy představenstva Petra Witowského. Generálním ředitelem největší městské firmy zatím zůstává. V představenstvu skončili také Marek Kopřiva a Jiří Špička, kteří čelí obvinění z korupce. Místo Witowského rada zvolila Jiřího Pařízka, pětičlenné představenstvo tak zůstává usnášeníschopné. Číst více
Poptávka po amerických dolarech 💲se minulý týden prudce zvýšila 📈 a investoři očekávají, že zájem před blížícími se prezidentskými volbami v USA vydrží. S odkazem na data investiční banky JPMorgan Chase & Co to uvedla agentura Bloomberg. Obchodníci proti americké měně prodávali zejména australské a singapurské dolary, což je známkou toho, že se zajišťují vůči měnám spojeným s Čínou.
Viktor Orbán hledá cestu z krize na trhu s bydlením. V Budapešti téměř zečtyřnásobí daň z krátkodobých pronájmů obytných nemovitostí, které se uskutečňují například prostřednictvím internetové platformy Airbnb, píše Bloomberg. Číst více
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme