Reklama
Stanislav  Šulc

Stanislav Šulc

Tvůrce obsahů na newstream.cz. stanislav.sulc@newstream.cz

články autora

Telefony Apple budou nejspíš obsahovat AI od Googlu

Stanislav Šulc: Apple si pronajme umělou inteligenci od Googlu. Jde o opravdu velkou věc

Jako už poněkolikáté, Apple zaspal nástup technologie, která bude přelomová. Zatímco u vychytávek typu ohebného displeje to technologického giganta trápit nemusí, nástup AI v operačních systémech a kreativních nástrojích ho může zabolet poměrně razantně. I proto se podle zdrojů agentury Bloomberg domluvil s konkurenčním Googlem a bude využívat jeho model AI zvaný Gemini. Co lze očekávat? A proč to je jedna z nejdůležitějších technologických novinek roku?

Přečíst článek
Američané si Tik Tok velice oblíbili

Číňané musejí prodat americký TikTok. Miliardáři se již hlásí a je mezi nimi i Trumpův ministr

Američtí legislativci finišují proces, na jehož konci zbudou čínské společnosti ByteDance vlastnící sociální síť TikTok jen dvě možnosti: buďto americký TikTok vypnou, nebo jej prodají. Bolestivé budou obě varianty, přesto pravděpodobnější je ta druhá. A TikTok v USA bude za několik měsíců provozovat někdo jiný. Kdo? První možní zájemci se již hlásí, protože jak ukazuje Mark Zuckerberg, Donald Trump a Elon Musk, kdo vlastní sociální síť, má docela zásadní vliv.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Rusko jde volit. Válečná putinomika funguje překvapivě skvěle

Volby v Rusku vyhraje stávající prezident Vladimir Putin. Reální protikandidáti buďto byli diskvalifikováni, nebo zemřeli za podezřelých okolností. Válka proti Západu Putinovi nahnala další body. A co je pro Putina neméně příznivé – Rusko ekonomicky nadále funguje. Válečná ekonomika totiž přináší pozitivní dopady pro obyvatele. Ale Rusko si zadělává na obří ekonomický problém pro dobu po Putinovi.

Přečíst článek

Inflace dovoluje ČNB snížit sazby radikálně. Proč to nejspíš neudělá a je to tak dobře?

Již za týden zasedne rada České národní banky a bude hodnotit dosavadní boj s inflací. A také to, jak nastaví sazby. O kolik je nakonec sníží?

Přečíst článek
Business breakfast Korporátní dluhopisy se zúčastnil Petr Koblic (BCPP), Martin Aschenbrenner (PRK Partners), Martin Kujal (J&T Investiční společnost) a Martin Dočekal (Dluhopisář.cz). Akci moderovala Eva Čerešňáková.

Zájem o dluhopisy roste na straně investorů i firem. Letošek může být rekordní

Klesající úrokové sazby a možnost zafixovat si solidní výnos na několik let je hlavním lákadlem dluhopisů pro investory. Shodli se na tom odborníci z dluhopisového trhu, kteří se zúčastnili business breakfast na téma Korporátní dluhopisy, kterou v galerii Café Louvre uspořádal byznysový portál newstream.cz. Zájem o dluhopisové financování pak mezi firmami značně roste.

Přečíst článek
DIP na vlastní kůži. Jak si založit státem podporovanou investici?

DIP na vlastní kůži. Jak si založit státem podporovanou investici

Dlouhodobý investiční produkt představuje prozatím největší pokus vlády podporovat mezi Čechy dlouhodobé investice, ideálně na stáří. A také jde o první krok k jakési budoucí skutečné důchodové reformě, která bude počítat s podílem vlastních zdrojů na stáří, jak je to běžné například v USA či západní Evropě. Stát tak umožní lidem ročně investovat až 48 tisíc, které si budou moci odepsat z daní. A zaměstnavatelům nabízí možnost přidat dalších až 50 tisíc korun. Zde je krok za krokem návod, jak si DIP zřídíte.

Přečíst článek
Staronový CEO Disney mění byznys model zábavního kolosu.

Konec jedné éry. Disney končí s prodejem DVD a Blu-rayů. Radovat se může konkurenční Sony

Budoucnost Walta Disneyho je ve streamingu. I proto se jedna z nejvlivnějších mediálních skupin světa rozhodla k radikálnímu kroku – končí s prodejem DVD a Blu-rayů. Disneyovky na fyzických nosičích bude nově distribuovat konkurenční studio Sony, zatím v USA a Kanadě. Naopak oproti spekulacím si Walt Disney zatím ponechává televizní aktivity. Robert Iger, staronový CEO Disneyho tak potvrdil ochotu přicházet s radikálními změnami v byznys modelu firmy.

Přečíst článek

Neurolog Martin Tolar: Náš lék na Alzheimera skutečně funguje. Čistí mozek

Studoval v Česku, ale nejvyššího vzdělání dosáhl v Americe. „Bez byznysové školy v Michiganu bych nikdy nevybudoval Alzheon,“ říká lékař Martin Tolar, který je ze všech lidí na světě nejblíž funkčnímu a bezpečnému léku na Alzheimerovu nemoc. V závodě o tento lék byly největší farmaceutické firmy světa, včetně Pfizeru, kde Tolar léta pracoval. „Největší překvapení bylo, že jsme v tom závodě najednou zůstali téměř sami,“ dodává. Jak těžké bylo prosadit se v Americe? Jak chce léčit Alzheimera? A jak chce pomáhat Česku v pozitivním rozvoji? Odpovídá jeden z nejúspěšnějších Čechů současnosti.

Přečíst článek
Akcie výrobců čipů rostou nezdravě rychle

Nová bublina? Akcie výrobců čipů rostou nezdravě rychle

Nehrozí nová bublina na akciích firem produkujících čipy? Podle raketového nárůstu cen akcií společností Arm a Nvidia v posledních týdnech by se to mohlo zdát. Akcie společnosti Arm navíc nyní kolísají klidně i o desítky procent v rámci jediného obchodního dne. Vyplatí se nyní investovat do čipařských firem?

Přečíst článek
Alexandr Vondra: Příští parlament určitě znovu otevře zákaz spalovacích motorů

Alexandr Vondra: Příští parlament určitě znovu otevře zákaz spalovacích motorů

Patří k nejvýraznějším českým tvářím v Evropském parlamentu a po prvním, jak on sám říká „překvapivým“ zvolení se bude Alexandr Vondra ucházet o české hlasy jako lídr kandidátky vládní koalice Spolu. A jako takový zcela jistě bude patřit k vůdčím postavám příštího parlamentu. „Hlavními tématy voleb bude bezpečnost a pak sociální a ekonomické dopady Green Dealu,“ myslí si místopředseda ODS. Co považuje za své hlavní úspěchy na evropské půdě? A jak může Evropa uspět v sílící globální konkurenci?

Přečíst článek
Ženy investorky - ilustrační foto

Paradox roku 2024: Ekonomika poroste, na akciích se to ale nemusí projevit

První týdny roku přinesly hned několik konferencí, na nichž místní i zahraniční investoři představovali své vize pro úspěšnou skladbu portfolia pro letošní rok. Oproti roku předchozímu, který přinesl mnohdy rekordní nárůsty oproti očekávání, by letošek mohl přinést stabilnější investiční klima. Ale nejspíš také menší výnosy.

Přečíst článek
Blackstone plánuje nákup L’Occitane

Stanislav Šulc: Blackstone plánuje nákup L’Occitane. Špatná zpráva pro drobné investory

Známý výrobce kosmetiky L’Occitane se nejspíš již brzy stane plně soukromou společností. Výkup akcií chystá investiční kolos Blackstone společně se šéfem správní rady L’Occitane Reinoldem Geigerem, který byl dosavadním největším akcionářem firmy. Pokud se tak skutečně stane, půjde o další příběh známé firmy, která odejde z burzy. Těchto příběhů přitom v posledních letech výrazně přibývá, což má dopad na investiční příležitosti běžných investorů.

Přečíst článek
Miroslava Kučeráková z J&T Wine Fund

Miroslava Kučeráková se stará Patriku Tkáčovi o vína. Teď fond otevřeli i pro veřejnost

J&T otevírá nový fond, který investorům nabízí investovat do těch nejkvalitnějších vín. Jeho hlavním motorem je Miroslava Kučeráková, která se o vinařské aktivity Patrika Tkáče stará již od jejich počátků. „Proinvestovali jsme již více než tři a půl milionu eur a v současnosti máme ve fondu již více než devět tisíc lahví,“ prozrazuje Miroslava Kučeráková v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek
Italská premiérka Giorgia Meloniová

Jak na dluh? Češi škrtají, Italové žádají občany, aby skupovali dluhopisy

Se zajímavou prosbou předstoupila před občany italská premiérka Giorgia Meloniová. Žádá, aby zejména zástupci střední třídy nakoupili italské dluhopisy. Dosavadní korporátní držitelé italského dluhu se totiž cenných papírů zbavují. Na rozdíl od českého boje s dluhem, který se nese na vlně škrtů, ten italský podle Bloombergu povede k masivnímu nárůstu zadlužení země v dalších dekádách.

Přečíst článek
Smršť rychlých zpráv o propouštění ve velkých firmách nebere konce

Stanislav Šulc: A je to tady. Všichni propouštějí

Aktuální výsledková sezona přináší jednu poměrně znepokojivou informaci. Všude se propouští. Bez ohledu na dosavadní úspěchy, zisky, byznys model, napříč sektory i zeměmi. Propouštějí velké firmy i startupy. Co to znamená? Došly prachy.

Přečíst článek

News box

Ekologičtí aktivisté  obvinění z trestného činu poškození cizí věci se nemohou hájit svým politickým nebo filozofickým přesvědčením. S odkazem na rozhodnutí odvolacího soudu 👨‍⚖️ v Londýně o tom informovala agentura Reuters, podle které se tím zvyšuje pravděpodobnost, že bude odsouzeno více protestujících.
Elon Musk obhajuje své užívání ketaminu tím, že je to pro investory přínosné. Droga mu pomáhá zvládat "negativní chemický stav" podobný depresi, řekl šéf Tesly v dnes zveřejněném rozhovoru 🎤 s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem. 
Ministři zahraničí členských států EU dosáhli politické shody na nových sankcích vůči Rusku v reakci na nedávnou smrt ✝ ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného. Informoval o tom šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Detaily ohledně těchto sankcí mají být dojednány na pracovní úrovni a budou zveřejněny později.
Ve věku 93 let zemřel někdejší astronaut 🚀 americké NASA Thomas Stafford, který byl zapojený do programů Apollo a Gemini. Čtyřikrát letěl do vesmíru, z toho jednou na oběžnou dráhu Měsíce, a v roce 1975, v době vrcholící studené války, se ve vesmíru na palubách kosmických lodí Sojuz a Apollo 🤝 setkal se sovětskými kosmonauty. 
Komerční banka první den vyplatila 582 věřitelům Sberbank CZ prostřednictvím poboček 3,114 miliardy korun. 🏦 Drtivá většina zvolila osobní žádosti na pobočce před on-line žádostí, kde je nárok na celkovou výplatu do maximálně 100 000 korun. Číst více
Řecké úřady vyzvaly české cestovní kanceláře (CK) k registraci do systému kompenzací pro klienty, kteří se kvůli požárům museli loni v červenci evakuovat z ostrova Rhodos 🌅. Nyní CK čekají na další postup. Poškození turisté podle řecké vlády dostanou poukázku na sedmidenní pobyt na Rhodu mimo hlavní sezonu. Program by se v Česku mohl týkat zhruba 9️⃣0️⃣0️⃣ lidí.
Čistý zisk pojišťovny Uniqa v Česku a na Slovensku loni dosáhl 1,22 miliardy korun. ↘ Ve srovnání s předchozím rokem, kdy činil 1,45 miliardy korun, klesl o zhruba 230 milionů. Na pojistném vybrala pojišťovna v obou zemích přes dvacet miliard korun, o sedm procent víc než před rokem. 
Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská přijede 23. března do Prahy. Zúčastní se konference běloruské diaspory, otevření Kanceláře Běloruských demokratických sil v Praze nebo promítání dokumentu na festivalu Jeden svět.🤝 Sejde se také s politickými představiteli. 
Členské státy EU odsouhlasily zvýšení Evropského mírového nástroje (EPF) o pět miliard eur 💶(126 miliard korun), které budou určeny na vojenskou pomoc Ukrajině. Na vytvoření zvláštního fondu na pomoc Ukrajině v rámci EPF se dnes na jednání v Bruselu definitivně shodli unijní ministři zahraničí.
Kraj Vysočina podá žádost o vyplacení peněz ze zkrachovalé Sberbank příští pondělí. Zatím dostane 95 procent své pohledávky, která je i s úroky přes 2️⃣,5️⃣ miliardy korun. Očekává, že peníze bude mít od podání žádosti k dispozici do několika dnů, rozdělí je na účty u čtyř bank. 
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme