Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

volby - informace o tématu

Šéf ANO Andrej Babiš

Podpora ANO u voličů klesla, pohoršilo si i hnutí SPD

Volby do Sněmovny by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO, jeho podpora ale meziměsíčně klesla o čtyři procentní body na 34,5 procenta. Druhá by byla ODS s 16 procenty, třetí Piráti s 10,5 procenta.

Přečíst článek
„Pohřbívat“ Kaczyńského je ale předčasné

Karel Pučelík: Další bod pro Tuska. „Pohřbívat“ Kaczyńského je ale předčasné

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Konec šetření. Volby se blíží a rozdávání peněz z eráru je zpět

Přečíst článek
Peter Pellegrini zahajuje volební noc

Lukáš Kovanda: Mezinárodní investoři Pellegriniho vítězství přijmou pozitivně. Je pro EU i NATO

Vítězství Petera Pellegriniho ve slovenských prezidenských volbách přijmou mezinárodní investoři pozitivně, jako projev kontinuity základního směřování slovenské politické ceny. Pellegrini zdůrazňuje svoji preferenci, aby po volbách Slovensko „zůstalo silným členem Evropské unie i NATO.“ To je pro mezinárodní investory dostatečnou zárukou, že země pod jeho vedením neuhne z dosavadního kurzu. Pokud by zvítězil Ivan Korčok, ani tak by k žádnému úhybu, pochopitelně, nedošlo.

Přečíst článek
Jan Lipavský, ministr zahraničí

Fiala a Lipavský zmínili v gratulaci Pellegrinimu pokračování dobrých vztahů

Premiér Petr Fiala (ODS) pogratuloval Peteru Pellegrinimu k vítězství ve slovenských prezidentských volbách. Na síti X uvedl, že věří v další rozvíjení výborných a hlubokých vztahů mezi Českou republikou a Slovenskem. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) věří, že Pellegrini bude v nové pozici plně podporovat česko-slovenskou spolupráci a bude zárukou pevného zakotvení Slovenska v evropských a transatlantických strukturách. Prezident Petr Pavel pak věří, že s novým slovenským prezidentem navážou na tradici mimořádně dobrých sousedských vztahů a česká hlava státu bude se těšit na konstruktivní spolupráci.

Přečíst článek
Peter Pellegrini po sečtení třetiny okrsků průběžně vede

Nový slovenský prezident Pellegrini: Slovensko zůstane na straně míru, ne války

Peter Pellegrini se stal novým slovenským prezidentem. „Děkuji vám všem, co jste mi pomohli v kampani a jste tady nyní se mnou. Děkuji také koaličním partnerům Robertu Ficovi a Andreji Dankovi. Koalice bude fungovat dál. Budeme dál zlepšovat život všech lidí žijících na Slovensku,“ uvedl čerstvě zvolený prezident Peter Pellegrini.

Přečíst článek
Vítěz slovenských prezidentských voleb

Peter Pellegrini ovládl prezidentské volby na Slovensku. Pomohla mu vyšší volební účast

Slovenské prezidentské volby skončily. Sečteno je 99 procent volebních okrsků. Peter Pellegrini aktuálně má necelých 54 procent hlasů a stane se příštím slovenským prezidentem. Volební účast přesáhla 60 procent, je tedy výrazně vyšší než při minulých prezidentských volbách. Pellegrini slíbil, že bude prezidentem všech. Ivan Korčok uznal porážku, pogratuloval vítězi voleb. Zároveň ale přiznal, že je z výsledku voleb upřímně zklamaný a rozčarovaný.

Přečíst článek
Peter Pellegrini

Pohľad Kataríny Krajčovičovej: Pellegríniho drtí priestor medzi dvoma mlynskými kameňmi

Prebiehajúce voľby na Slovensku ukazujú stret hodnôt. Na jednej strane vlastenecký tábor, ktorý smeruje na východ a druhý, ktorý smeruje k spolupráci k Bruselu a na západ. Pokračuje tým naladenie spred parlamentných volieb, ktoré prebehli v septembri 2023. Ivan Korčok svoje miesto zaujal. Jeho prezidentský protikandidát, súčasný predseda parlamentu Peter Pellegrini, to svoje stále hľadá. Alebo len behá medzi oboma tábormi, aby si nikoho nepoštval.

Přečíst článek
Korčok nebo Pellegrini? Slováci volí nového prezidenta

Stanislav Šulc: Slabý versus cinklý. Kdo se na Slovensku nepostaví Robertu Ficovi?

Slováci vyrazili k volebním urnám a budou vybírat nástupce Zuzany Čaputové. Ta po prvotním nadšení roli významného hráče na domácím politickém kolbišti spíše nenaplnila. Což ostatně potvrdil i výsledek loňských voleb, kdy vyhrála „druhá strana“. Dvojice finalistů pak v tomto trendu bude pokračovat – Ivan Korčok je na to příliš osamocený a Peter Pellegrini příliš spojený s Robertem Ficem.

Přečíst článek
Slovenský spisovatel Jozef Karika

Spisovatel Jozef Karika: Slováci jsou zakletí v temném koloběhu, který těžko prolamují

Spisovateli Jozefu Karikovi, který patří k nejúspěšnějším slovenským autorům, vyjde na podzim v češtině kniha Černý rok. Je to druhý díl trilogie Černý kruh, jejíž první část Černá hra, oceněná cenou literární kritiky Zlaté pero, se v českém překladu objevila v roce 2016. Trilogie mapuje nálady a vývoj slovenské společnosti od roku 1989 až po současnost.

Přečíst článek
Donald Trump

Karel Pučelík: Z prezidenta hokynářem. Trump prodá všechno, sociální síť i „vlastní“ Bibli

Patrně žádná prezidentská kampaň se v USA neodehrávala v takto bizarních kulisách jako ta letošní. Trumpovy snahy o získání peněz na umoření gigantické pokuty jsou toho důkazem. Třeba vstup jeho sociální sítě na burzu je sice prazvláštní, ale nejspíš mu alespoň trochu peněz přinese.

Přečíst článek
Prezidentský kandidát Donald Trump

Trump začal splácet svůj trest. Soudům podal ručení za 175 milionů dolarů

Uchazeč o křeslo v Bílém domě a exprezident Donald Trump poskytl newyorským soudům ručení za 175 milionů dolarů (přes čtyři miliardy korun), část vyměřeného trestu v případu systematického zveličování majetku ve snaze podvádět banky a pojišťovny, uvedl server CNN. Pokud by tak Trump neučinil, newyorské úřady by mohly začít zabavovat jeho majetek a žádat banky o zmrazení jeho účtů.

Přečíst článek
Donald Trump

Trump čelí kritice. Sdílel fotku se svázaným Bidenem

Bývalý americký prezident Donald Trump čelí od demokratů kritice za podněcování k politickému násilí poté, co sdílel fotografii se svázaným prezidentem Joem Bidenem, píše americký tisk. Trump a Biden se pravděpodobně utkají v letošních prezidentských volbách. Mluvčí Trumpovy kampaně kritiku odmítl a uvedl, že demokraté používají v boji proti někdejšímu prezidentovi justici.

Přečíst článek
Reklama

News box

Návrh rozpočtu vysokých škol pro příští rok počítá s navýšením o šest miliard korun. Na sociální síti to dnes uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Na vzdělávání na veřejných vysokých školách je nyní určeno 30,9 miliardy korun. Navýšení peněz pro vysoké školství potvrdila také předsedkyně České konference rektorů Milena Králíčková. 
Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil 🔥požár, se  zřítila, uvedl mluvčí 🚒 dánských hasičů. I přes zpevnění a pokus o stabilizaci ohořelých nosných stěn, se jich polovina propadla. Požár těžce poničil renesanční budovu ze 17. století, která přišla o svou vysokou věž i velkou část střechy. Při dnešním zřícení fasády nebyl nikdo zraněn, uvádějí dánské noviny Jyllands-Posten.
Pražský dopravní podnik 🚌obdržel předžalobní výzvu od společnosti Nové Holešovice, kterou založil spolu s firmami Karlín Group a CPI Property Group k rozvoji stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí, vedení metropole chce ze společnosti vystoupit. Ve výzvě vyčíslil advokát případnou škodu na 1,31 miliardy korun a vyzval k dodržení původní dohody
Spojené státy i po obnovení ropných sankcí vůči Venezuele 👍 umožní některým americkým a evropským ropným firmám pokračovat v obchodování se státní venezuelskou ropnou společností PDVSA. Udělování povolení budou vyhodnocovat případ od případu, napsal americký deník The Wall Street Journal (WSJ).
Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 🔟 ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, citovaný médii. Houfnice Bohdana se podle dostupných informací montují na podvozky české automobilky Tatra.
Pražský magistrát koupí budovu v Holešovicích a přestaví ji na 🏫 střední školu, zřejmě gymnázium. Objekt v ulici U Pergamenky nabídne zhruba 520 míst pro žáky, a navýší se tak kapacita středních škol v Praze. Schválili to dnes pražští zastupitelé. 
Spojené státy a Británie dnes rozšířily své protiíránské 📜 sankce v reakci na víkendový vzdušný útok Teheránu na Izrael. Americké ministerstvo financí novými postihy míří na 16 jednotlivců a dva subjekty napojené na výrobu dronů, které byly při útoku použité. Londýn cílí na několik vojenských organizací a osob s vazbami na výrobu bezpilotních letounů i raket, napsala agentura AP.
Průměrné nájemné v České republice v prvním čtvrtletí 📈 vzrostlo mezičtvrtletně o procento na 295 korun za metr čtvereční. Nejvýznamněji vzrostlo nájemné v Olomouci o 4,3 procenta a o 3,1 procenta v Hradci Králové. Naopak propad cen pronájmů byl zaznamenán v Karlových Varech o 1,8 procenta, v Liberci o 1,2 procenta a v Jihlavě o necelé procento.
Zájem o obnovitelné zdroje energie v Česku dál 📈 roste, což se projevilo i v počtu žádostí o dotace. Počet žádostí o dotaci na fotovoltaiku stoupl v prvních třech měsících letošního roku meziročně téměř dvojnásobně, o desítky procent vzrostl i počet žádostí u tepelných čerpadel. Celkově bylo zatím podáno téměř 47 tisíc žádostí. 
Pražský dopravní podnik (DPP) vypsal tendr s předpokládanou hodnotou zhruba 8️⃣6️⃣ miliard korun bez DPH na nákup automatizovaných vlakových souprav určených pro linky metra C a D. Součástí zakázky budou také další potřebné technologie a úpravy stanic a dep. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil vedoucí komunikačního odboru DPP Daniel Šabík.  Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme