Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Peter Pellegrini ovládl prezidentské volby na Slovensku. Pomohla mu vyšší volební účast

Vítěz slovenských prezidentských voleb
ČTK

Slovenské prezidentské volby skončily. Sečteno je 99 procent volebních okrsků. Peter Pellegrini aktuálně má necelých 54 procent hlasů a stane se příštím slovenským prezidentem. Volební účast přesáhla 60 procent, je tedy výrazně vyšší než při minulých prezidentských volbách. Pellegrini slíbil, že bude prezidentem všech. Ivan Korčok uznal porážku, pogratuloval vítězi voleb. Zároveň ale přiznal, že je z výsledku voleb upřímně zklamaný a rozčarovaný.

Reklama

Předseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini, který je spojencem premiéra Roberta Fica, v rozhodujícím druhém kole slovenských prezidentských voleb vede s téměř 54 procenty hlasů před diplomatem Ivanem Korčokem se 46 procenty. Sečteny jsou hlasy z více než 99 procent volebních místností. V prvním kole voleb hlavy státu, které se konalo před dvěma týdny, Korčok, podporovaný opozicí, ve zhruba tomto stadiu sčítání hlasů strhl vedení na svou stranu.

Podívejte se, jak probíhaly prezidentské volby na Slovensku

„Volby vyhrál Peter Pellegrini. Ivan Korčok už ho nemůže předstihnout,“ napsal na svém webu deník Sme. Příštím slovenským prezidentem bude Pellegrini, napsal v titulku.

V Pellegriniho volebním štábu v bratislavské restauraci Aušpic provázel zatím ještě neúplné výsledky jásot a potlesk. „Pelle na hrad, Pelle na hrad!“ skandovali kandidátovi spolupracovníci, než zazpívali slovenskou hymnu.

Ivan Korčok uznal porážku, pogratuloval vítězi voleb Peteru Pellegrinimu. Zároveň ale přiznal, že je z výsledku voleb upřímně zklamaný a rozčarovaný. Zároveň vyjádřil přání, aby Peter Pellegrini byl prezidentem v souladu se slovenskou Ústavou. „Vítězem se stala strana, která mě označila za kandidáta války. Tohle vám nezapomenu. Opakuji: toto vám nezapomenu,“ uvedl Korčok.

Mario Glos - CEO realitní skupiny MGM a 4sale.sk a člen Národní asociace realitních kanceláří Slovenska

Vítězství Pellegriniho? Obávám se ovládnutí Slovenska vládní koalicí, říká šéf realitní skupiny MGM

Slovensko si volí svého nového prezidenta. O post hlavy státu usilují dva zcela rozdílní kandidáti. Diplomat Ivan Korčok a Peter Pellegrini propojený s Robertem Ficem. Právě druhý jmenovaný vzbuzuje obavy u mnohých. „Jako určitou hrozbu vidím například v možnosti zmírňování a promíjení trestů, paralelně s předchozími kauzami současné vládní koalice,“ říká k aktuálním volbám šéf realitní skupiny MGM a člen Národní asociace realitních kanceláří Slovenska Mário Glos.

Přečíst článek

Státní volební komise během dne informovala, že dvě z více než 5900 volebních místností byly ráno otevřeny oproti plánu o pět minut později. Kvůli tomu se tam hlasování o tuto dobu prodloužilo.

Korčok o prezidentský úřad usiloval jako občanský kandidát s podporou opozičních stran. Pellegriniho zase podpořily také zbylé dvě vládní strany.

Úřadující slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se o znovuzvolení neucházela. Její pětiletý mandát skončí v polovině června.

Korčok nebo Pellegrini? Slováci volí nového prezidenta

Stanislav Šulc: Slabý versus cinklý. Kdo se na Slovensku nepostaví Robertu Ficovi?

Slováci vyrazili k volebním urnám a budou vybírat nástupce Zuzany Čaputové. Ta po prvotním nadšení roli významného hráče na domácím politickém kolbišti spíše nenaplnila. Což ostatně potvrdil i výsledek loňských voleb, kdy vyhrála „druhá strana“. Dvojice finalistů pak v tomto trendu bude pokračovat – Ivan Korčok je na to příliš osamocený a Peter Pellegrini příliš spojený s Robertem Ficem.

Přečíst článek

Reklama

Související

Peter Pellegrini

Pohľad Kataríny Krajčovičovej: Pellegríniho drtí priestor medzi dvoma mlynskými kameňmi

Přečíst článek
Korčok nebo Pellegrini? Slováci volí nového prezidenta

Stanislav Šulc: Slabý versus cinklý. Kdo se na Slovensku nepostaví Robertu Ficovi?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme