Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

TMR si jde na burzy pro miliardy. Chceme ozdravit firmu, říká Igor Rattaj

Igor Rattaj, zakladatel společnosti TMR
Newstream Michal Nosek
Michal Nosek

Slovenská skupina Tatry mountain resorts (TMR), která provozuje lyžařské areály a dalších atrakce ve střední Evropě včetně České republiky, vydá nové akcie. Díky nim by mohla získat nový kapitál až za 120 milionů eur (tři miliardy korun). Tyto peníze firma plánuje použít ke snížení dluhu a k dalšímu rozvoji.

Reklama

Valná hromada schválila emisi zhruba 6,3 milionu nových akcií. Ty mají být určeny pro stávající i případné nové investory.

Společnost TMR je lídrem v provozování horských středisek, zábavních parků a poskytování turistických služeb ve střední a východní Evropě. Její portfolio obsahuje významná horská střediska, zábavní parky, golfová hřiště a hotely v na Slovensku, v Česku, Rakousku a Polsku. Její akcie jsou obchodovány na burzách v Praze, Bratislavě a Varšavě. TMR nyní zve své akcionáře na valnou hromadu, která projedná několik zásadních bodů. 

„Připravujeme burzovní navýšení kapitálu. Chceme tak zdvojnásobit vlastní kapitál, abychom mohli vyplatit dluhy. Ty nám po covidu narostly. Firmu bychom tak ozdravili, aby byla schopná vyplácet dividendu, a aby byla hodna toho být na burze,“ uvedl už dříve pro newstream.cz zakladatel a předseda představenstva společnosti TMR Igor Rattaj. 

Zásah od covidu

TMR výrazně zasáhla covidová pandemie, kdy byla horská středisky i aquaparky zavřené. V současné době tak dává devadesát procent svého zisku na splácení dluhu. Proto jí nezbývá moc peněz na rozvoj, natož výplatu dividendy. 

„Cíl úpisu je TMR zatraktivnit a některé investory již máme předjednané. Chceme upsat nové akcie na 120 milionů euro, tedy 3 miliardy korun, což je poměrně velká suma,“ říká.  

Část peněz mají investovat stávající akcionáři a přijdou i noví. „Doufám, že to bude úspěšný úpis na burzách v Praze, Varšavě a Bratislavě,“ popisuje možnost zvýšení základního kapitálu šéf firmy. Dalšími body hlasování valné hromady budou ohledně změn stanov společnosti, členů dozorčí rady a pravidel odměňování managementu

Hrubý provozní zisk (EBITDA) společnosti v loňském fiskálním roce, což je do konce října 2023, vzrostl o 76 procent na 59,4 milionu eur. Výnosky stouply o 42,6 procenta na 188,4 milionu eur. Celkový dluh skupiny k 31. říjnu pak činil 379,15 milionu eur.

Ještěd

Rattajova TMR skončila loni v miliardové ztrátě a koupila alpské středisko

Slovenský miliardář Igor Rattaj sečetl ztráty z covidových lockdownů. Jeho firma Tatry mountain resorts (TMR), která provozuje lyžařské areály ve střední Evropě včetně Česka, skončila loni ve ztrátě převyšující miliardu korun. Navzdory zhoršenému hospodaření ale přikoupila další alpské středisko Muttereralm v Rakousku.

Přečíst článek

Skiareál Špindlerův Mlýn v zimní sezóně představí nové sjezdovky

Skiareál Špindlerův Mlýn představí nové sjezdovky. Miliardář Rattaj investuje 300 milionů

V nejznámnějším krkonošském středisku, Špindlerově Mlýně, chystá společnost Melida, která patří do skupiny TMR miliardáře Igora Rattaje masivní investici. Nabídne dvě nové a dvě rozšířené sjezdovky, i modernější spůsob zasněžování.

Přečíst článek

Reklama

Související

Burzovní palác

Dobré čtvrtletí pražské burzy. Index PX posílil o více než sedm procent, propadl ČEZ

Přečíst článek
Burzovní palác

Impuls pro akcionáře. Společnost Gevorkian se přesune na hlavní trh pražské burzy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme