Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Peter Pellegrini - informace o tématu

Maďarský prezident Tamás Sulyok (vpravo) a jeho slovenský protějšek Peter Pellegrini

Slováci se postavili za Maďary. K bojkotu EU se nepřidáme, uvedl Pellegrini

Slovensko se nepřidá k bojkotu aktivit maďarského předsednictví v Radě Evropské unie, řekl slovenský prezident Peter Pellegrini při návštěvě Budapešti. Evropská komise v pondělí oznámila, že vzhledem k vývoji od začátku maďarského předsednictví plánuje na neformální jednání ministrů posílat místo eurokomisařů pouze vysoké úředníky.

Přečíst článek

„Černý den pro mediální prostor“. Slováci schválili kritizovaný zákon o televizi a rozhlasu

Přečíst článek
Slovenskou vládní stranu Hlas-SD po Pellegrinim povede Šutaj Eštok

Slovenskou vládní stranu Hlas-SD po Pellegrinim povede Šutaj Eštok

Slovenskou vládní stranu Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) povede po zvoleném prezidentovi země Peteru Pellegrinim podle očekávání její dosavadní generální manažer a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Rozhodl o tom sobotní sněm strany, na kterém Pellegrini oficiálně rezignoval na funkci jejího předsedy. Šutaj Eštok byl jediným kandidátem na nového šéfa Hlasu-SD, získal 750 z 795 platných hlasů delegátů.

Přečíst článek
Peter Pellegrini

Kovanda: Pellegrini investory neděsí. Slovensko si půjčuje výhodněji než za Čaputové

Slovensko uspořádalo první aukci dluhopisů po zvolení Petera Pellegriniho prezidentem. Od mezinárodních investorů si napůjčovalo celkem 681,5 milionu eur, tedy zhruba 17,3 miliardy korun. Přitom celková poptávka investorů byla ještě o více než 500 milionů eur vyšší. Aukce tak dopadla úspěšněji, než se čekalo.

Přečíst článek
Petr Hladík, ministr životního prostředí

Lidovci se bijí hlava nehlava

Premiér Petr Fiala a šéf hnutí ANO Andrej Babiš po vítězství Petera Pellegriniho v prezidentské volbě svorně doufají, že vztahy se Slovenskem se budou nadále co nejlépe rozvíjet. Svornost je to odsud potud. Fiala nejspíš vidí Pellegriniho jako možného soka slovenského premiéra Fica. Že nový slovenský prezident půjde Ficovi na ruku, si zase myslí Babiš. Je to padesát na padesát.

Přečíst článek
Peter Pellegrini

Karel Pučelík: Slovenské prezidentské volby ovládlo strašení válkou

Slovenské prezidentské volby vyhrál vládní kandidát Peter Pellegrini. Diplomata Ivana Korčoka, ze kterého odpůrci udělali „kandidáta války“, porazil s nečekaně velkým náskokem. I když Pellegrini působí umírněněji než Fico, premiérova koalice konsoliduje svou moc.

Přečíst článek
Peter Pellegrini

Pohľad Kataríny Krajčovičovej: Bude Pellegrini ako Petr Pavel?

Peter Pellegrini zavŕšil svoj politický hetrik. Bol premiérom, stále je ešte predsedom parlamentu a najnovšie i novozvoleným slovenským prezidentom. Podarilo sa mu ovládnuť tému týchto volieb a nastoliť ju ako potreboval. Tému bezpečnosti krajiny. Len jeho holubica mieru po vzlietnutí nevie bohužiaľ, na ktorý smer letieť. Ako Pellegrini vo svojich úvodných slovách povedal: „Treba sa pozerať na všetky svetové strany.“

Přečíst článek
Peter Pellegrini zahajuje volební noc

Lukáš Kovanda: Mezinárodní investoři Pellegriniho vítězství přijmou pozitivně. Je pro EU i NATO

Vítězství Petera Pellegriniho ve slovenských prezidenských volbách přijmou mezinárodní investoři pozitivně, jako projev kontinuity základního směřování slovenské politické ceny. Pellegrini zdůrazňuje svoji preferenci, aby po volbách Slovensko „zůstalo silným členem Evropské unie i NATO.“ To je pro mezinárodní investory dostatečnou zárukou, že země pod jeho vedením neuhne z dosavadního kurzu. Pokud by zvítězil Ivan Korčok, ani tak by k žádnému úhybu, pochopitelně, nedošlo.

Přečíst článek
Pellegrini a Fico na společné tiskové konferenci po vyhlášení výsledků prezidentských voleb

Politologové: Česko-slovenské vztahy se po vítězství Pellegriniho zásadně nezmění

Česko-slovenské vztahy se po vítězství Petra Pellegriniho ve slovenských prezidentských volbách pravděpodobně nezmění, míní politologové. Podle Jana Kubáčka se nyní vztahy zklidní a budou méně politizované. Zásadní změny neočekává ani Lubomír Kopeček z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Politolog Pavel Šaradín podotkl, že pouze nebudou natolik vřelé, jak je reprezentuje spojenectví českého prezidenta Petra Pavla a současné slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

Přečíst článek
Jan Lipavský, ministr zahraničí

Fiala a Lipavský zmínili v gratulaci Pellegrinimu pokračování dobrých vztahů

Premiér Petr Fiala (ODS) pogratuloval Peteru Pellegrinimu k vítězství ve slovenských prezidentských volbách. Na síti X uvedl, že věří v další rozvíjení výborných a hlubokých vztahů mezi Českou republikou a Slovenskem. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) věří, že Pellegrini bude v nové pozici plně podporovat česko-slovenskou spolupráci a bude zárukou pevného zakotvení Slovenska v evropských a transatlantických strukturách. Prezident Petr Pavel pak věří, že s novým slovenským prezidentem navážou na tradici mimořádně dobrých sousedských vztahů a česká hlava státu bude se těšit na konstruktivní spolupráci.

Přečíst článek
Peter Pellegrini po sečtení třetiny okrsků průběžně vede

Nový slovenský prezident Pellegrini: Slovensko zůstane na straně míru, ne války

Peter Pellegrini se stal novým slovenským prezidentem. „Děkuji vám všem, co jste mi pomohli v kampani a jste tady nyní se mnou. Děkuji také koaličním partnerům Robertu Ficovi a Andreji Dankovi. Koalice bude fungovat dál. Budeme dál zlepšovat život všech lidí žijících na Slovensku,“ uvedl čerstvě zvolený prezident Peter Pellegrini.

Přečíst článek
Vítěz slovenských prezidentských voleb

Peter Pellegrini ovládl prezidentské volby na Slovensku. Pomohla mu vyšší volební účast

Slovenské prezidentské volby skončily. Sečteno je 99 procent volebních okrsků. Peter Pellegrini aktuálně má necelých 54 procent hlasů a stane se příštím slovenským prezidentem. Volební účast přesáhla 60 procent, je tedy výrazně vyšší než při minulých prezidentských volbách. Pellegrini slíbil, že bude prezidentem všech. Ivan Korčok uznal porážku, pogratuloval vítězi voleb. Zároveň ale přiznal, že je z výsledku voleb upřímně zklamaný a rozčarovaný.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme