Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Peter Pellegrini - informace o tématu

Peter Pellegrini

Kovanda: Pellegrini investory neděsí. Slovensko si půjčuje výhodněji než za Čaputové

Slovensko uspořádalo první aukci dluhopisů po zvolení Petera Pellegriniho prezidentem. Od mezinárodních investorů si napůjčovalo celkem 681,5 milionu eur, tedy zhruba 17,3 miliardy korun. Přitom celková poptávka investorů byla ještě o více než 500 milionů eur vyšší. Aukce tak dopadla úspěšněji, než se čekalo.

Přečíst článek
Peter Pellegrini zahajuje volební noc

Lukáš Kovanda: Mezinárodní investoři Pellegriniho vítězství přijmou pozitivně. Je pro EU i NATO

Přečíst článek
Pellegrini a Fico na společné tiskové konferenci po vyhlášení výsledků prezidentských voleb

Politologové: Česko-slovenské vztahy se po vítězství Pellegriniho zásadně nezmění

Česko-slovenské vztahy se po vítězství Petra Pellegriniho ve slovenských prezidentských volbách pravděpodobně nezmění, míní politologové. Podle Jana Kubáčka se nyní vztahy zklidní a budou méně politizované. Zásadní změny neočekává ani Lubomír Kopeček z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Politolog Pavel Šaradín podotkl, že pouze nebudou natolik vřelé, jak je reprezentuje spojenectví českého prezidenta Petra Pavla a současné slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

Přečíst článek
Jan Lipavský, ministr zahraničí

Fiala a Lipavský zmínili v gratulaci Pellegrinimu pokračování dobrých vztahů

Premiér Petr Fiala (ODS) pogratuloval Peteru Pellegrinimu k vítězství ve slovenských prezidentských volbách. Na síti X uvedl, že věří v další rozvíjení výborných a hlubokých vztahů mezi Českou republikou a Slovenskem. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) věří, že Pellegrini bude v nové pozici plně podporovat česko-slovenskou spolupráci a bude zárukou pevného zakotvení Slovenska v evropských a transatlantických strukturách. Prezident Petr Pavel pak věří, že s novým slovenským prezidentem navážou na tradici mimořádně dobrých sousedských vztahů a česká hlava státu bude se těšit na konstruktivní spolupráci.

Přečíst článek
Peter Pellegrini po sečtení třetiny okrsků průběžně vede

Nový slovenský prezident Pellegrini: Slovensko zůstane na straně míru, ne války

Peter Pellegrini se stal novým slovenským prezidentem. „Děkuji vám všem, co jste mi pomohli v kampani a jste tady nyní se mnou. Děkuji také koaličním partnerům Robertu Ficovi a Andreji Dankovi. Koalice bude fungovat dál. Budeme dál zlepšovat život všech lidí žijících na Slovensku,“ uvedl čerstvě zvolený prezident Peter Pellegrini.

Přečíst článek
Vítěz slovenských prezidentských voleb

Peter Pellegrini ovládl prezidentské volby na Slovensku. Pomohla mu vyšší volební účast

Slovenské prezidentské volby skončily. Sečteno je 99 procent volebních okrsků. Peter Pellegrini aktuálně má necelých 54 procent hlasů a stane se příštím slovenským prezidentem. Volební účast přesáhla 60 procent, je tedy výrazně vyšší než při minulých prezidentských volbách. Pellegrini slíbil, že bude prezidentem všech. Ivan Korčok uznal porážku, pogratuloval vítězi voleb. Zároveň ale přiznal, že je z výsledku voleb upřímně zklamaný a rozčarovaný.

Přečíst článek
Peter Pellegrini

Pohľad Kataríny Krajčovičovej: Pellegríniho drtí priestor medzi dvoma mlynskými kameňmi

Prebiehajúce voľby na Slovensku ukazujú stret hodnôt. Na jednej strane vlastenecký tábor, ktorý smeruje na východ a druhý, ktorý smeruje k spolupráci k Bruselu a na západ. Pokračuje tým naladenie spred parlamentných volieb, ktoré prebehli v septembri 2023. Ivan Korčok svoje miesto zaujal. Jeho prezidentský protikandidát, súčasný predseda parlamentu Peter Pellegrini, to svoje stále hľadá. Alebo len behá medzi oboma tábormi, aby si nikoho nepoštval.

Přečíst článek
Korčok nebo Pellegrini? Slováci volí nového prezidenta

Stanislav Šulc: Slabý versus cinklý. Kdo se na Slovensku nepostaví Robertu Ficovi?

Slováci vyrazili k volebním urnám a budou vybírat nástupce Zuzany Čaputové. Ta po prvotním nadšení roli významného hráče na domácím politickém kolbišti spíše nenaplnila. Což ostatně potvrdil i výsledek loňských voleb, kdy vyhrála „druhá strana“. Dvojice finalistů pak v tomto trendu bude pokračovat – Ivan Korčok je na to příliš osamocený a Peter Pellegrini příliš spojený s Robertem Ficem.

Přečíst článek
Dalibor Martínek: Korčok, nebo Pellegrini? Čechům je to jedno. Hlavně, Slováci, postřílejte agresivní medvědy

Dalibor Martínek: Korčok, nebo Pellegrini? Čechům je to jedno. Hlavně, Slováci, postřílejte agresivní medvědy

Jméno Ivan Korčok, možná budoucí slovenský prezident, je v Česku úplně neznámé. Kdo že je tento Korčok, kterého si možná Slováci zvolí za prezidenta? Češi jsou zmatení, nikdo tu o něm nic neví. Kdo se o slovenské volby v Česku trochu zajímá, a není to moc lidí, hodí si jméno Korčok do Googlu. Možná to zní trošku přezíravě, na to byli Slováci vždy velmi citliví. Ale, bohužel, je to realita.

Přečíst článek
Mírným favoritem prezidentských voleb na Slovensku je Korčok

Slovensko čeká těsný souboj. Mírným favoritem prezidentských voleb je Korčok

Slovensko nadcházející víkend čeká druhé kolo prezidentských voleb. Jeho mírným favoritem je podle volebního modelu agentury NMS Market Research exministr zahraničí Ivan Korčok s podporou 51,7 procenta. Jeho soupeře a předsedu paramentu Petera Pellegriniho by volilo 48,3 procenta respondentů. Napsal to ve středu list Sme, který průzkum zadal.

Přečíst článek
Slováci volí nového prezidenta

Přetrvá mafiánský stát? Vítězství Pellegriniho by zaručilo beztrestnost pro Fica, píší Poláci

V prezidentských volbách na Slovensku se hraje o to, zda přetrvá mafiánský stát, napsal polský list Gazeta Wyborcza (GW). Vítězství Petera Pellegriniho, dávného stranického soudruha premiéra Roberta Fica, by vedlo k centralizaci moci podle maďarského vzoru, tvrdí list a dodává, že Pellegriniho vítězství by také nynější vládnoucí skupině zaručilo beztrestnost.

Přečíst článek
Peter Pellegrini

Lukáš Kovanda: Pellegrini si za každé euro v kampani „koupil“ skoro pět hlasů voličů

V prvním kole slovenských prezidentských voleb získal nejvíce hlasů Ivan Korčok. Celkem 958 393. Druhý Peter Pellegrini, další postupující do druhého kola, jich nasbíral 834 718. Z údajů na transparentních účtech obou kandidátů ale plyne, že Korčok za kampaň utratil násobně více než Pellegrini, byť organizace Transparency International zpochybňuje úplnost výdajů zachycených na účtu druhého z kandidátů.

Přečíst článek
Reklama

News box

Lídr opozičního hnutí SPD Tomio Okamura dnes využil práva přednostního vystoupení ve Sněmovně ke kritice 📜 unijního migračního paktu a vlády, kterou vinil v souvislosti s ním z vlastizrady. Okamura vystoupil před hlasováním o návrhu mimořádné schůze, na níž chce koalice projednat ve druhém čtení sporné uzákonění možnosti korespondenční volby pro české občany žijící v zahraničí. 
Polsko připravuje výstavbu bunkrů a zákopů na hranicích s Ruskem a Běloruskem. S odvoláním na ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysze o tom dnes informovala polská tisková agentura PAP. Výdaje na obranu se letos v Polsku zřejmě 📈 vyšplhají na rekord, avizoval už dříve kabinet premiéra Donalda Tuska.
Japonská automobilka Nissan Motor v uplynulém finančním roce téměř zdvojnásobila čistý zisk na 426,6 miliardy jenů (téměř 6️⃣4️⃣ miliard korun). Firma to dnes uvedla ve své výsledkové zprávě. Výsledky podpořil vyšší objem prodeje a slabší kurz jenu, který po přepočtu zvyšuje hodnotu zahraničních příjmů, uvedla agentura Kjódó.
Maďarsko a Čína podepíšou u příležitosti návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v zemi nejméně 1️⃣6️⃣ dohod o spolupráci, uvedl podle agentury Reuters maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Si přiletěl do Maďarska ve středu večer a dnes jej v Budapešti přivítal s vojenskými poctami jeho maďarský protějšek Tamás Sulyok.
Měnový výbor britské centrální banky dnes podle očekávání ponechal základní úrokovou sazbu beze změny na 5️⃣,2️⃣5️⃣ procenta, tedy na nejvyšší úrovni od roku 2008. Banka o tom informovala v tiskové zprávě. Uvedla, že pro zachování úroků se vyslovilo sedm členů výboru, zatímco dva členové hlasovali pro snížení o čtvrt procentního bodu. 
Ruský prezident Vladimir Putin 👍 souhlasil se stažením ruských sil a pohraničníků z některých částí Arménie na žádost Jerevanu. Uvedla to dnes agentura Interfax s odkazem na Putinova mluvčího Dmitrije Peskova.
Skupině Footshop, která se zaměřuje na prodej streetwearové obuvi a oblečení, v letošním prvním čtvrtletí 📈 vzrostly tržby meziročně o 31 procent na 318 milionů korun. Hrubá marže společnosti byla vyšší o 40 procent a činila 116 milionů korun. Zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) společnosti meziročně výrazně vzrostla na 26 milionů korun. 
Španělsko by se mohlo stát první velkou ekonomikou eurozóny, která jmenuje do čela své centrální banky ženu. Za hlavní favoritku na místo guvernérky je považována 👩 Montserrat Martínezová (49), současná viceprezidentka regulačního orgánu pro cenné papíry CNMV, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje.

Vietnamské ministerstvo zahraničí 👎 naštvalo Evropskou unii tím, že odložilo schůzku s nejvyšším představitelem EU o ruských sankcích, uvedla agentura Reuters. Schůzka by se měla konat v příštím týdnu v Hanoji a to před možnou návštěvou ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Spojené státy v prvním čtvrtletí překonaly Čínu a staly se 🥇 největším obchodním partnerem Německa. Vyplývá to z výpočtů agentury Reuters, které vycházejí z údajů spolkového statistického úřadu. Hodnota obchodu Německa s USA, tedy vývoz a dovoz dohromady, od ledna do března činila 63 miliard eur (1,6 bilionu korun), zatímco hodnota obchodu s Čínou dosáhla necelých 60 miliard eur.
Reklama
Reklama
Doporučujeme