Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slovensko - informace o tématu

Gazprom

Rusové žalují ČEZ. Arbitráž míří i na firmy ze Slovenska a Rakouska

Ruská plynárenská společnost Gazprom u ruského soudu zažalovala tři středoevropské podniky, vedle české energetické firmy ČEZ také Západoslovenskou energetiku (ZSE) a rakouskou OMV, uvedla to agentura TASS, podle které to vyplývá ze soudních spisů.

Přečíst článek

Slováci vybrali na nákup munice pro Ukrajinu desítky milionů. Cíl splnili za necelé dva dny

Přečíst článek
Slovenský premiér Robert Fico

Slováci obcházejí Fica. Začali se sbírkou na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu

Finanční sbírku na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu zahájili na Slovensku občanští aktivisté. Akci pod názvem Když ne vláda, posíláme my zdůvodnili tím, že kabinet slovenského premiéra Roberta Fica se do českého programu zapojit nehodlá.

Přečíst článek
Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová

Česká eurokomisařka Jourová nenávidí slovenskou vládu, tvrdí Fico

Místopředsedkyně Evropské komise a komisařka pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová, která přebírá i oblast justice za svého kolegu Didiera Reynderse, nynější slovenskou vládu podle jejího předsedy Roberta Fica nenávidí. „Měla veřejná prohlášení na moji adresu, na adresu vlády. Nenávidí nás. Ještě bude z politických důvodů veselo,” prohlásil Fico. 

Přečíst článek
Peter Pellegrini

Kovanda: Pellegrini investory neděsí. Slovensko si půjčuje výhodněji než za Čaputové

Slovensko uspořádalo první aukci dluhopisů po zvolení Petera Pellegriniho prezidentem. Od mezinárodních investorů si napůjčovalo celkem 681,5 milionu eur, tedy zhruba 17,3 miliardy korun. Přitom celková poptávka investorů byla ještě o více než 500 milionů eur vyšší. Aukce tak dopadla úspěšněji, než se čekalo.

Přečíst článek
Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a slovenský premiér Robert Fico

Fico jednal s ukrajinským premiérem Šmyhalem. Vyslovil se pro územní celistvost země a slíbil pomoc

Zástupci slovenské a ukrajinské vlády se na společném jednání na Slovensku dohodli na posílení energetických propojení obou zemí, novém železničním spojení i modernizaci společného hraničního přechodu, uvedl slovenský premiér Robert Fico, jehož nynější vláda po nástupu do úřadu loni na podzim zastavila vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob.

Přečíst článek
Robert Fico

Fico se připravuje na setkání s Ukrajinci. Chce mluvit o zákazu dovozu vybraného zboží

Slovensko bude podle premiéra Roberta Fica jednat s Ukrajinou o svém jednostranném zákazu dovozu vybraných ukrajinských zemědělských a potravinářských produktů.

Přečíst článek
Je po volbách. Premiér Robert Fico mluví o zvyšování daní

Je po volbách. Slováci musí šetřit, Fico ohlásil zvýšení daní

Slovensko bude muset příští rok kvůli ozdravení veřejných financí ušetřit podle premiéra Roberta Fica zhruba 1,4 miliardy eur, tedy přes 35 miliard korun. Na společné tiskové konferenci s ministrem financí Ladislavem Kamenickým ohlásil Fico zvýšení daně z cigaret a zdanění slazených nápojů, z obou ale stát získá jen zlomek zmíněné částky. Fico se rovněž vyslovil pro propouštění ve státní správě a zároveň proti zvýšení sazby daně z přidané hodnoty (DPH).

Přečíst článek
Peter Pellegrini

Karel Pučelík: Slovenské prezidentské volby ovládlo strašení válkou

Slovenské prezidentské volby vyhrál vládní kandidát Peter Pellegrini. Diplomata Ivana Korčoka, ze kterého odpůrci udělali „kandidáta války“, porazil s nečekaně velkým náskokem. I když Pellegrini působí umírněněji než Fico, premiérova koalice konsoliduje svou moc.

Přečíst článek
Peter Pellegrini zahajuje volební noc

Lukáš Kovanda: Mezinárodní investoři Pellegriniho vítězství přijmou pozitivně. Je pro EU i NATO

Vítězství Petera Pellegriniho ve slovenských prezidenských volbách přijmou mezinárodní investoři pozitivně, jako projev kontinuity základního směřování slovenské politické ceny. Pellegrini zdůrazňuje svoji preferenci, aby po volbách Slovensko „zůstalo silným členem Evropské unie i NATO.“ To je pro mezinárodní investory dostatečnou zárukou, že země pod jeho vedením neuhne z dosavadního kurzu. Pokud by zvítězil Ivan Korčok, ani tak by k žádnému úhybu, pochopitelně, nedošlo.

Přečíst článek
Pellegrini a Fico na společné tiskové konferenci po vyhlášení výsledků prezidentských voleb

Politologové: Česko-slovenské vztahy se po vítězství Pellegriniho zásadně nezmění

Česko-slovenské vztahy se po vítězství Petra Pellegriniho ve slovenských prezidentských volbách pravděpodobně nezmění, míní politologové. Podle Jana Kubáčka se nyní vztahy zklidní a budou méně politizované. Zásadní změny neočekává ani Lubomír Kopeček z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Politolog Pavel Šaradín podotkl, že pouze nebudou natolik vřelé, jak je reprezentuje spojenectví českého prezidenta Petra Pavla a současné slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

Přečíst článek
Jan Lipavský, ministr zahraničí

Fiala a Lipavský zmínili v gratulaci Pellegrinimu pokračování dobrých vztahů

Premiér Petr Fiala (ODS) pogratuloval Peteru Pellegrinimu k vítězství ve slovenských prezidentských volbách. Na síti X uvedl, že věří v další rozvíjení výborných a hlubokých vztahů mezi Českou republikou a Slovenskem. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) věří, že Pellegrini bude v nové pozici plně podporovat česko-slovenskou spolupráci a bude zárukou pevného zakotvení Slovenska v evropských a transatlantických strukturách. Prezident Petr Pavel pak věří, že s novým slovenským prezidentem navážou na tradici mimořádně dobrých sousedských vztahů a česká hlava státu bude se těšit na konstruktivní spolupráci.

Přečíst článek
Reklama

News box

Provozní zisk německého výrobce luxusních vozů Porsche klesl v prvním čtvrtletí o 3️⃣0️⃣ procent na 1,28 miliardy eur (32,2 miliardy korun). Na vině byla obměna modelů a slabá poptávka v Číně. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Je to nejslabší výsledek od uvedení podniku na burzu v září 2022, napsala agentura Bloomberg.
Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě 6️⃣ miliard dolarů (přes 140 miliard korun), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Podle webu Politico ale doručování materiálu pravděpodobně potrvá delší dobu.
Investiční fond RedBird IMI, za kterým stojí mimo jiné emirát Abú Zabí, se chystá 🛑 stáhnout svou nabídku na převzetí britských novin The Daily Telegraph a časopisu The Spectator. Informoval o tom dnes list Financial Times (FT) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Fond se k tomuto kroku podle zdrojů rozhodl po měsících jednání s britskou vládou, učinit by ho mohl již příští týden.
Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta 👴 Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Pražská burza druhý týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 0,5 procenta na 1543,4 bodu. Nejvíce rostly akcie bankovní skupiny Erste, největší oslabení zaznamenala opět Pilulka. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,6 procenta.
Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských 🚀 úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) 👨 Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal. Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel.
Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme