Reklama

Startuje jarní veletrh Sběratel. Nabídne pamětní tisícovku ČNB

Pamětní tisícikoruna se bude prodávat na veletrhu Sběratel.
Veletrh Sběratel - použito se svolením
Stanislav Šulc
sta

Originální dopis pro otce Freddie Mercuryho, možnost nechat si zdarma ocenit vlastní sbírky a především příležitost nakoupit vzácné známky, mince nebo bankovky od prodejců z celé Evropy. To vše nabídne na jednom místě jarní veletrh Sběratel, který se bude konat od 24. do 25. března v hotelu Olympik Praha.

Reklama

Sběratelé známek, bankovek či mincí se opět sejdou v hotelu Olympik. Startuje tam totiž jarní vydání veletrhu Sběratel, který je největší přehlídkou sběratelství ve střední a východní Evropě.

„Více než 80 prodejců z celé Evropy na něm nabízí poštovní známky, mince, medaile, pohlednice, ale třeba také staré akcie a antikvární zboží. Kompletní sortiment přiveze na veletrh například Německá pošta, která v posledních letech vydává zajímavé motivy se Spidermanem nebo Davidem Bowiem,“ připomíná ředitel veletrhu Sběratel Jindřich Jirásek.

Podívejte se, jak vypadá atmosféra na veletrhu Sběratel

Jirásek očekává také zájem o české artikly. Návštěvníci budou mít příležitost sehnat i pamětní tisícikorunu emitovanou minulý měsíc Českou národní bankou.

„A protože už opadl prvotní zájem, cena bude jistě podstatně příznivější, než těsně po jejím vydání, kdy se prodávala i za pětinásobek,“ domnívá se Jirásek.

Vzpomínky na Freddieho

Samostatná výstava v rámci veletrhu připomene zapůjčení tzv. „modrého alba“ zpěváka Freddie Mercuryho z Britského poštovního muzea na jarní veletrh Sběratel v roce 2019.

Album poštovních známek, které patřilo slavnému frontmanovi skupiny Queen, tehdy vzbudilo velký ohlas nejen mezi sběrateli a jeho fanoušky. Mercuryho sbírka obsahuje i řadu československých známek např. s automobilem Tatra 603 nebo prezidentem Zápotockým.

Valérie Dvořáková a Anna Pulkertová z Art Servisu J&T Banky

Umění 2022: Rekordní prodej Bohumila Kubišty ukazuje ochotu sběratelů utrácet

Komplikovaný. Tak hodnotí končící rok odborníci ze všech sfér lidské činnosti. Umění nevyjímaje. Kvůli válce na Ukrajině a rostoucím obavám z ekonomické recese se na sběratelství a umění zdánlivě nedostávalo. Přesto i takto komplikovaný rok přinesl celou řadu výjimečných událostí. Ty nejdůležitější vybírají Anna Pulkertová a Valérie Dvořáková z Art Servisu J&T Banky.

Přečíst článek

Na letošním veletrhu bude k vidění originální dopis adresovaný otci Freddie Mercuryho Bomi Bulsarovi na Zanzibar, kde tehdy rodina žila. Právě Bomi Bulsara syna ke sbírání známek přivedl a když měla být po zpěvákově smrti v roce 1991 většina jeho osobních věcí v souladu se zarathuštrovskou vírou jeho rodiny spálena, rozhodl se Bomi, že si album známek ponechá. Následně se dostalo do sbírek Britského poštovního muzea. Dopis je tak krásnou ukázkou spojení poštovní historie s pop kulturou.

Nemáte doma poklad?

O sběratelství je v posledních letech enormní zájem. Podle Jindřicha Jiráska přitom roste počet sběratelů, ale i částky, které jsou sběratelé ochotní za svůj koníček zaplatit.

Sběratelství patří mezi takzvané alternativní investice či investice s emocionální hodnotou. Vedle investiční složky totiž sbírané artikly přinášejí svému vlastníkovi také určité pocity. Právě o tyto investice přitom roste zájem v dobách vysoké inflace. Češi nejčastěji sbírají známky, mince, bankovky či dopisy. V posledních letech se také čím dál více zaměřují na sbírání umění či vína.

video

Raději budu mít deset procent na miliardě, než 90 procent na milionu. Lidem je třeba dát důvěru, říká investor Libor Winkler z RSJ

Libor Winkler spolu se zakládajícími partnery přibral do akcionářské struktury RSJ i několik zaměstnanců. „Kdybych se měl pochválit, tak moje přidaná hodnota je, že dokážu dávat lidem důvěru,“ říká investor a filantrop. To podle něj platí i v případě dalších investičních aktivit, které sahají od biomasy na Ukrajině po víno. „Lidé, co nikomu nedůvěřují, nemohou investovat a v podstatě ani podnikat,“ říká v epizodě seriálu Jiný peníze investorky Andrey Ferancové Bartoňové a vydavatelky newstream.cz Terezy Zavadilové. Pořad se natáčí v prezidentském apartmá pražského hotelu Augustine.

Přečíst článek

Na veletrhu Sběratel bude také možnost zjistit, jestli někdo doma nemá skrytý poklad. Ať už z dědictví nebo například při nákupu staršího domu.

Ohodnocování sbírek  budou mít na starosti odborníci ze Svazu českých filatelistů, České numismatické společnosti, Klubu sběratelů autogramů, Antiku Kureš, Klubu sběratelů kuriozit nebo Muzea cenných papírů,“ uzavírá ředitel veletrhu Jindřich Jirásek.

Jarní veletrh Sběratel

Hotel Olympik

24. až 25. března

Ženy a mládež do 18 let vstup zdarma

Credit Suisse

Stanislav Šulc: Švýcaři snad zachránili jednu banku. Všechny ostatní poškodili

Stále více kritických hlasů se ozývá na konto historické dohody o záchraně švýcarské banky Credit Suisse. Tu po horečnatých jednáních převezme konkurentka UBS. A zdánlivě se jede dál. Jeden detail dohody je však natolik šokující a pobuřující, že může zadělat na reputační riziko celému bankovnímu sektoru. Držitelé dluhopisů banky Credit Suisse totiž byli z dealu vyškrtnutí. A to se nemělo stát.

Přečíst článek

Oskar Kokoschka: Žena a otrok

Do aukce jde Kokoschka za 200 milionů. Trh je na to připraven, míní odborníci

Již tuto neděli se mohou přepsat historické tabulky českého aukčního trhu. Aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery jako poslední položku své jarní aukce zařadila obraz Žena a otrok od Oskara Kokoschky s vyvolávací cenou 200 milionů korun bez aukční přirážky. To je samo o sobě rekord. Pokud by se obraz prodal i bez jediného dalšího příhozu, šlo by o rekord českých aukcí. „Aktuálně nemám žádného domluveného kupce. Šance jsou skutečně 50 na 50, že obraz prodáme,“ prozradil pár dní před aukcí šéf síně Vladimír Lekeš.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Toyen, Cirkus

Průzkum: Většina českých sběratelů umění už do své sbírky vložila aspoň půl milionu korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme