Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jindřich Jirásek: Pořádat veletrh za pandemie je nápor na cash flow

Ředitel veletrhu Sběratel Jindřich Jirásek
archiv Jindřicha Jiráska
Stanislav Šulc

Veletrh Sběratel se každý rok koná hned dvakrát. Letos, stejně jako loni, se však jarní část musela zrušit kvůli pandemickým opatřením. Naopak letos, stejně jako loni se podzimní část koná v téměř nezměněné podobě. „Jsme jediným veletrhem svého druhu, který se během pandemie v Evropě skutečně uspořádal,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz ředitel veletrhu Jindřich Jirásek. Veletrh se letos koná 10. a 11. září na výstavišti v Letňanech.

Reklama

Jak se pandemie podepsala na očekávané návštěvnosti?

Samozřejmě se pandemie na pořádání veletrhu podepsala. Přijede zhruba o deset až patnáct procent méně vystavovatelů, tedy zhruba dvě stovky. A zatímco v předpandemických letech podzimní veletrh Sběratel navštívilo zhruba deset tisíc lidí, letos počítám tak se sedmi tisíci. U někoho to může být strachem, u jiného to, že se nechce nechat očkovat ani testovat.

Budou tedy nějaká zásadnější omezení?

V současnosti platí, že návštěvník se musí při vstupu prokázat ukončeným očkováním, negativním testem na covid, nebo dokladem o tom, že ho prodělal. A uvnitř haly musí mít nasazený respirátor. Zvětšili jsme uličky mezi expozicemi, všude bude k dispozici dezinfekce a test na covid bude možné koupit přímo na místě. Jsme připraveni na všechno, situaci nepodceňujeme, ale současně chceme, aby se státem nastavená omezení dotkla návštěvníků co nejméně. Rozhodně neplánujeme nikoho zbytečně prudit. Sběratelé jsou podle naší zkušenosti moudří lidé, kteří vědí, že ochrana jejich zdraví, je především osobní odpovědností každého návštěvníka.

Návrh virtuální DSC Gallery od Olgoj Chorchoj
video

V Praze „otevřela“ první tuzemská virtuální galerie. Lze v ní i nakupovat

Ceny virtuálních děl známých českých umělců jsou nižší než u klasických originálů.

Přečíst článek

Způsobila aktuální situace tlak na financování veletrhu?

Sběratel má rozpočet v řádu milionů korun. Už měsíc jedeme kampaň, musíte dopředu nasmlouvat prostory. To všechno platíte dopředu. Letošní rok tak největší tlak vzniká tím, že část vystavovatelů nechce zaplatit dopředu a svou účast dokonce podmiňuje platbou až na místě. To je samozřejmě velký tlak na cash flow. Stojí za tím i zkušenosti z jiných akcí posledních měsíců, kdy někteří pořadatelé vybrali peníze dopředu, akce pak byla zrušena, ale oni peníze nevyplatili s tím, že vystavovatelé mají přijet příště. My jsme ale samozřejmě všechny peníze za zrušeného jarního Sběratele vyplatili všechny.

Kolik akcí pro sběratele se vlastně během pandemie konalo?

Sběratel byl od loňského září jediným velkým mezinárodním setkáním sběratelů v Evropě a platí to prakticky až do teď. Třeba v Německu zrušili v našem oboru prakticky všechny veletržní akce. Pro nás je to samozřejmě výhoda - přijede více zahraničních vystavovatelů, kteří nemohli jinde prodávat, a návštěvníci tak budou mít daleko větší výběr zboží. 

Ale například diskuse o alternativních investicích bude jen on-line, proč?

Na konference Trading Expo & Alternativní investice, která veletrh provází, zveme odborníky na různé sběratelské oblasti, aby před publikem pohovořili o jejich investičním potenciálu a přímo v sále pak odpovídali na dotazy posluchačů. Taková konference se ale chystá minimálně s půlročním předstihem. Vzhledem k situaci, jsme ale ještě v květnu, nebyli schopni řečníkům, kteří plánují svůj čas dlouho dopředu, povědět, jestli vůbec akce bude. Takže opět proběhne on-line a příští rok snad už na živo. Mezi hlavní témata letos patří investiční známky, mince, bankovky, ale třeba také historické akcie. 

Roste o sběratelství zájem v posledních měsících, jak rostou obavy z inflace?

Zátopek

Na Zátopka přijde letos nejvíc českých diváků. Na to, aby vydělal, je to pořád málo

Film Zátopek režiséra Davida Ondříčka má našlápnuto stát se nejnavštěvovanějším filmem letošního roku. Ani to ale nebude stačit, aby se zaplatil. Musí se prodat do zahraničí.

Přečíst článek

Enormně! A opravdoví sběratelé z toho nejsou nadšeni. Lidé, kteří jen hledají možnosti kam uložit volné peníze, ženou ceny sběratelských komodit vzhůru a vůbec se neptají, jestli budou mít za pár let šanci „zainvestovanou věc”, alespoň za ty samé peníze také prodat. Takové rekordní nákupy jsou vděčnou potravou pro média, ale spolu s pozorností, jež se jim tak dostává, táhnou vzhůru i ceny dalšího sběratelského zboží. To se tak pro budování opravdové sbírky stává často nedostupné. Což je špatně, protože sběratelství má především přinášet radost. A ta je při budování sbírky dlouhodobá a jde daleko za pocit, že „jsem udělal dobrou investici”. 

A konečně: Jaká jsou hlavní lákadla či novinky letošního ročníku Sběratele?

Rok 2021 je rokem souboje miliardářů o to, kdo první a na jak dlouho zavítá za hranici, kde začíná vesmír. My jsme se rozhodli připomenout, že třetí zemí na světě, která vyslala svého občana do kosmu bylo (po Sovětském svazu a USA ) tehdejší Československo. A že letos je tomu právě 45 let, co Vladimír Remek a Oldřich Pelčák nastoupili do kosmického programu a stali se tak oficiálně kosmonauty. Výročí připomene společná příležitostná dopisnice vydaná ve spolupráci s Českou poštou a každému z kosmonautů zvlášť pak bude věnována sběratelská 0 euro suvenýrová bankovka.

Na populární 0 euro suvenýrové bankovce se v premiéře na veletrhu objeví také Jiřina Bohdalová. Sběratelská bankovka je emitována u příležitosti jejích devadesátin a jsem upřímně zvědavý, jestli bude stejně populární jako před dvěma lety bankovka s Karlem Gottem. Její nákupní cena byla tehdy 50 korun, ale na sekundárním trhu se za ni záhy platilo až deset tisíc.

Nová pamětní mince ČNB s portrétem Jana Janského

Objevitel krevních skupin Jan Janský zdobí pamětní minci ČNB

Investice do mincí a medailí jsou v posledních měsících na vzestupu.

Přečíst článek

Petr Kellner

PPF slaví 30 let, poprvé bez Kellnera. Jeho slovy připomínáme úspěchy i vize skupiny

V pondělí 6. září uplyne přesně 30 let od chvíle, kdy se začala psát historie skupiny PPF. Tehdy Petr Kellner s partnery založil společnost Správa Prvního privatizačního fondu. Stačilo jim k tomu 100 tisíc Kčs. Dnes už se kola mnohamiliardového kolosu točí bez jeho zakladatele. Jak šel čas s PPF i Kellnerem připomínáme jeho slovy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Spider-Man se poprvé stává Venomem

Šílený rekord. Jedna stránka komiksu se Spider-Manem se prodala za 3 miliony dolarů

Přečíst článek
The Goose ze série Ringers

NFT měly být mrtvé. Čtyři nejdražší digitální obrázky se ale vloni prodaly za miliony dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme