Reklama

FOTOGALERIE: Letošnímu Czech Press Photo dominuje válka na Ukrajině. Ale nejen ona

Snímek Vojtěcha Dárvíka Mácy Masakr v Buči se stal vítězem soutěže Czech Press Photo 2022.
Czech Photo, o.p.s., se svolením
Dušan Kütner
duk

Ruská invaze na Ukrajině, pohřeb královny Alžběty II., požár v Českém Švýcarsku i volby do sněmovny a předvolební prezidentská kampaň-nekampaň Andreje Babiše patří mezi témata fotografií, které letos ocenila mezinárodní odborná porota soutěže Czech Press Photo. Za fotografii roku 2022 vybrala snímek ze série fotografií Vojtěcha Dárvíka Mácy (na hlavním snímku), který na Ukrajině dokumentoval válečné události ve městech Buča a Irpiň. Podívejte se na výběr oceněných snímků ve fotogalerii.

Reklama

Do 28. ročníku soutěže Czech Press Photo se přihlásilo 234 autorů z Česka a Slovenska, kteří zaslali více než šest tisíc prací. Vítězové osmi hlavních kategorií byli vyhlášení v úterý večer v Národním muzeu, ve kterém se koná výstava oceněných snímků od 1. února do 31. července.

Podívejte se ve fotogalerii na výběr oceněných snímků:

Vítězný snímek ukazuje tělo zavražděného obyvatele Buče. Na místě leželo několik dní, stejně tak dlouho u něj seděl jeho věrný pes, který se nechtěl ani po smrti od svého pána vzdálit. „Nevinná věrnost psa kontrastuje s hrůzou toho, co leží před ním. Připomíná nám, že ve válce trpí i zvířata. Přesto, když se na fotografii díváme, ptáme se sami sebe: Kdo jsou skutečná zvířata v této válce?“ uvedl k vítěznému snímku předseda poroty Petr Mlch. „Některé roky je pro porotu Czech Press Photo těžké rozhodnout, jaké téma dominovalo v předchozích dvanácti měsících. Tento nebyl jeden z nich. Debata nebyla potřeba. O válce na Ukrajině ví celý svět,“ dodal.

Zvěrstva, které musí veřejnost vidět

Vítězná fotografie odhaluje, co se stalo na Ukrajině. To, že čeští fotografové přijeli dokumentovat válečné zločiny a viděli vše na vlastní oči, je nesmírně důležité. Je důležité ukazovat i takto šokující obrazový materiál, protože lidé mnohdy nevědí, co se tam skutečně stalo. Oběti byly mučeny, zavražděny – a tyto příběhy musí veřejnost vidět,“ uvedl člen poroty, ukrajinský fotograf Evgeniy Maloletka.

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil klid zbraní po dobu pravoslavných Vánoc.

Putin chystá novou ofenzivu a čeká vleklou válku

Ruský prezident Vladimir Putin připravuje na Ukrajině novou ofenzivu a zároveň zoceluje svou zemi pro konflikt se Spojenými státy a jejich spojenci. Šéf Kremlu přitom očekává, že tato válka potrvá roky. S odvoláním na činitele a poradce obeznámené se situací to dnes napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Autor vítězné fotografie se podle svých slov ocitl v Irpini a Buči bezprostředně po ústupu ruské armády. „Na ulicích stále ležela mrtvá těla civilistů, některá i několik týdnů. Všude ve městech a v okolí stála ohořelá vojenská technika a velká většina budov byla rozstřílená dělostřeleckou municí, přičemž některé z domů stále hořely. Smutnou symbolikou tohoto města se stal masový hrob čítající přes 300 těl civilních obětí, často surově popravených,“ uvedl Máca.

Ve chvíli, kdy byl v Buči, bylo právě nalezeno místo, kde Rusové zavraždili šest osob – dva muže, čtyři ženy. „Jedna z žen byla údajně ještě v nezletilém věku. Všichni zastřelení byli politi hořlavinou a zapáleni, armáda takto chtěla zahladit stopy. Buča, to jsou obrazy sbírání lidských ostatků zavražděných civilistů, mrtvý muž ležící na zemi stále svírající svazek klíčů od domu nebo pes věrně čekající u těla svého pána,“ popisuje atmosféru v Buči v době vzniku fotografie Máca.

Grant Prahy, který je druhou hlavní cenou soutěže, získal volný fotograf Kevin V. Ton. Uspěl s projektem, který dokumentuje výstavbu v metropoli. Držitele grantu osobně vybral pražský primátor Zdeněk Hřib.

Alžběta II.

Lukáš Kovanda: Alžběta II. smyslem pro řád vytvořila bilionovou hodnotu

Zesnulá královna Alžběta II. vstupuje do dějin nejen jako nejdéle vládnoucí britský monarcha, ale též „nejhodnotnější“. Pokud by britská královská rodina představovala firmu, byla by její značka, „brand“, jednou z nejhodnotnějších na světě.

Přečíst článek

Vítězný snímek letošního Czech Press Foto

Czech Press Photo: Snímek roku zachycuje následky ničivého tornáda

Fotografií roku se stal snímek Petra Topiče z mediálního domu Mafra. Snímek pochází ze série s názvem Zkáza, která dokumentuje katastrofické následky po ničivém tornádu na jižní Moravě. Soubor zvítězil v kategorii Aktualita.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme