Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Czech Press Photo: Snímek roku zachycuje následky ničivého tornáda

Vítězný snímek letošního Czech Press Foto
Petr Topič, Mafra, a.s. / Zkáza
Petra Jansová
pej

Fotografií roku se stal snímek Petra Topiče z mediálního domu Mafra. Snímek pochází ze série s názvem Zkáza, která dokumentuje katastrofické následky po ničivém tornádu na jižní Moravě. Soubor zvítězil v kategorii Aktualita.

Reklama

„Tornádo, které zpustošilo obce na jižní Moravě, bylo výrazným tématem roku a do soutěže přišly snímky od mnoha autorů. Pro porotu bylo složité zvolit tu „nejlepší“. Po dlouhé selekci vybrala fotografii roku, která pochází ze série a zároveň funguje jako samostatný snímek. Je trochu jiná než ostatní, vyniká. Je v ní vidět síla přírody, která dokázala vytvořit na fasádě zbořeného domu hrozivé „výtvarné dílo“, shrnuje předseda poroty Petr Mlch.

Prohlédněte si vítězné i nominované snímky v následujících galeriích:

Letos mezinárodní porota vybrala vítěze z více než čtyř tisíc snímků od 250 autorů z Česka a Slovenska, vypsáno bylo osm fotografických kategorií. V porotě zasedli jako předseda šéfredaktor fotobanky ČTK Petr Mlch, Alžběta Jungrová ze 400ASA, Adrian Evans, ředitel Panos Pictures, Sean Gallup, fotograf Getty Images a Jan Zátorský z Mafry.

Součástí soutěže je od jejího počátku Grant Prahy - roční tvůrčí stipendium pražského magistrátu na fotografování proměn hlavního města. Postupně tak vzniká obsáhlá sbírka souborů fotografií, které dokumentují Prahu a její vývoj. Letošním držitelem se stal Petr Vrabec, který uspěl se svým projektem Periférie Prahy. Vybral ho osobně pražský primátor Zdeněk Hřib.

Zdeněk Hřib, primátor Prahy,

Dalibor Martínek: Proč Praha nestaví byty? Hřib to neumí. Fond mu nepomůže

Pražský magistrát tento týden rozhodl, že zřídí „fond spoluúčasti investorů na rozvoji území, do kterého budou developeři po dohodě s městem přispívat na rozvoj infrastruktury“. To je oficiální formulace města. Důvod? Údajně nedostatek peněz na vybudování silnic a dalších sítí, které má město na starosti.

Přečíst článek

sluneční erupce

Do vesmíru vzlétla česká družice, která pomůže chránit nejen naše mobily

České vědecké přístroje vynesla ve čtvrtek na oběžnou dráhu Země raketa Falcon 9 společnosti SpaceX z floridského mysu Canaveral. Mimo jiné budou sledovat energetické částice vyvržené Sluncem, jimž se sice poeticky říká sluneční vítr, ale které mohou až hororově poškodit elektroniku i elektrické sítě na Zemi.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme