Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sledujte tiskovku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského po setkání se šéfy parlamentu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přiletěl do Prahy a setkal se s českým protějškem Petrem Pavlem.
ČTK
 nst
nst

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes pokračuje ve dvoudenní návštěvě České republiky. Jednal bude s premiérem Petrem Fialou (ODS) a bude jednat s předsedy obou parlamentních komor Milošem Vystrčilem (ODS) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Sledujte tiskovou konferenci ukrajinského prezidenta po setkání se šéfy českých parlamentních komor.

Reklama

Ve čtvrtek večer se Zelenskyj setkal na Pražském hradě se svým českým protějškem Petrem Pavlem. Zelenskyj od ruského vpádu na Ukrajinu navštívil několik zemí, V Česku je jako prezident poprvé.

TK Volodymyra Zelenského ve sněmonvě

Zelenskyj po jednání s Pavlem poděkoval za českou pomoc Ukrajině. To, co dělá Česko pro svobodu ukrajinského lidu, je znát, řekl. Varoval před následky ruské propagandy, která má podle něj vliv i v Česku. Za ideální by považoval, aby Ukrajina dostala pozvánku do Severoatlantické aliance.

ministr zahraničí Jan Lipavský

Česko loni pomáhalo ve světě téměř 21 miliardami, hlavně na Ukrajině, v Africe a na Balkáně

Česko podle předběžných údajů poskytlo loni oficiální rozvojovou pomoc ve výši 20,86 miliardy korun. Oproti roku 2021 jde o nárůst o 12 miliard korun, který byl způsoben příspěvkem na pomoc Ukrajině, jež od loňského února čelí ruské invazi, a zejména ukrajinským uprchlíkům v České republice. Právě tato pomoc činí téměř 14 miliard korun. Vyplývá to ze zprávy ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) pro vládu.

Přečíst článek

Prezident Pavel ocenil odvahu ukrajinského národa i Zelenského, který v době ruské agrese a přímých hrozeb shání podporu pro svoji zemi mezi partnery a spojenci. „Dnes se dá říct, že se síly pokud ne vyrovnaly, tak vyrovnávají, protože Ukrajina nejenže zahájila protiofenzivu, ale ukazuje, že Rusko zdaleka není tak silné, jak se snažilo nás všechny přesvědčit," poznamenal Pavel. Po setkání se Zelenským řekl novinářům, že Česko přispělo za dobu trvání invaze celkovou hodnotou 45 miliard korun na boj proti ruské agresi.

Ukrajinský prezident přiletěl do Prahy ve čtvrtek krátce před 20:00 z návštěvy v Bulharsku. Před příletem do Česka Zelenskyj na twitteru konkretizoval, že tématem jednání bude obrana, blížící se summit NATO ve Vilniusu, evropská a euroatlantická integrace Ukrajiny, situace u Záporožské jaderné elektrárny nebo rekonstrukce napadené země.

Více o ruské invazi na Ukrajinu čtěte zde:

Ukrajina ze všeho nejvíc potřebuje munici, řekl po návratu z válečné zóny prezident Pavel

Česká republika bude i ve spolupráci s dalšími spojenci hledat cesty, jak zvýšit dodávky munice na Ukrajinu. Uvedl to prezident Petr Pavel po návratu z pracovní návštěvy Ukrajiny. Země, která čelí ruské agresi, má podle něj munice kritický nedostatek, přičemž právě munice je nezbytná pro to, aby mohla zahájit protiofenzívu vůči Rusku.

Přečíst článek

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zelenskyj naléhal na pozvání do NATO, prioritou je vítězství, odvětil šéf NATO Stoltenberg

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg přicestoval na neohlášenou návštěvu Kyjeva, první od vypuknutí války Ruska proti Ukrajině, která nyní chystá protiofenzívu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poté vybídl Severoatlantickou alianci, aby přijala potřebné politické rozhodnutí a pozvala Ukrajinu do svých řad. Otázka vstupu Ukrajiny do aliance se bude probírat na červencovém summitu NATO ve Vilniusu, kam Stolenberg Zelenského pozval. Kreml v reakci na návštěvu politického šéfa aliance v Kyjevě zdůraznil, že jedním z jeho válečných cílů je nepřipustit vstup Ukrajiny do NATO.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme