Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Válečný zločin. Zohavená těla a masové hroby. Buča je nová Srebrenica

žena prochází mezi troskami ruských tanků zbytky ulice v Buči
čtk
 ČTK

Zprávy o vyvraždění stovek civilistů v ukrajinském městě Buča vyvolaly pobouření u ukrajinských i západních představitelů. Je to nová Sebrenica, píše Kyjev. Buča leží jen 37 kilometrů severozápadně od metropole. Ruští vojáci v městě "náhodně vraždili místní civilní obyvatele". Některé z obětí mají svázané ruce za zády, ulice města jsou poseta těly, napsalo ukrajinské ministerstvo obrany na Twitteru. Starosta města Anatolij Fedoruk řekl agentuře Reuters, že bylo zabito přes 300 lidí. Ministerstvo obrany v Moskvě fotografie a videa zveřejněné ukrajinskou stranou označilo za provokaci.

Reklama

Vesnice Srebrenica se stala symbolem utrpení Bosňáků za války se Srbskem v roce 1995. Při této genocidě zemřelo přes 8300 civilistů.

„Zvěrstva“ v Buče odsoudila mimo jiné britská ministryně zahraničí Liz Trussová, zástupci Evropské unie a Německa. Ruské ministerstvo obrany se ke zprávám o masakrech zatím oficiálně nevyjádřilo, ale sdílelo příspěvek, podle kterého jde o dezinformace.

Do společného hrobu muselo být ve městě uloženo 280 těl, uvedl starosta Fedoruk. V nezahrnutém hromadném hrobu u kostela byly vidět kusy těl, ruce, nohy, píší zpravodajové z místa. Mezi mrtvými je podle starosty i čtrnáctiletý chlapec. Těla se neodklízela kvůli tomu, že pod některými byly nastražené miny, dodal.

Varování: Následující video zachycuje oběti války:

„Parchanti,“ rozplakal se podle Reuters 66letý Vasilij vzteky při pohledu na více než desítku těl ležících na silnici před jeho domem. Po jeho levici leželo na okraji trávníku vedle jízdního kola tělo muže se zažloutlou tváří a zapadlýma očima. Další ležel uprostřed silnice, pár metrů od vchodu do domu. Vasilij uvedl, že jde o kmotra jeho syna, jeho celoživotního přítele.

Dosud nepohřbení mrtví v Buče na sobě nemají uniformy. Jsou to civilisté s koly, někteří ve ztuhlých rukách stále svírají tašky s nákupem. Někteří jsou zjevně mrtví mnoho dní, ne-li týdnů.

Dmytro Kuleba

Moskva dementovala, že mírovou dohodu mezi Ruskem a Ukrajinou už musí odkývat jen Putin a Zelenskyj

Ruský vyjednavač Vladimir Medinskij dnes popřel sobotní tvrzení Kyjeva, že příprava dohody mezi Ruskem a Ukrajinou pokročila natolik, aby o dokumentu mohli jednat přímo prezidenti obou zemí Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj. Rozhovory vyjednavačů podle něj budou pokračovat v pondělí. Medinskij také uvedl, že ukrajinská strana zaujala "realističtější" pozici ohledně neutrálního a nejaderného statusu Ukrajiny, informovala agentura TASS.

Přečíst článek

Osmdesátiletá Maria Dabižeová podle nedělníku The Sunday Times uvedla, že jejím sousedům v nedalekém úhledném cihlovém domě ruští vojáci svázali ruce a nohy a zabili je. Ukrajinští vojáci našli v její ulici ve sklepě 18 mrtvých těl mužů, žen i dětí. Těla byla zohavena. „Našli jsme tam 18 těl,“ řekl 53letý voják územní obrany Serhij Torovyk. „Mučili je. Někteří měli uřezané uši, jiní vytrhané zuby. Byly tam i děti staré 14, 16 let a nějací dospělí,“ dodal. „Ruští vojáci jsou horší než zvířata. Zvířata takové věci nedělají. Neměli bychom brát zajatce. Musí zemřít. Musí být zničeni,“ prohlásil.

„Zvěrstva v Buče a v dalších (ukrajinských) městech mě děsí. Zprávy o tom, že ruské síly útočí na nevinné civilisty, jsou odporné,“ napsala britská ministryně zahraničí na Twitteru. „Británie spolupracuje s dalšími zeměmi na shromažďování důkazů a podporuje vyšetřování válečných zločinů Mezinárodním trestním soudem. Odpovědné osoby budou pohnány k odpovědnosti,“ dodala.

Úmyslný masakr, mučení, popravy

„Masakr v Buče byl úmyslný. Rusové chtějí zlikvidovat co nejvíce Ukrajinců. Musíme je zastavit a vyhnat. Žádám nové zničující sankce G7 TEĎ,“ napsal na Twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Žádá embargo na vývoz ruské ropy, plynu a uhlí, uzavření všech přístavů pro ruská plavidla a zboží a odpojení všech ruských bank od mezinárodního platebního systému SWIFT.

Vraždění civilistů odsoudili mimo jiné šéf Evropské rady Charles Michel nebo německý kancléř Olaf Scholz. „Požaduji, aby mezinárodní organizace jako Mezinárodní výbor červeného kříže získaly přístup do těchto oblastí a mohly tato zvěrstva nezávisle zdokumentovat,“ cituje Scholze agentura DPA a dodává, že šéf vlády vysloveně nehovořil o válečných zločinech. Šéf americké diplomacie pohled na záběry z Buči přirovnal k „ráně do břicha“.

Kličko: Byla to genocida

„To, co se stalo v Buče a na dalších předměstích Kyjeva, lze označit pouze jako genocidu,“ reagoval kyjevský starosta Vitalij Kličko. Vyzval celý svět a zejména Německo, aby okamžitě ukončily dovoz plynu z Ruska. „Jsou to krvavé peníze, za které se vraždí lidé. Embargo na plyn a ropu musí přijít okamžitě,“ řekl.

Podle slovenské prezidentky záběry z Buči „otřesou každým člověkem“. Zabíjení civilistů na ulicích se zavázanýma rukama označila Zuzana Čaputová za „čiré zlo, které je třeba zastavit, protože ono se nezastaví před ničím“. Podobně jako další evropští politici vyzvala ke zpřísnění protiruských sankcí.

Britská BBC informovala, že ruské ministerstvo obrany na svém oficiálním účtu na telegramu sdílelo příspěvek, kde se uvádí, že ruští vojáci se z Buči stáhli 30. března. „Kde tyto snímky byly čtyři dny? Skutečnost, že nikde nebyly, jenom potvrzuje, že jde o dezinformaci,“ uvádí se v příspěvku. Jeho autor také tvrdí, že na videích pořízených v Buče a ukazujících mrtvé civilisty na ulicích, se těla pohnou. BBC uvedla, že její zaměstnanci video zkoumali, ale žádný pohyb nezaznamenali.

ropa brent, ilustrační foto

Týden tradera: Válka hatí plány centrálních bank, koruna pod tlakem

Postupné uklidnění trhů, tak by se dal shrnout uplynulý týden na finančních trzích. Probíhající boje mezi Ruskou federací a Ukrajinou sice nadále přispívají k nejistotě na akciových trzích, přesto se zdá, že by mohly mít tyto cenné papíry před sebou lepší období.

Přečíst článek

Vladimir Putin

Báli se ho, tak mu lhali. Američtí špioni odtajnili zákulisí jednání Putina s jeho generály

Nejbližší spolupracovnicí Vladimira Putina ho ze strachu mystifikovali nejen ohledně úspěchu vojenského tažení, ale i o skutečných dopadech sankcí, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Rishi Sunak

Miliony střel i finanční podpora. Británie pošle na Ukrajinu svůj dosud největší balík vojenské pomoci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme