Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajina - informace o tématu

„Charkov je nezlomný“. Bombardované město navzdory strachu žije

Charkov je nezlomný, tvrdí jeho obyvatelé. Jak se žije ve válkou zasaženém městě?

Každodenní ruské útoky u obyvatel druhého největšího ukrajinského města Charkova stupňují obavy, ale život ve městě se nezastavil, napsal deník The New York Times (NYT).

Přečíst článek

Ukrajina bude zemědělské produkty dál vyvážet bez cla, rozhodli europoslanci

O další rok se prodlouží osvobození vývozu ukrajinských produktů od cla. Proti němu dříve protestovali hlavně východoevropští zemědělci. Nové nařízení má ale zemědělce chránit, pokud by došlo k narušení trhů členských států.

Přečíst článek
Rishi Sunak

Miliony střel i finanční podpora. Británie pošle na Ukrajinu svůj dosud největší balík vojenské pomoci

Británie poskytne Ukrajině na obranu před ruskou agresí dosud největší balík vojenské pomoci, který bude obsahovat 1600 střel, 400 vozů a téměř čtyři miliony kusů munice. Podle britských médií to oznámil úřad premiéra Rishiho Sunaka před jeho cestou do Varšavy.

Přečíst článek
Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden

Biden: Kyjev může počítat se „silnou“ dodávkou vojenského vybavení

Spojené státy urychleně poskytnou Ukrajině významné balíky vojenské pomoci, jakmile americký Senát po Sněmovně reprezentantů schválí uvolnění dodatečných peněz na tento účel.

Přečíst článek
Tomáš Kopečný, zmocněnec pro obnovu Ukrajiny

Český obranný průmysl nikdy neměl lepší reputaci než teď, říká zmocněnec pro Ukrajinu Kopečný

V Česku máme po právu pocit, že naše dodávky vojenského materiálu, které byly z drtivé většiny ze soukromých výrobních kapacit, jsou významným příspěvkem pro Ukrajinu. Jiné státy tam ale dodávaly ještě větší objemy, připomněl v rozhovoru pro Export.cz vládní zmocněnec pro obnovu Ukrajiny Tomáš Kopečný. Teď český leadership v rámci muniční iniciativy vidí a sleduje každý Ukrajinec. „Nyní jsme se z hlediska reputace českého obranného průmyslu na mezinárodní scéně dostali do první světové ligy. A z ukrajinského pohledu jsme tam dokonce v čele tabulky,“ dodal Tomáš Kopečný.

Přečíst článek

Londongrad zůstává Londongradem. Co brání zabavování ruského majetku?

Londýn je známým rejdištěm ruských miliardářů. Zmrazení majetku na začátku války na Ukrajině jim obrázek oblíbené destinace patrně pokazilo, ale k zabavování se britské úřady patrně nechystají, uvádí magazín Politico.

Přečíst článek
Montáž houfnice na podvozek Tatra

Ukrajina začne vyrábět houfnice. V dubnu jich má být deset na podvozcích Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, citovaný médii.

Přečíst článek
Voják ukrajinské armády

Slováci vybrali na nákup munice pro Ukrajinu desítky milionů. Cíl splnili za necelé dva dny

Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než milion eur, což byl původní cíl kampaně. Oznámila to slovenská občanská iniciativa Mír pro Ukrajinu, která se na organizaci sbírky podílí.

Přečíst článek
Julija Navalná

Navalná: Kyjev dělá velkou chybu tím, že ignoruje Rusy, kteří jsou proti válce

V Rusku žijí protiváleční Rusové, někteří dávají odpor najevo, ale lze těžko čekat, že všichni vyjdou protestovat. Ne všichni jsou hrdinové. V rozhovoru s magazínem Time to řekla Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném. V prvním interview od smrti svého manžela uvedla, že řada Rusů je podle ní připravena dát různými způsoby najevo nesouhlas s ruskou válkou proti Ukrajině a takto smýšlející Rusy je třeba podporovat. Ukrajinská vláda dělá podle ní chybu tím, že tuto skupinu ignoruje. Kyjev zatím na její slova nereagoval.

Přečíst článek
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Ukrajinské nebe si zaslouží stejnou ochranu, jako to v Izraeli

Ukrajina potřebuje protivzdušnou obranu, ukrajinské nebe si zaslouží být stejně bezpečné, jako tomu bylo nedávno v Izraeli, řekl účastníkům summitu Evropské unie ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se s nimi spojil prostřednictvím videokonference.

Přečíst článek
Česko dokázalo, co ani EU nezvládla, hodnotí ZDF zásobování Ukrajiny municí

Fiala: První munice pořízená z české iniciativy by mohla na Ukrajinu dorazit v červnu

První munici pořízenou v rámci české iniciativy by mohla Ukrajina získat v červnu, uvedl ve středu po jednání v sídle NATO český premiér Petr Fiala.

Přečíst článek
Reklama

News box

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se  ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatků od proruské sítě přijímal balíčky. Ve vyjádření, které dnes poskytl ČTK, Bystroň uvedl, že magazín se zapojil do kampaně, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině, a ovlivnit tak volby do Evropského parlamentu.
Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších 🛬 destinací než loni. Ze vzdálených míst nejčastěji létají do Asie a Severní Ameriky. Oblíbený thajský Bangkok čeští turisté postupně mění za Japonsko. 
Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, prodala zatím v topné sezoně 2023/24 zhruba o pět procent 📉 méně tepla než v té předcházející. Jde o údaj za září 2023 až konec letošního března. Duben a květen však mohou tento výsledek ještě pozměnit, řekla Petra Siegerová, mluvčí podniku, který produkuje teplo a elektřinu z uhlí a biomasy. 
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) ponechala rating Slovenska beze změny na úrovni A+ se 👍 stabilním výhledem. Její hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska je tak o dva stupně vyšší než rating agentury Fitch Ratings a o stupeň vyšší než rating agentury Moody's. 
Americký prezident Joe Biden dnes řekl, že by se rád střetl v 🤝 debatě se svým předchůdcem Donaldem Trumpem, s nímž se v listopadových volbách pravděpodobně utká o další čtyři roky v Bílém domě. Trump reagoval prohlášením, že je připraven „kdekoli, kdykoli“.
Reklama
Reklama
Doporučujeme