Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy s AI. Japonsko a Německo trhly rekord

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy. Japonsko a Německo trhly rekord
ČTK / AP
 ČTK

Světové akcie letos do konce května převážně rostly, nejvíce se dařilo technologickým společnostem. Německé a japonské indexy se dostaly na rekordní hodnoty. Naopak pokles zaznamenaly britské a čínské akcie. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu.

Reklama

"Prvních pět měsíců roku se na akciových trzích neslo ve znamení převážně býčí nálady, kterou ale postupně narušilo několik událostí. Krach několika bank, obavy z recese a napětí ohledně dluhového stropu v USA však investory neodradily. K jejich optimismu navíc přispěl nový fenomén, umělá inteligence," uvedl analytik Portu Marek Malina.

Americký technologický Nasdaq nabobtnal o čtvrtinu 

Klíčový index S&P 500 vzrostl podle Maliny od začátku roku o deset procent. Jeho výkonnost však zcela zastínil technologický index Nasdaq Composite, který maže ztráty z roku 2022, v němž odepsal 33 procent. V letošním roce se jeho hodnota zvýšila o čtvrtinu.

Nvidia

Nvidia staví izraelský superpočítač pro umělou inteligenci. Bude jedním z nejrychlejších na světě

Společnost Nvidia Corp. staví nejvýkonnější superpočítač v Izraeli, který má uspokojit prudce rostoucí poptávku zákazníků po aplikacích umělé inteligence. Systém vycházející z cloudu bude stát stovky milionů dolarů a částečně funkční má být do konce letošního roku. Oznámila to Nvidia, která je nejhodnotnějším výrobcem čipů na světě.

Přečíst článek

Daří se zejména akciím společností, které by mohly těžit z nástupu umělé inteligence. Akcie Googlu si za půl roku připsaly 39 procent, Microsoftu 38 procent, Amazonu 42 procent, Mety 110 procent a Nvidie dokonce 180 procent. Nedařilo se akciím bank a energetických společností kvůli nejistotě na bankovním trhu, respektive klesajícím cenám komodit.

Reklama

Evropě ulevila nižší hrozba recese

Zahanbit se nenechaly ani evropské akcie. Panevropský index Euro Stoxx 50 letos zatím vzrostl o 12 procent a německý index DAX 40 dosáhl historického maxima. "Nižší ocenění akcií, pozitivní sentiment ze zvládnutí energetické krize a pravděpodobné vyhnutí se recesi v EU tlačí evropské akcie vzhůru. Naproti tomu britský akciový trh reprezentovaný indexem FTSE 100 se nadále potýká s problémy a za prvních pět měsíců roku odepsal 0,6 procenta," uvedl.

Německý kancléř Olaf Scholz

Německo upadlo do recese. Poškodí to i Čechy

Německo, hlavní ekonomický partner Česka, upadlo do recese. Původně se přitom věřilo, že se německé ekonomice povede problémům vyhnout.

Přečíst článek

Japonský index Nikkei 225 vzrostl o pětinu a dosáhl nejvyšší hodnoty za posledních 33 let. Daří se mu díky slabšímu jenu, nízkému ocenění akcií vzhledem k úrokovým sazbám, reformám správy a řízení společností a také investicím Warrena Buffetta do japonských společností.

Čínský index je nejníže za 14 let

Situace v Číně je velmi odlišná. Index Hang Seng je na nejnižší úrovni od finanční krize v roce 2009 a v první polovině letošního roku ztratil 2,7 procenta své hodnoty. Investoři se od druhé největší ekonomiky odvracejí kvůli jejímu pomalému zotavování z pandemie, geopolitickému směřování a omezování vývozu západních technologií, upozornil Malina.

Burza, ilustrační foto

Investoři už Hongkong odepsali. Akcie tam od začátku roku spadly o třetinu

Hlavní akciový index v Hongkongu je nejníže od finanční krize v roce 2009. Vytrvale klesá už téměř dva roky a za jeho nejnovější potíže může podle analytiků postoj nového správce Hongkongu. Ten podle nich ve své středeční řeči nenastínil žádný konkrétní plán, jak zastavit sílící vliv jiných finančních center v Asii, zejména pak Singapuru.

Přečíst článek

Dařilo se i pražské burze, kde zisky poháněla výkonnost společnost ČEZ, a to navzdory v květnu obnoveným debatám o jejím zestátnění, což stáhlo její ocenění o více jak 100 miliard níže, doplnil analytik XTB Štěpán Hájek. Navzdory horšímu květnu jsou však akcie ČEZ od začátku roku o 29,68 procenta výše na 1002 korun.

Na akciovém trhu je i řada poražených, připomněl Hájek. Například akcie americké společnosti Dish, která začíná doplácet na postupné snižování útrat za prémiové služby, ztratily od začátku roku 54,4 procenta, a jde tak o nejztrátovější akcii indexu S&P 500. Výrazněji propadla také evropská automobilka Volkswagen, která ztrácí podíl na trhu s elektrickými automobily v Číně a doplácí na své cyklické zpomalení. Od začátku roku jsou její akcie o 25,43 procenta níže, podotkl.

Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Kolem zestátnění části společnosti ČEZ se nyní vedou zákulisní debaty. Petr Koblic, který bude příští rok dvacátým rokem šéfovat pražské burze, se nachází v roli poradce či pozorovatele politického rozhodování. Nicméně akcie ČEZ jsou tahounem „jeho“ burzy. Pokud by z volného trhu odešly, mohlo by to mít fatální dopad na český kapitálový trh. Co se kolem dělení ČEZ děje? A jak celou situaci vnímá muž, který se energetikou „soukromě“ zabývá víc než dvacet let a jak říká, je jeho vášní?

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme