Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tržní hodnota výrobce čipů Nvidia pokořila hranici bilionu dolarů

Nvidia
profimedia
 ČTK

Americká společnost Nvidia se stala prvním výrobcem čipů, jehož tržní hodnota překonala hranici jednoho bilionu dolarů, tedy zhruba 22 bilionů korun. Cenu akcií podniku tlačí vzhůru silná poptávka po jeho čipech pro umělou inteligenci.

Reklama

Druhým největším výrobcem čipů z hlediska tržní hodnoty je nyní s velkým odstupem tchajwanská společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC). Tržní hodnota TSMC se nyní nachází v blízkosti 535 miliard dolarů, píše agentura Reuters.

Společnost Nvidia vyrábí čipy, které využívá populární chatovací systém ChatGPT a řada podobných služeb založených na umělé inteligenci. Akcie firmy si kolem 16:30 SELČ připisovaly téměř pět procent. Tržní hodnota podniku tak činila zhruba 1,01 bilionu dolarů, vyplývá z údajů serveru Yahoo Finance.

Nárůst dodávek pro umělou inteligenci

Společnost Nvidia minulý týden předpověděla, že její tržby se budou ve druhém čtvrtletí pohybovat v blízkosti 11 miliard dolarů. Analytici přitom tyto tržby v dřívějším průzkumu odhadovali v průměru pouze na 7,15 miliardy dolarů. Nvidia rovněž uvedla, že zvyšuje dodávky čipů pro umělou inteligenci, aby vyhověla rostoucí poptávce.

Apple upouští od zvýšení výroby iPhonů

Apple investuje další miliardu eur do vývojového centra v Mnichově

Americká společnost Apple investuje v příštích šesti letech do svého evropského centra pro design čipů v Mnichově další jednu miliardu eur (23,4 miliardy korun). Do centra v Mnichově, které je nyní jejím největším vývojovým centrem v Evropě, tak firma od roku 2021 celkem slíbila investovat dvě miliardy eur. 

Přečíst článek

Analytici v reakci na novou prognózu Nvidie přikročili k rozsáhlému zvyšování svých cílových cen pro akcie podniku. Nejvyšší cílová cena nyní ohodnocuje celý podnik na přibližně 1,6 bilionu dolarů. To je zhruba stejná úroveň, na jaké se nachází tržní hodnota technologické společnosti Alphabet, jež je majitelem internetového vyhledávače Google, píše Reuters.

Nvidia

Nvidia staví izraelský superpočítač pro umělou inteligenci. Bude jedním z nejrychlejších na světě

Společnost Nvidia Corp. staví nejvýkonnější superpočítač v Izraeli, který má uspokojit prudce rostoucí poptávku zákazníků po aplikacích umělé inteligence. Systém vycházející z cloudu bude stát stovky milionů dolarů a částečně funkční má být do konce letošního roku. Oznámila to Nvidia, která je nejhodnotnějším výrobcem čipů na světě.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Akcie Nvidie mohou díky silnému růstu překonat tržní hodnotu Amazonu

Raketový začátek roku pro Nvidii. Firma hodnotou vyrovnala Teslu a dotírá na Amazon

Přečíst článek
Apple, ilustrační foto

Hodnota společnosti Apple opět překonala hranici tří bilionů dolarů, pomáhá zájem o umělou inteligenci i Fed

Přečíst článek

Týden tradera: Vyšší inflace v USA, ropné tlaky a pozitivní výhled českého HDP

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme