Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Úřady zavřely First Republic. V USA končí za dva měsíce už třetí velká banka

Průčelí pobočky americké First Republic Bank v Los Angeles.
Profimedia
 ČTK

Ve Spojených státech končí za méně než dva měsíce už třetí velká banka. Úřady zavřely finanční ústav First Republic Bank z Kalifornie, jeho novým vlastníkem bude největší americká banka JPMorgan Chase & Co, oznámila Federální společnost pro pojištění vkladů.

Reklama

JPMorgan v prohlášení uvedla, že převezme úvěry v hodnotě 173 miliard dolarů (3,7 bilionu Kč), cenné papíry zhruba za 30 miliard dolarů a vklady za 92 miliard dolarů. Nepřebírá korporátní dluh ani prioritní akcie banky. JP Morgan se zaručí za všechny klientské vklady, tedy za pojištěné i za ty nepojištěné. Fond pojištění vkladů, do něhož přispívají banky, klientům pojištěných bank garantuje vklady až do výše 250 000 dolarů (asi 5,4 milionu Kč) na jeden účet u dané banky.

Bance First Republic se nepodařilo napravit škody způsobené chybnými investicemi a odlivem vkladatelů. Její pád přichází po bankrotech finančních ústavů Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank.

Americká First Republic Bank směřuje k bankrotu, akcie se propadly

Další v řadě. Americká First Republic Bank směřuje k bankrotu, akcie se opět propadly

Akcie problémové banky First Republic dnes prudce oslabovaly, obchodování s nimi bylo nakonec pozastaveno. Akcie reagují na zprávu serveru CNBC, že podnik pravděpodobně směřuje do nucené správy pod americkou Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). O záchraně banky podle zdrojů agentury Reuters mimořádně jednají američtí představitelé.

Přečíst článek

„Vláda nás a ostatní vyzvala, abychom se zapojili, a my jsme tak učinili,” řekl šéf JP Morgan Jamie Dimon ke zprávě, že jeho banka nyní kalifornský finanční ústav převezme. „Naše finanční síla, schopnosti a obchodní model nám umožnily vypracovat nabídku na provedení transakce tak, abychom minimalizovali náklady Fondu pojištění vkladů,” dodal. Vedle JP Morgan se o převzetí First Republic ucházely například skupiny PNC Financial Services a Citizens Financial.

JPMorgan od roku 2021 převzala už více než 30 společností

FDIC odhaduje, že náklady pro Fond pojištění vkladů budou činit přibližně 13 miliard dolarů (zhruba 279 miliard Kč). Konečné náklady budou stanoveny, až FDIC ukončí nucenou správu. Banka First Republic měla k 13. dubnu celková aktiva v objemu 229,1 miliardy dolarů a vklady za 103,9 miliardy dolarů.

Společnost JPMorgan očekává, že po transakci dosáhne jednorázového zisku po zdanění přibližně 2,6 miliardy dolarů. Ten však neodráží odhadované náklady na restrukturalizaci v objemu zhruba dvou miliard dolarů po zdanění, které bude muset patrně vynaložit v následujících 18 měsících.

JPMorgan Chase

JPMorgan a ti další. Vyšší úrokové sazby bankám přihrály miliardové zisky

Největší americká banka JPMorgan Chase & Co zvýšila v prvním čtvrtletí zisk meziročně o 52 procent na 12,62 miliardy dolarů (bezmála 267 miliard korun). Vyšší úrokové sazby přispěly k růstu tržeb ze spotřebitelského a komunitního bankovnictví. Čtvrtá největší americká banka Wells Fargo zisk díky úrokovým výnosům zvýšila téměř o 32 procent na pět miliard dolarů. Banka Citigroup pak zvýšila čistý zisk o sedm procent na 4,6 miliardy dolarů a překonala odhady analytiků.

Přečíst článek

JPMorgan od roku 2021 převzala už více než 30 společností. Souhrnná hodnota transakcí přesahuje pět miliard dolarů, uvedla agentura Reuters. Celkem 84 poboček zkrachovalé banky First Republic v osmi státech se ode dneška klientům otevírá už s názvem JPMorgan.

Colm Kelleher, předseda představenstva UBS.

Akcionáři jsou rozezleni. Spojení nebude snadné a zahrnuje obří riziko, připouští šéf UBS

Vedení UBS se snaží uklidnit akcionáře ohledně převzetí rivala Credit Suisse Vedení největší švýcarské banky UBS se na valné hromadě snaží uklidnit akcionáře po narychlo dohodnutém převzetí konkurenční banky Credit Suisse, která se dostala do problémů. Dohodu prosadila švýcarská vláda, za svého rivala zaplatí UBS tři miliardy švýcarských franků (zhruba 71 miliard korun). Akcionáři teď chtějí znát podrobnosti a plány vedení. Spojení obou bank budí právní i veřejné pochybnosti.

Přečíst článek

Akcie First Republic před zahájením dnešního obchodování ve Spojených státech vykazovaly v elektronických systémech pokles přibližně o 44 procent na 1,97 USD. Od začátku roku ztratily asi 97 procent hodnoty. Akcie JPMorgan Chase & Co si před začátkem obchodování naopak zhruba tři procenta připisovaly.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americká First Republic Bank směřuje k bankrotu, akcie se propadly

Další v řadě. Americká First Republic Bank směřuje k bankrotu, akcie se opět propadly

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme