Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AI čili umělá inteligence. Trend, který mnohé změní

Šéf Nvidie Jensen Huang

Převrat v AI? Nvidia představila nový model čipu, je výrazně výkonnější

Americký výrobce čipů Nvidia v pondělí představil svůj zatím poslední model čipu Blackwell GB200, který je podle firmy několikrát rychlejší a způsobí převrat ve vývoji umělé inteligence. Nvidia slibuje také výrazně nižší energetickou náročnost. Novinku na vývojářské konferenci v San José osobně představil šéf Nvidie Jensen Huang, píší světové tiskové agentury.

Přečíst článek
Telefony Apple budou nejspíš obsahovat AI od Googlu

Stanislav Šulc: Apple si pronajme umělou inteligenci od Googlu. Jde o opravdu velkou věc

Přečíst článek
Svět čeká velký volební rok, do kterého zasáhne tryskem se rozvíjející AI

Zmatené lidstvo. Do volebního roku 2024 razantně promluví dezinformace a deepfakes

Svět letos čeká na pět desítek volebních klání, ve kterých patrně bude možné sledovat šíření dezinformací s využitím umělé inteligence (AI), která se rozvíjí závratnou rychlostí. Prakticky kdokoli s nekalými úmysly vybavený chytrým telefonem může snadno stvořit příspěvek, který oklame voliče. Zvláště nebezpečné budou takzvané deepfakes, tedy uměle vytvořené nebo zmanipulované obrázky, zvukové nahrávky nebo videa, píše agentura AP.

Přečíst článek

Musk zažaloval Altmana a OpenAI. Prý zneužili umělou inteligenci

Microsoft, tedy soukromá firma, je ten, kdo profituje z umělé inteligence OpenAI. Mělo to být přitom celé lidstvo, tvrdí výstřední miliardář Elon Musk v žalobě.

Přečíst článek
Zisk výrobce čipů Nvidia ve čtvrtletí díky zájmu o AI vzrostl o 769 procent

Nvidia jede. Zisk výrobce čipů vzrostl o 769 procent

Americkému výrobci čipů Nvidia prudce vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk na 12,3 miliardy dolarů (287,3 miliardy korun) z 1,4 miliardy dolarů ve stejném období předchozího roku. Hlavním pohonem růstu byl zájem o čipy pro umělou inteligenci (AI). Tržby stouply o 265 procent na 22,1 miliardy dolarů.

Přečíst článek
Výkonný ředitel OpenAI Sam Altman

Hodnota OpenAI stoupá, za poslední měsíce vzrostla trojnásobně

Americká OpenAI uzavřela dohodu, která oceňuje společnost na 80 miliard dolarů (asi 1,89 bilionu korun), trojnásobek oproti období před deseti měsíci. Partnerská firma Microsoftu je nyní jedním z největších světových technologických start-upů, informují deník The New York Times (NYT) a agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Arm Holdings

Umělá inteligence pomohla výrobci čipů Arm. Jeho akcie letí strmě vzhůru

Cena akcií britské společnosti specializované na návrh integrovaných obvodů Arm Holdings se za necelý týden téměř zdvojnásobila. Firma zveřejnila minulý týden výsledky hospodaření, které ukázaly, že poptávka po technologii související s umělou inteligencí (AI) firmě výrazně zvyšuje tržby. Investoři sázejí na to, že firmě se bude díky AI dařit i nadále, napsal server zpravodajské televize BBC.

Přečíst článek
Google, ilustrační foto

Google chce více naučit Evropany s umělou inteligencí, investuje obří balík peněz

Společnost Google slíbila 25 milionů eur (631,4 miliardy korun) na pomoc lidem v Evropě, aby se naučili používat umělou inteligenci (AI). Program má pomoci lidem v Evropě rozvíjet jejich znalosti, dovednosti a sebedůvěru v oblasti AI, uvedla firma na svém blogu.

Přečíst článek
Mark Zuckerberg, Elon Musk, Jeff Bezos a Satya Nadalla jako kovbojové

Sedm statečných, co vydělává a vydělávat bude dál

Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta a Nvidia. Top technologické akcie, jimž patří dnešek i budoucnost, jak se dočtete v dalším dílu seriálu Psychologie trhu.

Přečíst článek
Šéf společnosti OpenAI Sam Altman

Bude dostatek čipů pro AI? Altman už raději hledá sponzory na stavbu továren

Šéf společnosti OpenAI Sam Altman se snaží sehnat miliardy dolarů na výstavbu sítě továren, které by vyráběly polovodiče. S odkazem na své zdroje o tom píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Vodafone bude spolupracovat s Microsoftem v oblasti AI

Vodafone bude spolupracovat s Microsoftem v oblasti AI, utratí za to miliardy

Britská telekomunikační skupina Vodafone se dohodla s Microsoftem na desetiletém rozsáhlém strategickém partnerství v oblasti umělé inteligence (AI). Součástí spolupráce bude rozšíření budoucích technologií, jako jsou internet věcí (IoT) a cloudové služby, o funkce AI.

Přečíst článek
video

FreshStart: Zkouškové je v plném proudu. Jak si díky umělé inteligenci usnadnit studium

Potřebujete dovysvětlit látku, které nerozumíte? Čeká vás důležitá zkouška a nemáte nikoho, kdo by vám pomohl se na ni připravit? Píšete seminárku a nevíte, jaké téma zvolit nebo jak ho uchopit? Na tohle všechno existuje dostupné řešení: umělá inteligence. V našem článku se dočtete, jak si usnadnit studentský život s AI.

Přečíst článek
Souboj chatbotů využívajících umělou inteligenci (AI)

Umělá inteligence (AI) se stala jedním z hlavních témat technologického světa roku 2023. Stalo se tak poté, co společnost OpenAI ve spolupráci s Microsoftem spustila svého inteligentního ChatbotGPT a následně Google svůj Bard. Vlastního chatbota „hledajícího pravdu“ chystá i miliardář a vizionář Elon Musk. Experti se předhánějí v odhadech, jak se AI projeví na pracovním trhu, které profese vykonávané dosud lidmi nahradí, jak se vypořádá s ochranou soukromí či autorskými právy při tvorbě svých odpovědí na cokoliv. Bill Gates označil AI za stejně průlomový vynález, jako osobní počítač, internet či mobil. Shodnou se každopádně na tom, že změny nastanou velké.

Jak funguje umělá inteligence (AI)?

  • Pomocí matematiky a logiky počítačový systém simuluje způsob, jakým se lidé učí z nových informací a rozhodují se.
  • Počítačový systém s umělou inteligencí vytváří předpovědi nebo provádí akce na základě vzorů ve stávajících datech a dokáže se učit z vlastních chyb, a tím zvyšovat svou přesnost
  • Vyspělá AI zpracovává nové informace mimořádně rychle a přesně a díky tomu je užitečná pro komplexní scénáře, jako jsou autonomní vozidla, programy pro rozpoznávání obrazu nebo virtuální asistenti.

(zdroj Microsoft.com)

Kde se podle expertů nejvýrazněji projeví vliv AI?

  • na pracovním trhu, neboť zřejmě dokáže nahradit množství profesí, zejména těch založených na rutinních úkonech, ale i ty kreativní. Umělá inteligence podle zprávy banky Goldman Sachs z března 2023 vymaže 300 milionů pracovních míst. Bát by se měli lidé v administrativě, call-centrech, účetnictví, ale také umělci jako skladatelé a scenáristé či novináři;
  • v právním světě, například v otázce autorských práv ke zdrojům informací, obrázků, fotografií či hudby, kterou AI při „vlastní“ tvorbě prozkoumá a případně využije;
  • v otázce ochrany soukromí uživatelů i společnosti před zneužitím AI k mocenským či přímo válečným účelům;

Související témata:

Reklama

News box

Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely 9️⃣ lidí, kteří podle nich mají vazby na podezřelé z teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy a na Islámský stát-Chorásán, tedy afghánskou odnož tohoto teroristického uskupení. S odvoláním na bezpečnostní zdroj v této středoasijské zemi to dnes uvedla agentura Reuters.
Japonsko  obnoví finanční pomoc úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA, kterou v lednu spolu s více než desítkou zemí pozastavilo kvůli tomu, že Izrael obvinil několik zaměstnanců tohoto úřadu z terorismu.
Realitní společnost CPI Property Group loni 📈 zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) o 28,1 procenta na 778 milionů eur (19,7 miliardy korun). Celkové příjmy pak vzrostly o 32,1 procenta na 1,69 miliardy eur. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je český miliardář Radovan Vítek.
Při leteckých úderech na severozápadě Sýrie dnes brzy ráno zahynulo nejméně 4️⃣2️⃣ lidí, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní jsou mezi oběťmi syrští vojáci a nejméně šest členů libanonského hnutí Hizballáh. 
Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Doporučujeme