Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AI čili umělá inteligence. Trend, který mnohé změní

ilustrační foto, technologické akcie, Nasdaq

Týden tradera: Peníze se přelévají k malým firmám a investice do AI dále bobtnají

Akcie zažily volatilní týden. Investoři začínají vnímat více rizika pro světovou ekonomiku a mění strategii ve svých portfoliích. Začíná být navíc patrná rotace do menších společností, index Russell 2000 (index menších společností, takzvaných small-midcaps) tak za několik dní přidal 12 procent. Z technologických společností byl naopak patrný výrazný odtok prostředků. A jaké byly klíčové události uplynulého období?

Přečíst článek
Emise Googlu za posledních pět let vzrostly o polovinu, stojí za tím AI

Firma Google za poslední roky navýšila emise téměř o polovinu. A může za to AI

Americká technologická společnost Google ze skupiny Alphabet za posledních pět let navýšila emise skleníkových plynů o 48 procent. Příčinou je rozšiřování datových center v důsledku požadavků systémů umělé inteligence (AI). Ty tak ohrožují ambiciózní cíl firmy dosáhnout do roku 2030 uhlíkové neutrality, upozornil na to britský deník Financial Times (FT).

Přečíst článek
Centre Court

Startuje Wimbledon. Umělá inteligence nabídne fanouškům zcela nové zážitky

Umělá inteligence mění zaběhané pořádky ve všech oblastech. A nyní také v tenisu. Pořadatel prestižního Wimbledonu spojil síly s IBM a v letošním ročníku poprvé využije její platformu generativní inteligence Watsonx. Cílem má být ještě větší zapojení fanoušků do hry.

Přečíst článek
Universal music group, ilustrační foto

Velká hudební vydavatelství žalují aplikace na generování hudby pomocí AI

Velké americké nahrávací společnosti Sony Music, Universal Music Group (UMG) a Warner Records podaly žalobu na firmy Suno a Udio, jejichž internetové aplikace uživatelům umožňují generovat hudbu pomocí umělé inteligence (AI). Podle nahrávacích společností se platformy dopouštějí porušování autorských práv v masovém měřítku.

Přečíst článek
Akcie Nvidie mohou díky silnému růstu překonat tržní hodnotu Amazonu

AI prostě táhne. Firma Nvidia je díky ní nejhodnotnější firmou světa

Americký výrobce čipů Nvidia se díky pokračujícímu růstu ceny svých akcií stal nejhodnotnější firmou na světě. Tržní hodnota podniku se dnes vyšplhala až na zhruba 3,3 bilionu dolarů (přes 76 bilionů korun), uvedla agentura Bloomberg. Společnost Nvidia stojí v čele světového trhu s čipy pro umělou inteligenci (AI) a v poslední době výrazně těží z prudkého růstu zájmu o tuto technologii.

Přečíst článek
Umělá inteligence ve službách zločinu. Před čím se laik ještě ubrání a kde už nemá šanci?

Umělá inteligence ve službách zločinu. Před čím se laik ještě ubrání a kde už nemá šanci?

Generativní umělá inteligence má sice pořád řadu much, ale už dokáže být užitečná v mnoha oborech. A to i v páchání zločinů. Abyste nenaletěli, měli byste být hodně nedůvěřiví a používat vlastní hlavu.

Přečíst článek
Elon Musk

Podrážděný Musk. Miliardář zvažuje zákaz výrobků Apple ve svých firmách. Co mu vadí?

Americký miliardář a šéf automobilky Tesla Elon Musk varoval, že by ve svých firmách mohl zakázat používání produktů společnosti Apple. K zákazu by přikročil, pokud Apple do svých výrobků integruje nástroje umělé inteligence (AI) od společnosti OpenAI. Upozornila na to agentura Reuters.

Přečíst článek
Šéf Apple Tim Cook

Stanislav Šulc: Apple Inteligence zklamala i nadchla. Zaměření na bezpečnost je správná volba

Generativní umělá inteligence má za sebou jeden z důležitých okamžiků. Společnost Apple, která patří k nejvlivnějším firmám v technologickém sektoru, ukázala, jak velké jazykové modely a jejich možnosti nasadí do svých nových operačních systémů a zařízení. Celý princip nazvala Apple Intelligence (stejná zkrátka AI jako Artificial Intelligence) a uživatele například telefonů Samsung příliš nenadchne. Nicméně principy, které Apple využívá, jsou fascinující a zcela správné.

Přečíst článek

ChatGPT předpovídal výsledky voleb. S tím je teď konec

Populární chatbot ChatGPT založený na umělé inteligenci přestane odpovídat na otázky o výsledcích budoucích voleb, informuje zpravodajský web televize Sky News. Děje se tak poté, co tento chatovací systém od společnosti OpenAI, který využívají miliony lidí po celém světě, tvrdil, že zná výsledky nadcházejících britských parlamentních voleb, amerických prezidentských voleb či voleb do Evropského parlamentu, přestože se zatím nehlasovalo.

Přečíst článek
CEO společnosti Nvidia Jensen Huang

Apple sesazen. Pozici druhé nejhodnotnější firmy světa bere Nvidia

Tržní hodnota amerického výrobce čipů Nvidia poprvé překročila tři biliony dolarů (zhruba 68 bilionů korun). Společnost Nvidia tak podle agentury Reuters předstihla americkou technologickou firmu Apple a stala se druhým nejhodnotnějším podnikem na světě. Jedničkou zůstává americký softwarový gigant Microsoft.

Přečíst článek
Čínský prezident Si Ťin-pching

Číňané mají nového chatbota. Byl sestrojen tak, aby byl věrný doktríně prezidenta Si Ťin-pchinga

Nejnovější čínský chatbot využívající umělou inteligenci (AI) je věrný doktríně prezidenta a vůdce komunistické strany Si Ťin-pchinga. Čínský úřad pro správu kyberprostoru (CAC) chatovacího robota představil tento týden, přičemž uvedl, že byl mimo jiné vytrénován na spisu zvaném Si Ťin-pchingovy myšlenky o socialismu s čínskými rysy pro novou éru, informovala agentura AP.

Přečíst článek
Souboj chatbotů využívajících umělou inteligenci (AI)

Umělá inteligence (AI) se stala jedním z hlavních témat technologického světa roku 2023. Stalo se tak poté, co společnost OpenAI ve spolupráci s Microsoftem spustila svého inteligentního ChatbotGPT a následně Google svůj Bard. Vlastního chatbota „hledajícího pravdu“ chystá i miliardář a vizionář Elon Musk. Experti se předhánějí v odhadech, jak se AI projeví na pracovním trhu, které profese vykonávané dosud lidmi nahradí, jak se vypořádá s ochranou soukromí či autorskými právy při tvorbě svých odpovědí na cokoliv. Bill Gates označil AI za stejně průlomový vynález, jako osobní počítač, internet či mobil. Shodnou se každopádně na tom, že změny nastanou velké.

Jak funguje umělá inteligence (AI)?

  • Pomocí matematiky a logiky počítačový systém simuluje způsob, jakým se lidé učí z nových informací a rozhodují se.
  • Počítačový systém s umělou inteligencí vytváří předpovědi nebo provádí akce na základě vzorů ve stávajících datech a dokáže se učit z vlastních chyb, a tím zvyšovat svou přesnost
  • Vyspělá AI zpracovává nové informace mimořádně rychle a přesně a díky tomu je užitečná pro komplexní scénáře, jako jsou autonomní vozidla, programy pro rozpoznávání obrazu nebo virtuální asistenti.

(zdroj Microsoft.com)

Kde se podle expertů nejvýrazněji projeví vliv AI?

  • na pracovním trhu, neboť zřejmě dokáže nahradit množství profesí, zejména těch založených na rutinních úkonech, ale i ty kreativní. Umělá inteligence podle zprávy banky Goldman Sachs z března 2023 vymaže 300 milionů pracovních míst. Bát by se měli lidé v administrativě, call-centrech, účetnictví, ale také umělci jako skladatelé a scenáristé či novináři;
  • v právním světě, například v otázce autorských práv ke zdrojům informací, obrázků, fotografií či hudby, kterou AI při „vlastní“ tvorbě prozkoumá a případně využije;
  • v otázce ochrany soukromí uživatelů i společnosti před zneužitím AI k mocenským či přímo válečným účelům;

Související témata:

Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme